Fortsätt till huvudinnehåll

Inlägg

Visar inlägg från februari, 2011

Tack för uppmuntran!

Mitt i en rejäl hosta efter sviterna av en förkylning åker jag på nån slags magsjuka/matförgiftning.

Som om inte det vore nog så är jag dessutom hos mina föräldrar 30 mil bort när det sker. Måste dock hem till mina katter då sambon bokstavligen åkt till andra sidan jorden för att som VD promota sina datorspel. Det var nog den värsta tågresan någonsin.

Och jag har knappt ens energi till att hålla i en bok! Då är det illa. Men mitt i all misär, som om de vet att jag behöver uppmuntran, skickar piratförlaget mig den här underbara recensionsboken:






Precis vad jag behöver! Ska bli underbart att få testa på deras satsning på barnlitteratur Lilla pirat.

Tack för uppmuntran!

Boklördag på en söndag

I går läste jag ett inlägg i DN:S boklördag om Moodyssons nya bok Döden & Co som handlar om hans pappas död. En liten artikel i Boklördag, vid namn Döda vita män, skrivs det om att det verkar vara hett att skriva om just döda män så som pappor och makar.


Av en ren slump så har jag faktiskt köpt Joan Didions Ett år av magiskt tänkande för 8:95 på Gekås i Ullared, en bok som nämns i artikeln och sägs vara kritiserad "för att vara en övning i narcissism och fåfänga".

Vad är det då som gör att vi skriver om döda vita män? Jag tänker genast tillbaka på Den röda grevinnan av Yvonne Hirdman där det på något ställe nämns att hennes mamma och pappa samt flera andra släktingar varit döda så länge och att ingen kan ta illa vid sig. Jag funderar även på en annan artikel i DNs boklördag som handlar om två nya böcker om Palmemordet, där den ena tydligen är såpass anklagande mot Christer Pettersson att han han hade kunnat stämma författaren (eller ännu värre?) ifall han fortfarande le…

Bokolle

En helg hos föräldrarna innebär inte mycket läsning, men en tur till Gekås i Ullared bjuder allt som oftast på bokfynd. Hittar man inget i butiken så finns alltid Bokolle utanför. 3 pocket för 165kr plus 20% rabatt tackar en bokmal aldrig nej till!









Reapaket nr 2 och 3

Nu har allt anlänt, både från Bokus och Adlibris. 13 böcker till utöver de 11 från i tisdags och 9 från igår (varav 3 faktiskt inte var till mig). Bokhögarna talar nog för sig själva






En Murakami smög sig in i beställningen också, till radiocirkeln som börjar i mars.

Bokrea IRL

Akademibokhandeln slog upp sina portar klockan 07 idag med ett erbjudande om att man fick ta fyra men betala för tre reaböcker första timmen. Det lockade massor av folk vilket ju är riktigt kul!




Jag fick tag på Hustvedt, Torgny Lindgren, Bodil Malmsten och den här vackra sagosamlingen:




Vad har ni köpt?

Bokrea paket nr 1

Jag har redan fått mitt första reapaket innehållande Bonniers två klassikerboxar:





Nu är det bara paket nr 2 och 3 som saknas. Känns lite fuskigt att börja redan idag, eller?

I skuggan av min bror - Uwe Timm

Uwe Timm hade en 16 år äldre bror som frivilligt gick med i waffen-SS och hamnadepå östfronten, i nuvarande Ukraina. Hans ben sköts sönder och han dog i oktober 1943 och fick aldrig veta hur kriget slutade. I skuggan av min bror handlar till en viss del om brodern då Uwe fått tag i brev som han skickat hem samt hans dagbok. Uwe funderar på hur den sista tiden av broderns livmåste ha varit utifrån dokumentationen samt vad han minns att folk berättat. 

Stora delar av boken handlar även om livet runt omkring kriget och brodern. Fadern som var körsnär och ville att äldste sonen skulle ta över företaget. När sonen går ut i krig och dör går affärerna allt sämre eftersom han börjar dricka. Modern lever i 33 år efter faderns död och sköter familjeaffären in i det sista. Och hur är det egentligen att leva i ett land som inte bara förlorat ett världskrig utan nu även två?

Och vi har tur som får ta del av den här historien och Uwe Timms övriga författarskap på de av ren tur överlevde bombningarn…

Boksöndag - Recension

Riddarar Hringstigans - Einar Már Gudmundsson

Jóhann är en liten kille som någon gång i slutet av 60-talet/början av 70-talet växer upp i en nybyggd del av Reykjavík på Island. Han gillar att vara ute och leka med sina kompisar, han gillar godis och varmkorv och han vill gärna gå på kalas. Jóhann är berättaren i Riddarar Hringstigans och vi får följa honom och hans vänner under några dagar. Han slår sin vän Óli i huvudet med en hammare och är orolig för att han inte blir bjuden på födelsedagskalaset. Han smyger in i leksaksbutiken och stjäl leksaker när butiksinnehavaren somnat på sin stol, han tuggar tuggummi och leker på byggarbetsplatser trots att mamma strängt förbjudit detta. Han gör bus som inte alltid är så lyckade och ser upp till kompisen Ólis släkting som är polis och låter småkillarna känna på sina muskler. 
Riddarar Hringstigans beskriver ett barns stora lilla värld på ett fantastiskt bra sätt. Man får en känsla av att det som barnet ser är hela världen, det som sker runtomk…

Boksöndag - Katten och bokrean

Vår katt Kerstin är även hon intresserad av ett och annat bokfynd. Här ser vi henne liggandes på Akademibokhandelns och Åhléns reakataloger och i bakgrunden skymtar vi DN Söndag med artikeln "Bokreans bästa" uppslagen. 


Böksöndag - händer i veckan

I morgon måndag den 21/2 kommer jag tillsammans med Therese/Holly Hock att prata om bokbloggar, bokcirklar samt ge boktips på Skövde stadsbibliotek. 

På bibliotekets hemsida kan man läsa om evenemanget som kallas Mångsidiga Måndagar - Nytt LÄS-år. Det börjar klockan 19:00, är helt gratis och kräver ingen föranmälan. 
Hur gick det här till då? Jo, jag och Therese startade Skövde Bokcirkel för att vi ville diskutera intressanta böcker med likasinnade samt få nya boktips. Vi satte upp en lapp på bibliotekets anslagstavla som bibliotekarien Tove fick syn på. Hon blev nyfiken på vår cirkel då de själva tänkt starta en och tog kontakt. Jag berättade lite om cirkeln och efter någon vecka kom det ett mail från bibliotekschefen Anna som bjöd in oss till det här evenemanget. Självklart tackade vi ja och det ska bli riktigt roligt. 
Vad kommer vi att ta upp då? Ja vi kommer berätta om varför vi har bokbloggar, hur det fungerar, varför vi tycker att det är viktigt och berätta lite om hur man startar…

Boksöndag - Bokrea 2

Som en motpol till mitt tidigare inlägg måste jag rapportera om dagens Böcker med Lotta Olsson i DN:s Söndagsdel. Olsson skriver en krönika med namnet: Bokrean som ungdomens glädje som, till skillnad från artikeln jag läste tidigare idag, handlar om fascinationen av fenomenet Bokrea.


Lotta Olsson skriver att det är romantiskt och skapar en viss känsla, att gå upp i ottan och trängas med andra bokälskare och hon skriver på ett lustigt sätt om hur flera böcker bara råkar hamna i kundkorgen för att sedan följa med hem.


För är det inte det här som det handlar om? Det är inte ofta man köper en hel hög med böcker på en gång som man sedan måste släpa med sig och förbanna att den är så tung. Och är det inte fantastiskt mysigt att se alla människor som går runt med gigantiska adlibrispaket eller färgglada bokreapapperskassar från den lokala boklådan. Är det inte underbart pirrigt att få reakatalogen i näven och sedan sitta och pricka för alla böcker man bara måste ha? Och seriöst, är det inte…

Boksöndag - Bokrea

Flera va mina kollegor, däribland Ord och inga visar samt Eli läser och skriver, körde under gårdagen tema Boklördag som ett svar på DN:s lördagsbilaga. Då jag enbart har DN på söndagar kör jag i stället tema Boksöndag.


När jag idag slår upp DN:s Kultursöndag hittar jag ett inledande inlägg som heter Bokfesten som kommit av sig och jag förväntar mig en medryckande artikel om hur de stora jättarna kör över de små aktörerna med sina breda sortiment och något billigare priser. Visserligen nämns detta men då handlar det mer om att det ses som fuskigt att man kan förhandsbeställa och dessutom betala för sina köp långt i förväg. De skriver även om att ICA förra året hade öppnat sitt utbud för sina kortsmedlemmar redan kvällen före där de kunde välja ut och även här betala för sina böcker i förväg.


I år har flera av aktörerna på marknaden valt att gå ut med speciella förhandsbeställningserbjudanden, Bokia har till och med valt att annonsera att de kommer skicka sina böcker redan den 22/2 (…

Hetta - Ian McEwan

Michael Beard är för visso nobelpristagare i fysik, men efter sin Bears-Einsteinteori har han inte gjort något världsomskakande inom vetenskapen. Han jobbar med alternativ energi och lever på sitt rykte. Han är dessutom en kvinnokarl utan dess like, han är inne på sitt femte äktenskap när berättelsen inleds. Han har varit konstant otrogen men när hans fru tar sig en älskare vet han inte riktigt hur han ska bete sig. 
Hetta är en rolig roman men samtidigt seriös. Beard är ändå på ålderns höst och det här med åldrande tas upp på ett intressant sätt i tomanen. Tempot är långsamt och läsaren får ta del av långa förklaringar av fysikens fenomen och även gällande Beards kärleksliv. McEwan är påläst och det känns inte fånigt på något sätt att läsa om tänkbara energier utan det mesta är troligt. Jag skrattar högt när han följer med på en polarexpedition och ska ta på sig en massa okända klädesplagg och fly från isbjörnar. 
Däremot lir jag ytterst trött när vi kommer in i del två, några år senar…

Den röda grevinnan - Yvonne Hirdman

Yvonne Hirdman är inte bara professor i samtidshistoria utan hon har även en familj med en spännande historia. Man kan hitta spår av hennes mormor och mor över stora delar av Europa under 1900-talet och det är just detta som Den röda grevinnan handlar om.

Och vad som händer under 1900-talet i Europa vet nog de flesta; två världskrig, utrensning av vissa folkslag, ransoneringar av mat, folk flyr till andra länder och så vidare. Vi har sådan tur så att Hirdmans släktingar har skrivit dagbok, bevarat brev och foton och vissa har till och med varit lite självgoda och skrivit sina memoarer. Hirdman blandar historiska fakta med det hon hittar i materialet från släkten vilket blir en fantastisk kontrast. Det är oerhört intressant att läsa om vad som hände just i den där lilal rumänska byn då ryssarna kom och det är intressant att läsa om hennes mammas sommarlovsbestyr vid stranden.

Hirdman skriver inte på ett sätt som säger "så här är det", som jag fördomsfullt nog tror att biogra…

Drömfakulteten - Sara Stridsberg

Valerie Solanas gillar inte män, gillar inte hur samhället styrs och hon sköt Andy Warhol. Hon skrev SCUM manifest 1967 (De som kan sin feminism vet att 1968 var ett ganska stort och viktigt år) och det anses vara en av de viktigaste feministiska texter som skrivits. Hon verkar dessutom ha varit helt fullkomligt galen. 

Drömfakulteten handlar om Valerie Solanas och människorna kring henne. Det är en skönlitterär bok, men man får ändå en känsla av att man lär känna den här speciella människan så gott det går i efterhand. Boken inleds med att hon dör runt den 25 april 1988 helt ensam på ett hotellrum i San Fransisco. Därefter varvas handlingen mellan allt från tidig barndom, där hennes far utnyttjar henne sexuellt, till rättegången gällande skjutningen av Warhol, till mentalsjukhuset och till hennes sista dagar i livet. 
Det intressanta med den här boken är inte enbart handlingen, utan man kan tala i evigheter om formen och språket. Stora delar av boken är skrivna i dramats dialogform, vi…

Bokrea 2011

Nu ska jag försöka reda ut vad jag hittat på rean i år. Jag satsade på engelska fynd känns det som (även om vissa var slutsålda):


Who's sorry now - Howard Jacobson
Man in the dark - Paul Auster
Children of the night - Dan Simmons
Den döda älskarinnan - Théophile Gautier
Antigone - Sofokles
En gränslös kärlekshistoria - Aino Trosell
Märkta kort: 31 noveller - Charles Bukowski


Och så självklart Bonniers fantastiska samlarboxar med 5 ungdomsklassier i varje:



De så kallade flickrumsklassikerna:

Alice i Underlandet - Lewis Carrol
Den hemliga trädgården - Frances Hodgson Burnett
Pappa Långben - Jean Webster
Unga kvinnor - Louisa May Alcott
Agnes Cecilia - en sällsam historia - Maria Gripe

Äventyrsklassikerna:

Robinson Crusoe - Daniel Defoe
Skattkammarön - Robert Louis Stevenson
Robin Hood - Rosemary Sutcliff
Jorden runt på 80 dagar - Jules Verne
De tre musketörerna - Alexandre Dumas

Jag hade även beställt Ladies of grace adieu av Susanna Clarke (Jonathan Strande & Mr. Norrell) samt …

Cap Esterel - Tanja Langer

Michel åker på semester på franska Rivieran, man inser rätt snabbt att han varit där förut. Parallellt med Michels besök får vi även följa Elisabeth, som har en sommarflirt med en ung Michel, samt Helene som är på semester med sina två barn.  

Langer skriver med ett avskalat språk fast det blir oerhört bildrikt på samma gång. Man ser den fantastiska franska sommaren framför sig med havet, stranden och den blå himlen. Språket är poetiskt och vackert. Trots sina 133 sidor känns det som en stor roman tack vare alla känslor och detaljer man måste ta till sig för att kunna hänga med i handlingen. Ofta slängs man in i ett fragmentariskt minne där man nästan får stanna upp och komma in i känslan för att kunna gå vidare, underbart. 
De tre berättarnivåerna, eller tidsepokerna, flätas ihop och alla pusselbitar faller på plats. Cap Esterel bjuder på en hel del frågor och svarens man får när luckorna börjar täppas igen är inte alltid vad man tänkt sig eller hoppats på. En och annan chock gör att b…

Reafynd

I Skövde har det funnits en bokoutlet sedan någon gång före jul. Idag ständer den igen och rear ut alla böcker för 25 kr. Jag hittade ett riktigt fynd på temat tyskspråkig litteratur:





Vredens tid - Stefan Tegenfalk

En kvinna och hennes dotter dör i en hemsk bilolycka. Några år senare mördas personer som alla ha relation till rättsväsendet på brutala och mystiska sätt. En 60-årig polis oc hen ung praktikant sätts på ärendet, som blir allt större och allt mer komplicerat.


Boken är lättläst och sidorna bara flyger fram när man bläddrar för att få veta vad som ska hända. Jag tycker om de mystiska våldsamma morden men vet inte ritkigt om jag köper att en drog på ett så exakt sätt kan skapa den vreden som den gör. Nu har Tegenfalk i och för sig lagt in ett mord som blev riktat mot fel person pga försenat tåg, men ändå. Jag blir även något besviken när historien helt plötsligt blir väldigt spretig, muslimska terroristgrupper, torpeder och flera olika polisstyrkor blandas i vad som ofta kan kännas som helt olika historier. Han borde nog tagit bort något av delarna för att hålla ihop historien på ett bättre sätt.

Tegenfalk har en hel del intressanta karaktärer, polisen och praktikanten bland annat, men…

Månen och den eviga kon - Jila Mossaed

Jila Mossaed var författare i sitt hemland Iran innan hon kom till Sverige. I hennes debut på svenska, Månen och den eviga kon, skriver Mossaed om Persiens kultur och historia, om hur det är att komma till ett nytt land som i dikten Kulturkrock:

Du sa att min kjol luktar dygd och att min kropp smakar tillit du sa att mina rädslor skapar en kulturkrock, att min bild av kärlek i ditt land är fel. Min stolthet var min tilltro till människans ord.  Du sa att mina varma, djupa känslor skapar en kulturkrock, det sa du alltid! Du hade rätt man får inte älska djupt man får inte lita på varandras ord man måste vara en egen individ du sa att min kärlek till dig är genuin men att den skapar en kulturkrock ändå!
Hon behandlar även djupa ämnen så som döden och problematiken kring att skriva på ett språk som egentligen inte är ens eget: 
Mitt språk är inte isens språk mitt språk är öknens och eldens mitt språk är en viskning från starka rötter som ger liv åt de stora träden i öknen. 
Min väska är fylld av opackade drifter …

Haiku

Jag blir bara mer och mer förtjust i den här japanska diktformen. När jag snubblar över samlingen Haiku sammansatt av poeten David Cobb blir jag helt till mig; boken är rikt illustrerad med både japanska tecken och konst. Samlingen är indelad efter årstider, då haiku allt som oftast innehåller ett årstidsord. Vi får möta japanska poeter från 1600-talet och fram till våra dagar i en salig blandning. Och som om det inte vore nog får vi en introduktion till haiku, Biografiska notiser om de olika poeterna och lästips. 

Även kring baken på takläggare  leker vårvinden
Issa

I klara strömmen -  baklänges driver de bort de små fiskarna
Kito

Sjön mörknar - vildändernas röster dunkelt vita
Basho
Vad gäller illustrationerna finns det bland annat en bild på några av träsnitten i den berömda serien Thirty-six Views of Mt Fuji fån 1800-talet och Soluppgång vid nyår, som syns på framsidan, av Eishosai Choko från 1795. Tyvärr är boken slut hos nätbokhandlarna så jag har enbart kunnat låna den på biblioteket. Den ä…

The Help - Kathryn Stockett

I början av 1960-talet ser samhället inte alls likadant ut som nu, trots att det bara är 50 år sedan, i alla fall om man ser till rastänkandet. i Jackson Mississippi har de flesta vita familjer en svart hushållerska. Hon har allt som oftast en egen toalett, kanske i garaget, då svartas baciller inte får nå de vita. 

Vi får möta den ensamstående Aibileen och den temperamentsfulla Minny som är goda vänner och jobbar för en varsin vit familj. Vi får även ta del av en vit kvinnas syn på det hela, Skeeter, som inte är gift och vill göra karriär. De tre berättarperspektiven skiljs åt stilmässigt på ett fantastiskt sätt av Stockett, när man läser Aibileens första kapitel möts man av en grov svart sydstatsdialekt som sätter min läsning på engelska på prov. Men jag kom snabbt in i det och jag hade nog inte kunnat tänka mig att läsa den på svenska. 
Vad är det då som gör boken bra? Jo berättelsen om dessa vita familjer och deras hjälp framförs i en kronologisk ordning men perspektiven varvas hela…

Läsrapport Januari 2011

Årets första månad har gått riktigt bra. Här är titlarna:

Toffs bok - Kalle Dixelius One day - David Nicholls Utrensning - Sofi Oksanen Att vara med henne... - Alex Schulman Offerrit - Johannes Källström Låt de gamla drömmarna dö - John Ajvide Lindqvist Jag minns gräshoporna - Natsume Sôseki Sockenplan, säger hon - Marie Silkeberg Theres - Steve Sem-Sandberg Fritkion - Anna Hallberg  Osäkerhetsrelationen - Helena Granström Stundens blomma - Ko Un x4 - Dario Fo The Help - Kathryn Stockett Totalt 14 böcker, 3155 sidor och 13 timmar ljudbok. 
Utfallet gällande boknyårslöften: -Jag har redan i år kommit upp i 12 nya författare, flera kommer jag läsa mer av. Bara en bok av gammal bekant (Ajvide) -Ingen bok läst på isländska, än.  - Läsa hundra böcker - en bra början.  -Kontinenter: Nordamerika, Europa, Asien -Nordiska författare: Svenskt -Lyrik/dramatik: ett flertal diktsamlingar och 4 dramer av Fo -Olika genre: Har provat på skräck, dystopi, kändisbiografi samt dokumentärroman.