Fortsätt till huvudinnehåll

Inlägg

Visar inlägg från januari, 2015

Bokbloggarna drar till Helsingfors!

Ja ni läste rätt, den svenskspråkiga bokbloggarmaffian tänker äntligen besöka sina utbölingskollegor i Finlands huvudstad Helsingfors! En speciellt betonad programpunkt är att träffa den 10-årsjubilerande Bokbabbel, hurra!

Det är som vanligt Breakfast Book Club, som i vanliga fatt håller frukostbokcirklar i Stockholm, som dragit igång initiativet och snabbt som attan var det redan över 20 personer som bokat flyg till grannen i öst, kul!
Det blir så klart ingen semester utan det blir full av bokaktiviteter så som en litterär vandring i författaren Kjell Westös fotspår samt en bokbrunch med bokcirkel om en av Westös böcker. 
Peppen på detta? Enorm så klart! Detta äger rum 18-19 april så det är ett tag kvar till förberedelse. 
Hur gör vi det då? Ja med att läsa Finland- och Helsingforsrelaterade böcker så klart. 
Förra årets Nordiska rådet-pristagare Kjell Westö är så klart redan given, jag har läst en bok av honom och det var den senaste Hägring 38. Han har självklart skrivit fler böck…

Världens största skulptur finns så klart i Förenade arabemiraten...

...eller så är i alla fall tanken. Men det är inte Dubai den här gången utan det största emiratet Abu Dhabi som sedan 70-talet haft funderingar på att bygga en gigantisk Mastaba, alltså föregångaren till de Egyptiska pyramiderna. Den ska bli 150 meter hög, Cheopspyramiden som är Egyptens högsta är dryga 136 meter hög som jämförelse. Vad som är spännande med det här projektet är att byggmaterialet ska vara gamla oljefat i olika färger, för att återskapa en känsla av den arabiska mosaiktraditionen. 410 000 fat beräknas gå åt till det här. 

Dock har man ännu inte börjat bygga men man verkar ha utsett en plats och testat lite prototyper. Det kanske mest intressanta är att konstnären bakom detta jätteverk är känd från andra jätteverk, nämligen Christo. Ni vet han som klätt in saker i tyg, som till exempel Reichtag i Berlin och det var även han som satte upp de älskade och hatade orangefärgade portarna i Central Park i New York. 
Läs mer och se fler bilder på Christos hemsida.

Håll reda på karaktärerna!

Jag har alltid oerhörda problem att hålla reda på karaktärer i böcker, speciellt om det finns många och speciellt då de har konstiga namn. Generellt sett gäller tumregeln ju fler sidor desto fler karaktärer men det finns många undantag. Fantasyböcker har ofta påhittade namn och påhittade platser så dessa är ofta svåra att hålla reda på men samma sak gäller till exempel de ryska realisterna, som gärna har flera smeknamn på en och samma karaktär, eller historiska romaner som Wolf Hall

Hur löser jag det här då? 
Enkelt. Jag antecknar och antecknar som en tok. Ett enkelt knep är att sätta en tom post-it på insidan av bokens pärm och anteckna allt eftersom, då har man det alltid med sig. En anteckningsbok vid sidan av är så klart också bra, man får mer plats, men den kanske är lättare att separera från sin pågående läsning så man plötsligt sitter på tåget och inte vet vem som är vem. 
Vad antecknar jag då? Ja framför allt förhållandet till andra karaktärer och speciella egenskaper. Det k…

Bokhögen som kom hem från England

Med tanke på att det finns väldigt många bokhandlar i London så är det ytterst svårt att komma hem därifrån utan böcker. Jag hade en liten lista över böcker jag önskade köpa och jag lyckades med hjälp av besök i tre olika butiker, två stycken Foyles (en vid National Theater och den stora i Soho) samt en W&H Smith på Gatwick.

The Hourglass Factory av Lucy Ribchester snubblade jag över på Folyes hemsida då jag kollade öppettider och enbart framsidan i sig ser ju ut som en given succé. Dockkom den ut 15/1 och jag gjorde mitt planderade besök i Foyles 14/1 så det var ju bara att bege sig tillbaka nästa dag. Den utspelar sig i London 1912 och handlar delvis om suffragetterna. Den handlar också om en korsettbutik med mörka hemligheter och personer som försvinner. Jag har riktigt höga förhoppningar!

A girl is a half-formed thing av Eimear McBride var vinnare av bland annat 2014 års Baileys women's prize for fiction. Det är hennes debut och verkar vara ett språkligt experiment utan kom…

Äntligen - Vårens böcker!

Efter att äntligen gått igenom katalogen över vårens böcker skulle jag vilja (och önskar jag skulle hinna) läsa dessa:

Liv efter liv av Kate Atkinson (Massolit) - Har spanat in den här boken ett bra tag då den fick mycket uppmärksamhet under 2013.

Rosa Candida av Auður Ava Ólafsdóttir (Weyler Förlag)  - För att den är isländsk! Fiskarna har inga fötter av Jón Kalman Stefánsson (Weyler Förlag) - Samma anledning som ovan Bonus: Jón Kalman Stefánssons Himmel och helvete, Änglarnas sorg och Människohjärtat kommer ut i en samlingsvolym med namn Trilogin om pojken
Sanning med modifikation av Sara Lövestam (Piratförlaget) - För att jag verkligen gillar hennes tidgare I havet finns så många stora fiskar.
Sefarad av Antonio Munos Molina (Sadura förlag) - För att författarens namn klingar så väldigt bekant. 
Nattfilm av Marisha Pessl kommer ut som pocket (Pocketförlaget) i mars, en av förra årets snackisar som jag missat
Kungar av Island av Einar Már Guðmundsson kommer som pocket (Natur & Kultu…