Fortsätt till huvudinnehåll

Inlägg

Visar inlägg från maj, 2012

Ett virkat Kindle-fodral

Både Metta och jag har börjat virka, och vi är ett gäng tjejer som träffas varannan onsdag och virkar tillsammans. Det blir såklart även endel knåpande hemma framför TV:n om kvällarna, och det senaste har jag faktiskt virkat ihop ett egendesignat fodral till min Kindle, då jag är lite rädd att ha den i väskan ifall den blir repig. Jag gillar spets och sådant gulligt, så det fick bli med spetskant runt. Kanske kommer jag även sy på någon liten blomma eller brodera något på. Vad tycks?





Två noveller från Collings förlag

På äldre dagar har jag sett större nöje i att se på TV-serier än att se på filmer. Jag känner mig lite kluven i anledningen för dels känner jag att ett avsnitt av en serie allt som oftast är kortare än en film, dels kan en serie fånga mig mycket mer eftersom handlingen kan spridas ut över en mycket längre tid. Det senare förutsätter så klart att det är en sådan där följetångserie och inte en serie av fristående äventyr med samma karaktärer. 

Hur är det då med böcker? Hur ofta läser man en berättelse som går i en handvändning, som man kan läsa från pärm till pärm under söndagsfrukosten? Det händer i alla fall mig väldigt sällan. De få gånger jag läser noveller blir det i samlingsform, för jag känner mig tvungen att läsa en bok från pärm till pärm. Men vad händer om man bara har en novell, ingen samling? En helt ny värld öppnar sig för mig, det här passar mig och min stressiga vardag ypperligt. 
Den första novellen jag läser är Alter Ego av Adam Hansson. En 36-årig man lever efter sina …

Jellicoe Road - Melina Marchetta

De första 50 sidorna fattade jag ingenting. Jag började om, läste om vissa sidor och fattade inte mer för det. Jag slutade läsa om och bestämde mig för att bara fortsätta och se om det artade sig. Det gjorde det. Helt plötsligt är jag inte längre det minsta förvirrad utan är helt inne i historien.

Taylor går på Jellicoes internatskola som ständigt är i territoriekrig med Jellisarna och kadetterna. Hon blev lämnat på 7-Eleven av sin mamma som 11-åring men har funnit en modersgestalt i Hannah som hjälper till på skolan. Taylor verkar ha ett förflutet med kadetternas ledare Jonah Griggs, hon tvingades se på när Eremiten valde att ta sitt liv och en seriemördare härjar i området. 22 år tidigare skedde en fruktansvärd bilolycka på Jellicoe road, kan den ha något med Taylors förflutna att göra?
Det är ett ganska avancerat nät av händelser som Marchetta bygger upp och läsarens slängs helt skoningslöst in i det någonstans mitt i, därav min förvirring i början. Jag är enormt fascinerad av hur…

Flickan med glasfötter - Ali Shaw

En dag möter Midas en speciell kvinna, Ida går runt i ett par enorma stövlar. Han blir genast nyfiken på henne och upptäcker att Ida sakta håller på att förvandlas till glas. Kan den mystiske mannen i skogen hjälpa henne, eller finns kanske svaret i det förflutna? 

Ali Shaw målar upp en fantastisk miljö med en helt oslagbar naturbeskrivning och med djur som gör folk vita och små flygande kossor. Dock kan miljöbeskrivningarna svämma över något och skapa lite ofokus och oflyt i mitt läsande. Men det är fantastiskt fint, det kommer att stanna hos mig länge. 
Handlingen då? Ja den är bra, men den är ganska komplicerad. Det är återblickar till flera olika karaktärer så jag tycker det är lite svårt att få ihop det, det är lätt att bli distraherad. Ibland hänger jag inte riktigt med i vem som är ihop med vem och vem som är vems mamma. Det hade underlättat med något färre karaktärer. 
Och jag kan inte riktigt påstå att jag tyckte särskilt mycket om huvudkaraktärerna. Jag kom aldrig över att …

Klubb död - Charlaine Harris

Bill är borta och Sookie samt de andra vampyrerna börjar ana oråd. En varulv försöker kidnappa Sookie och så är hela cirkusen igång. Sookie beger sig till Jackson för att luska ut vem som tagit Bill och med sig på resan har hon en varulv Alcide och vampyren Eric, två mycket vackra män.  

Jag tyckte nog att del tre i serien om Sookie var ganska tråkig och enformig. Det var inte spännande och det hände inte lika mycket som i de tidigare böckerna. Det handlade mest om Sookie, Eric och Alcide, jag saknade ganska ånga karaktärer. Och så var det ganska mycket snusk. 
Jag försöker erinra mig vad som hände i säsong tre av tv-serien men det går sådär. Men jag tyckte nog inte att den var riktigt lika tråkig. Hoppas del fyra i serien har något mer att komma med. 
köp boken här eller här. 






11.22.63 - Stephen King

Jake Epping är en ganska så vanlig man. Han är frånskild och arbetar som High School-lärare. Han lever ett ganska så normalt liv, tills den dagen han kliver från år 2011 rakt in i år 1958. I Maine finns nämligen en dörr/port/lucka som leder tillbaka i tiden, men bara till ett visst datum. Med andra ord kan Jake inte välja själv vilken tidpunkt han vill resa tillbaka till. Om man skall förändra en stor händelse som påverkat historien, och utgångspunkten är 1958 - då känns det ganska logiskt att man vill förhindra mordet på JFK. Vilket är precis vad Jake ämnar göra.

Ja, vad ska man säga? King har gjort det igen - skrivit ett mästerverk. En bok som inte släpper taget ens när det gått flera veckor sedan jag slagit ihop den och ställt undan den i bokhyllan.
Först och främst måste jag lovorda det faktum att King inte tar några genvägar. Det är ju inte en helt oproblematisk grej att tänka sig att resa bakåt i tiden och förändra historien. Vad får detta för konsekvenser för framtiden? Även om m…

Boknörd flyttar bokhyllor del 2

Ja nu har jag påbörjat färgsortering av pocketar. Jag är inte helt nöjd med färgerna än, men det är på gång. Två stycken pocket blev över när jag var klar, de fick stå i hyllan för inbundet eftersom de var mer danskt band än pocket.





Tyvärr är det fortfarande dubbla rader i hyllan för inbundet, men den glada nyheten är att alla böcker numera är i samma rum!





Fast jag ska erkänna att sex stycken överfulla kassar gått till Myrorna och fem fulla kassar med kurs- och referenslitteratur av olika slag åkt upp på vinden, i väntan på bättre tider med mer utrymme. Nu ska jag bara fylla år så jag kan önska mig innehåll till min kommande läshörna.

Nu blir det ett glas rött för att fira. Fortsatt trevlig helg på er!






Unboxing

Jag blir så fantastiskt pepp och oerhört glad när jag unboxar ett så här fint paket!











Äntligen ska jag få reda på vad all the fuss is about!








100 fiktiviteter

En blogg som jag alltid läser höll på att gå i graven, men nu är jag så glad att Helena valde att ha kvar www.fiktiviteter.se och hon verkar också rätt nöjd med att ha fattat det beslutet för nu har hon en tävling där man kan vinna något från hennes topp 100-lista. 

Jag tycker att Helen har en suverän boksmak för jag har läst mycket av hennes topp 100, men en av de böcker jag inte har läst är Blonde av JCO. Jag har alltid fascinerats av Marilyn Monroe och har i många år varit sugen på att läsa den boken så om jag vinner så är det den jag vill ha!
Tävlingen går alltså ut på att man ska välja en bok på hennes 100-lista och motivera varför man vill vinna just den. 100-listan hittar ni här och tävlingen hittar ni här. 







Boknörd flyttar böcker

Så här ser det ut när en boknörd ska flytta en av sina bokhyllor:












Det är ganska svårt att inte klappa på varenda bok man plockar ner så det tar ju lite tid. Nu ska jag alltså flytta hyllan ca 3 meter och sen plocka i allt igen. I samma veva tänker jag göra något så hiskligt som att slänga omslagen på vissa böcker för de är mycket snyggare undertill.

Trevlig söndag!










Etikett - Josefin Palmgren

Emilia är ihop med en mycket äldre man. De åker iväg till Gotland för att hälsa på hans föräldrar men så blir hennes kille Klemens sjuk och först till sjukhus på fastlandet. Emilia blir strandsatt på Gotland på grund av dåligt väder tillsammans med Klemens syster Odette som är i hennes ålder. 

Jag gillar Josefin Palmgrens språk. Det är enkelt och rakt på sak. Dialogerna är kvicka och hon hittar på egna böjningar på ord. Jag tycker också om den sexuella spänning som på något sätt kryper fram mellan Emilia och Odette på ön, trots att de är helt olika. Jag blir dock lite tagen på sängen vad gäller de lite mer snuskiga kommentarerna som ibland bara kommer från ingenstans. Det ger inte mig så mycket i alla fall. 
Men det handlar även mycket om relationer, både till sin släkt och till pojkvänner och vänner. Intressanta vinklingar på generationsskiften och på vad som är manligt och kvinnligt och så klart kontrasten mellan landet och storstaden. Men det är en mycket kort roman och det hinner…

Little Bee - Chris Cleave

Little Bee flyr från Nigeria till drottning Elisabeth den andras land och blir där instängd på en flyktingförläggning i två år. Hon klär sig i de fulaste och pösigaste kläder hon kan hitta för att männen inte  ska tycka att hon är söt. Den dag hon blir utsläppt plockar hon upp ett visitkort och ringer till den ende hon känner till i England, Andrew O'Rourke som hon mött under hans semesterresa till Nigeria. 

I Kingston upon Thames är Sarah O'Rourke på väg till sin makes begravning, Andrew O'Rourke har tagit livet av sig. Deras tvåårige son är i full fart med att leka batman när det ringer på dörren och till Sarahs förvåning så är det Little Bee som står på andra sidan dörren. 
Vad var det egentligen som hände den där sommaren i Nigeria?
Det här är inget annan än en fantastisk berättelse med värme, kärlek, kulturkrockar och tragedi. Den skildrar en hemsk tillvaro i ett Nigeria som varit i ett oljekrig som ingen vill erkänna. Den skildrar en flyktingpolitik som känns ganska…

Eld - Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren

I min recension av föregångaren Cirkeln önskade jag mig att uppföljaren innehåller mer magi, större krafter och elakare demoner. Min önskan gick i uppfyllelse. Jag har tidigare skrivit att det jag minns starkast från Cirkeln är just den fantastiska skildringen av att vara tonåring. Uppföljaren Eld är om något faktiskt snäppet bättre även på den fronten. Trots all hype så är jag inte det minsta besviken, inte alls. 

De fem kvarvarande av De Utvalda ska börja sitt andra år på gymnasiet. De har kärlekstrubbel, de festar, de är olyckligt kära och de gör allt som tonåringar ska göra. Plus att de utövar magi. De känner sig allt mer hemma med sina förmågor som dessutom blir allt mer kraftfulla. Sensommaren i Engelsfors är nästan övernaturligt varm, det bubblar upp roströd sörja ur invånarnas vaskar, det sker mycket konstiga elrelaterade olyckor och så har Positiva Engelsfors, som erövrar invånarna med sitt positiva tänkande, etablerat sig i staden. Kan allt detta vara relaterat till demoner…

Häng med på surftåg!

På tisdag, 15/5, kl 19:00 tänker jag följa med på nätbokhandeln Fritz & Ståhls surftåg lett av Ivana på bloggen Bokmania. Det är det andra surftåget som dessa två parter bjuder på, jag kunde tyvärr inte delta första gången men nu ska det bli ett rent nöje att få vara med och lyssna. 
Men vad är nu det här? Jo Ivana kommer att leda lyssnarna genom Sydafrika genom att berätta om sydafrikanska författare, nämligen deckarförfattaren Deon Meyer med sin senaste roman Den sista safarin och Malene van Niekerks som är högaktuell med boken Agaat.  
Visst låter det kul? Det är helt kostnadsfritt, varar i en halvtimme och allt du behöver är en dator med internetuppkoppling. Dessutom kommer deltagarna få specialerbjudanden i bokhandeln Fritz & Ståhl och så har man även chansen att vinna ett signerat exemplar av Agaat
Vad väntar ni på? Anmälan och all information finner ni här. Antalet deltagare är begränsat till 100 st och 54 platser är redan tagna. 






Stora Eld-dagen

Idag misstänker jag att det blir som så att alla som är någon inom bokvärlden i Sverige kommer att skriva om Eld, uppföljaren till megasuccén Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren. Och inte ska väl jag vara sämre?

Jag har inte läst hela men efter två tredjedelar kan jag inte annat än tänka mig att jag gillar minst lika mycket som ettan. Det är spännande, det är intressanta och dynamiska karaktärer och framför allt har författarna återigen fångat allt det där som är att vara tonåring. Jag hade lite svårt för att komma in i boken till en början, jag verkar vara smått senil vad gäller namn och karaktärers magiska förmågor, men jag tycker ändå att författarna lyckats bra med att friska upp minnet redan under de första 30-40 sidorna av de dryga 630 totalt. 
Det finns väl tre möjliga scenarion för en framtida recension för min del. Scenario ett är att jag inte alls gillar vad som händer mellan de utvalda och demonerna. Att jag tycker det kommer att vara osammanhängande eller…

Sara-Sofias läsrapport april 2012

Något sent kommer min läsrapport för april månad; jag har nämligen haft fullt upp det senaste med att flytta min häst till ett nytt stall, köra grejor samt komma in i rutinerna där. Nu börjar vi dock landa lite (både jag och hästen) och här kommer således en liten sammanfattning på april månads litterära äventyr.

Cirkeln - Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren (ljudbok) Operation Nordvind - Kaj Karlsson (recensionsbok)
Spelreglerna - Jonas Karlsson (ljudbok, novellsamling)
Det borde finnas regler - Lina Arvidsson (recensionsbok, recension kommer!)
We need to talk about Kevin - Lionel Shriver (bokcirkelbok)
Harry Potter and the deathly hallows - J.K Rowling
Bree Tanners andra liv - Stephanie Meyer
Kaninhjärta - Christin Ljungqvist (recensionsbok)
Priset man betalar - Lionel Shriver
Om hjärtat ännu slår - Aino Trosell
A study in scarlet - Sir Arthur Conan Doyle (boktolva)

11 böcker, 21 timmar och 35 minuter ljudbok, samt 2984 sidor.
Jag kan faktiskt inte välja vilken bok som var bäst denna månad…

Författare som jag tror att jag kommer att gilla men som jag inte har läst - Monica Ali

Senaste numret av bokklubben Gondols klubbtidning dimper ner i brevlådan. På framsidan är det en stor bild på prinsessan Diana. Vad är det här, tänker jag. Har de valt ut en Diana-biografi som månadens bok? Nej, det är författarinnan Monica Alis senaste bok om nu kommer ut på svenska, den handlar förvisso om Diana, men kanske inte riktigt om det man tror att den ska handla om. Ali har haft en "tänk om"-tanke som inspirerat henne till den här boken, tänk om prinsessan Diana inte dog? Vad skulle hon göra då? Jag tackade genast ja till erbjudandet (vilket jag mycket sällan gör), nu ska jag bara se till att få läst Den okända historien inom en näsa framtid. 

Gondols tidning är dock inte första gången jag kom i kontakt med Monica Ali, jag har haft hennes Brick Lane i bokhyllan sedan jag köpte den på Åhlens bokrea för 39 kronor år 2004. Det kan vara min äldsta hyllvärmare faktiskt. Jag förknippar henne alltid med favoriten Zadie Smith, jag vet inte hur mycket de har gemensamt men…

Yarden - Kristian Lundberg

Undertiteln till Kristian Lundbergs otroligt uppmärksammade verk Yarden är: "En berättelse" och det är just vad det är. Rätt och slätt en berättelse. Den har inte direkt någon början eller slut, den har inte någon spännande intrig, den har inget moraliskt budskap. Lundbergberättar rakt upp och ner om sin tillvaro, om sitt jobb på yarden, om sin mammas sjukdom, om hans krystade relation till sin bror som bytt upp sig en klass, om sonen som inte riktigt kan greppa hur bra han faktiskt har det. 

Lundberg har på något sätt byggt upp boken samtidigt som han skriver den, han berättar hur han skriver några rader åt gången för det är allt han hinner, och han skriver om hur han blir refuserad, om hur han funderar på sitt förflutna. Den är inte skriven i efterhand, som biografier väl oftast är, utan han berättar i sitt nu. Jag kommer ofta på mig själv med att tänka "Åh, hoppas han får ge ut sin bok, hoppas!" och så inser jag att det har han ju, för det är ju den jag har i m…

De utvalda: Tankeläsaren - Kristin Cashore

Katsa är en särling, hon har en speciell gåva som är dödandets gåva. Särlingar utmärker sig med att ha olikfärgade ögon och i de land av de sju kungadömena där Katsa är född måste alla sådana barn överlämnas till kungen. Katsa arbetar som något av en hitman, tills hon trotsar kungens order och följer med en annan särling, Po, för att ta reda på vem som låg bakom kidnappningen av hans farfar. De hittar en utsatt flicka och äventyret är igång, kärlek uppstår och hemligheter avslöjas. 

Det här är faktiskt en riktigt bra ungdomsbok! Det handlar om kärlek, om att växa upp, att vara annorlunda och om att hitta sig själv. Det är också en mycket bra fantasybok med dessa särlingar som jag tycker är riktigt intressanta med sina ganska avancerade gåvor. De har inte bara en förmåga så som "tankeläsare" utan gåvan utvecklas och särlingarna växer med den. Det finns dock inga magiker eller konstiga varelser (inte i del ett i alla fall) som i annan high fantasy så även om boken utspelar si…

Mettas läsrapport april 2012

Oryx & Crake - Margret Atwood (Hyllvärmare)
Fel grav - Kelly Link (Ungdomsbok, Recensionsbok) Havsmannen - Carl-Johan Vallgren (Ljudbok) En dåres försvarstal - August Strindberg (Ljudbok, Bokcirkelbok) Skuggsida - Belinda Bauer (Recensionsbok) En osynlig - Pontus Ljunghill (Ljudbok) Vi måste prata om Kevin - Lionel Shriver (Bokcirkelbok) Smultronbett - Barbara Voors (Boktolvan, Ljudbok)
8 böcker 1454 sidor och hela 39 timmar ljudbok! Det är ju helt komplett galet.  Recensionsbok: 2 st E-bok: 0 Ljudbok: 4 st Hyllvärmare: 1 st Klassiker: 1 st Boktolvan favoriter: 1 st
Månadens bästa: Alldeles för mycket misär den här månaden, men Kevin får väl räknas som bäst.  Månadens sämsta: Bauer tyvärr. Inte för att den var dålig utan för att den inte nådde mina förväntningar.  Månadens överraskning: Att Kevin skulle göra ett sådant intryck på mig.