Fortsätt till huvudinnehåll

Inlägg

Visar inlägg från augusti, 2010

Forum Poesi och Prosa del 1

Ikväll var det så dags för höstens första forum för Poesi och Prosa på stadsbiblioteket i Skövde. Som jag tidigare skrev här så var Knausgård tyvärr inte med på grund av sjukdom i familjen. Robert Kangas Fick i ställer sällskap av Elisabeth Rynell.




Elisabeth inleder det hela med att prata om en artikel av Göran Hägglund vid namn Verklighetesn folk, som även är kvällens tema. Hon tycker mest att han missar hela poängen då han talar om enskilda människor som förstör verklighetens folk medan han borde prata om til exempel reklamjättarnas påverkan på den vanliga människan.

Därefter stiger Robert upp ur sin stol för att berätta om sin senaste bok De där somrarna som kommer ut i slutet av september. Den utspelar sig på obestämd ort i Värmland och utspelar sig på 60-talet. Han beskrev den själv som "Den hittills mest självbiografiska bok jag skrivit samtidigt som den är den mest fiktiva" med förklaringen att han blandat verkliga händelser såpass mycket med varandra så man vet inte v…

iPad

Jag har ännu ingen läsplatta och har heller inte testat någon. Jag har läst lite på min iPhone men inget större än någon enstaka artikel. Nu har jag dock testat den glorifierade surf- och läspslattan iPad.
Jag kan dock inte påstå att jag vet vad jag tycker. Visst är det bekvämt att kunna ha med sig ett helt bibliotek vart man än går och det fungerar fint att läsa, bläddra och bokmärka i böckerna. Man kan till och med stanna upp och med en knapptryckning googla på något eller surfa in på sin favoritbokblogg för att lika snabbt återvända till sin bok.
Men var finns charmen? Vad ersätter glädjen av att få hem ett bokpaket där mansliter upp förpackningen för att komma åt nybok-doften? Och framför allt, vad tusan ska man ha i bokhyllan om inte böcker? Jag skulle sakna mina bokryggar alldeles för mycket.
Och frågan är ju vad som händer när man är klumpig som jag. Man vågar ju inte komma i närheten av en iPad med sin tekopp direkt. Den kommer nog inte fungera riktigt lika bra efter ett spill…

Naoko - Keigo Higashino

För att kunna läsa en bok skriven av en japan för japaner så behöver man nog veta en del om Japan och deras kultur. Annars tror jag lätt att vissa saker verkar konstiga och rentav pinsamma. Följande punkter bör man känna till innan man läser Naoko:
1. Japaner är artiga. De tackar och ursäktar sig för jämnan, ungefär som när tanter ger presenter till varandra vilket alltid resulterar i diskussioner i stil med "Nej den kan jag inte ta emot, jag lägger den i din väska igen!"och så försöker de smyga ner det aktuella objektet i varandras handväska fram och tillbaka medan den andra inte ser tills de skils åt.
2. Japaner sover överallt. På tunnelbanan, på caféer, i skolan, vart de än får en chans till en blund.
Och nu över till boken. Heisuke är en fabriksarbetande manmed fru och en dotter. Han jobbar skift och är ganska nöjd med sin tillvaro i Tokyo. En dag när han ser på nyheterna ser han att en allvarlig bussolycka inträffat just precis där hans fru Naoko och dotter Monami är på …

Läslördag

Regnet bara öser ner vilket öppnar upp för en perfekt läslördag. Mina muggar har äntligen kommit och jag har fyllt på med doftljus i alla möjliga dofter. Jag måste säga att jag ger muggen högsta betyg, den är lagom stor, har ett bra handtag plus att det är otroligt snygg.
En stor överraskning är att just Dostojevskijmuggen har en baksidestext (syns på bilden nedan) Där Brott och straff presenteras precis sim på baksidan av en bok.
Brontëmuggen var naturligtvis också snygg, den har ingen baksidestext men den har handtaget mitt emot framsidan av muggen, så man behöver aldrig tänka på vilken hand man håller den i för att den ska synas som bäst.



Önskelista

Eftersom min födelsedag närmar sig så är det väl lämpligt med en bokönskelista. Egentligen vill jag inte skriva en lista så det är mycket bättre när en person valt ut en bra bok på egen hand till en, men det finns ju alltid massor av böcker man vill ha så här kommer det (utan inbördes ordning):
Hakawati: Sagoberättaren - Rabih Alameddine Den drunknade - Therese Bohman Haiku - David Cobb En dag till skänks - Anna Gavalda Människans lott - Kari Hotakainen Reflexer - Amanda Kerfstedt Min Kamp - Karl Ove Knausgård Vi i villa - Hans Koppel The end of Mr. Y - Scarlett Thomas

Lycka!

Äntligen anlände mitt bokpaket! Det spelar ingen större roll hur många böcker man har eller hur många man får i sitt paket, det är alltid total lycka att öppna upp paketet och bläddra i de nya, orörda böckerna. Det luktar gott och man blir oerhört lässugen.
Det är ganska svårt att läsa så mycket som man vill när man jobbar heltid. Är alldeles för trött på kvällarna. Mottager tacksamt tips på hur man ska kombinera jobb,träning, hushåll och läsning. Hur gör ni?

Biljett inhandlad

Idag tog jag mig till biblioteket för att inhandla en biljett till höstens första Forum för poesi och prosa. Man var visst tvungen att köpa biljett där även om man hade anmält sig via medborgarskolan. Dock blev bibliotekarien lite smått förstörd när jag bad om en biljett. Hon säger: "Ja biljetterna finns borta i lånedisken...men nu är det så att Knausgård kanske inte kommer." Hon såg på mig som att jag skulle riva hela stället och ge henne en smäll på grund av den här informationen och säger "men det kommer någon annan i så fall!" Och jag säger mest "jaha ja det blir säkert bra". Hon leder mig bort till tanten i lånedisken och säger "hon vill ha en biljett..." och tanten där ser ungefär lika chockad ut. Hon berättar att fru Knausgård blivit sjukt och att han då kanske inte kommer. Jag säger att jag tror det blir trevligt ändå och hon berättar ivrigt om hur de stänger ner och släcker o gör det mysigt. Härligt med så engagerade bibliotekarier.
Nu …

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Forum Poesi och Prosa

Dags för höstens första Forum Poesi och Prosa i Skövde. Den hyllade norske författaren Karl Ove Knausgård kommer, tillsammans med bla Robert Kangas, till stadsbiblioteket den 30:e augusti och temat är "Verklighetens folk". Jag anmälde mig via medborgarskolans hemsida, men man kan även boka biljett på biblioteket.
För er som inte känner till Knausgård så har han skrivit en självbiografisk romansvit vid namn Min kamp. Den finns i fem delar på norska, den första delen kommer ut på svenska i slutet av september. Jag har tidigare läst böcker på norska, bland annat Kärlekav Hanne Örstavik, och det går faktiskt ganska bra när man vant sig vid det. Är lite sugen på att läsa Min kamp på orginalspråk, men kan inte bestämma mig ifall jag ska försöka mig på det eller satsa på den svenska. Jag kanske får vänta till efter hans föreläsning för att se om jag förstår vad han säger eller inte. Den är dock vansinnigt dyr, 277kr per del, så jag hoppas att den kommer i pocket på norska.

Hemklickat, pocketfrossa

Äntligen släpps bok fyra och fem Charlaine Harris serie om Sookie i nyöversättning. Eftersom det känns onödigt att enbart beställa två pocketböcker får några till följa med hem.
Som jag skrev här så är jag sugen på att läsa lite queerlitteratur. Jag blev intresserad av Mian Lodalens Tiger men valde i stället Dårens dotter av samma författare för den fanns i pocket. Jag valde även en bok till i queerkategorin med följande beskrivning på adlibris.com:
I Angela Carters Den nya Evas passion möter den magiska realismen postfeminismen och science fiction den gotiska romanen. Carter porträtterar ett USA i total upplösning. Samtidigt är det en samhällssatir som sträcker sig långt utanför Amerikas gränser och ifrågasätter allt vi tar för givet om kön, sex och begär.
Min nyfunna kärlek för japansk litteratur fick också utrymmei beställningen i form av Norweigan Wood av den hyllade Haruki Murakami samt Fri av Natsuo Kirino.
Nu är det bara till att vänta på paket.



Nominering

Jag lägger nu upp en chans för er läsare att nominera böcker, enligt önskemål. Lägg en kommentar till det här inlägget så får vi se om det kanske kommer en ny omröstning inom kort.

I Japan läser man i tunnelbanan

Så hur kommer det sig att jag läser en japansk bok av en japansk författare som ingen hört talas om?
Det måste nog tas från början.
Den första juli i år reste jag med min älskade sambo till andra sidan jordklotet och besökte Japans huvudstad Tokyo. Stadens kollektivtrafik är en hel vetenskap bestående av tåg, tunnelbana, buss, monorail och flertalet olika bolag som driftar de olika färdmedeln. Vagnarna är ofta fulla och det sägs att det finns handskbeklädda personer som jobbar med att enbart trycka ihop folk i vagnarna så det går in fler. Cirka två miljoner människor passerar varje dag stationen Shinjuku i östra Tokyo. Japaner åker kollektivt och det gör de ofta.
Japanerna tycker också om att hålla sig sysselsatta när de åker kollektivt. De sover, de spelar tv-spel, de sms:ar med sina mobiler och en och annan tar upp en bok.På flera tåg/metrostationer finns det en bokhandel vid namn Book Express. Dessa relativt små butiker kryllar av japaner och säljer all möjlig litteratur; en dröm för …

Levande död i Dallas - Charlaine Harris

Det känns som att världen fullkomligt svämmar över av vampyrböcker av olika slag och det är svårt att hålla sig borta. Jag har tidigare läst Twilight-serien och har nu gett mig på Charlaine Harris serie om vampyrer och andra väsen i den amerikanska södern. Serien är nog mer känd som förlagan till succéserien True Blood på TV.
Den första delen i serien om Sookie, "Död tills mörkret faller" Var föga spännande för den som redan sett första säsongen av True Blood; serien följer boken nästan ordagrant. Det enda stora som skiljer sig är att vissa karakäter saknas (tex Tara) och att andra karaktärer är mindre framträdande (tex brodern Jason). Andra delen i serien, "levande död i Dallas" blev mycket mer spännande då True Blood-skaparna valt att gå lite mer sin egen väg i säsong 2. De stora händelserna är ungefär desamma, som att Sookie åker till Dallas för att leta rätt på en försvunnen vampyr men detaljerna skiljer sig. Menaden som har en stor roll i tv-serien dyker upp o…

Sista chansen!

Ikväll kommer ett inlägg upp om "Levande död i Dallas" så idag är sista chansen att rösta på nästa bok in på listan!
Böckerna som är med i omröstningen kan ni läsa om här