onsdag 2 maj 2012

De utvalda: Tankeläsaren - Kristin Cashore

Katsa är en särling, hon har en speciell gåva som är dödandets gåva. Särlingar utmärker sig med att ha olikfärgade ögon och i de land av de sju kungadömena där Katsa är född måste alla sådana barn överlämnas till kungen. Katsa arbetar som något av en hitman, tills hon trotsar kungens order och följer med en annan särling, Po, för att ta reda på vem som låg bakom kidnappningen av hans farfar. De hittar en utsatt flicka och äventyret är igång, kärlek uppstår och hemligheter avslöjas. 

Det här är faktiskt en riktigt bra ungdomsbok! Det handlar om kärlek, om att växa upp, att vara annorlunda och om att hitta sig själv. Det är också en mycket bra fantasybok med dessa särlingar som jag tycker är riktigt intressanta med sina ganska avancerade gåvor. De har inte bara en förmåga så som "tankeläsare" utan gåvan utvecklas och särlingarna växer med den. Det finns dock inga magiker eller konstiga varelser (inte i del ett i alla fall) som i annan high fantasy så även om boken utspelar sig i en helt egen värld så är den inte allt för avlägsen vår egen. Kanske att man vågar påstå att det är något av en Game of Thrones för yngre?

Jag blir betagen av Po och Katsas relation och kamp, jag fascineras av de olika folkens seder, så som ringar för nära släktingar hos Pos folk, och jag tycker faktiskt att det är nagelbitande spänning. Jag ser mycket fram emot att få läsa del två i den här serien. 

Köp boken här eller här1 kommentar:

  1. Jag har en liten utmaning åt dig på min blogg, www.bokbrus.se. Hoppas att du har lust att vara med.

    Ha en trevlig helg.

    SvaraRadera