fredag 11 maj 2012

Little Bee - Chris Cleave

Little Bee flyr från Nigeria till drottning Elisabeth den andras land och blir där instängd på en flyktingförläggning i två år. Hon klär sig i de fulaste och pösigaste kläder hon kan hitta för att männen inte  ska tycka att hon är söt. Den dag hon blir utsläppt plockar hon upp ett visitkort och ringer till den ende hon känner till i England, Andrew O'Rourke som hon mött under hans semesterresa till Nigeria. 

I Kingston upon Thames är Sarah O'Rourke på väg till sin makes begravning, Andrew O'Rourke har tagit livet av sig. Deras tvåårige son är i full fart med att leka batman när det ringer på dörren och till Sarahs förvåning så är det Little Bee som står på andra sidan dörren. 

Vad var det egentligen som hände den där sommaren i Nigeria?

Det här är inget annan än en fantastisk berättelse med värme, kärlek, kulturkrockar och tragedi. Den skildrar en hemsk tillvaro i ett Nigeria som varit i ett oljekrig som ingen vill erkänna. Den skildrar en flyktingpolitik som känns ganska rutten. Men den är samtidigt så fantastiskt varm och kärleksfull trots död, otrohet och andra hemskheter. Det är ett så underbart samspel mellan det här lite överklassiga brittiska fyrkantiga sättet att tänka och den unga nigerianska kvinnans helt skilda tankesätt. Little Bee lär sig att prata så som man bör tilltala drottning Elisabeth den andra, men inser ganska snabbt att det inte är så folk pratar. Hon förstår sig inte på hur kvinnor kan få visa tuttarna i olika tidningar, men inser snabbt att det verkar vara okej med britterna. I den bästa av världar hade Sarah och Little Bee fått lära av varandra och hjälpa varandra, om det inte vore för det här med medborgarskap och flyktinglagar. 

Köp boken här eller här


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar