Fortsätt till huvudinnehåll

Inlägg

Visar inlägg från juni, 2014

Den inte längre så hemliga historien

Den hemliga historien - Donna Tarrt

Bunny är död, har varit död i flera veckor. Hans kropp hittas när det töar och hans vänner ligger pyrt till om inte deras plan fungerar. Långt tidigare har Richard börjat på Hampden, valt grekiska som huvudämne, blivit vän med Francis, Henry, tvillingarna Charles och Camilla samt Bunny. De lever ett ganska hårt studentliv med fester och droger, i lyx och flärd, tills allt en dag går väldigt väldigt snett. En desperat jakt efter frigörelse tar form som enbart kan sluta i katastrof.

När jag började läsa Den hemliga historien kände jag av någon anledning igen mig men kunde inte sätta fingret på vad det var. Men när Bunny refererar till berättaren Richard som "gamle gosse" kommer jag så klart på det, det är en referens till Den store Gatsby, Bunny som Gatsby och Richard som Nick. En stund in i boken läser Richard Den store Gatsby, som är hans favoritbok, och referensen är solklar. När det sedan börjar gå utför, med start då Richard ligger sjuk…

Hej då #blogg100

Idag är det alltså 100:e dagen av #blogg100 som startade den 1:e mars. I mitt första inlägg hade jag en förhoppning om att hitta tonen för den nya formen på bloggen, det breddade omfånget från litteratur till kultur, och jag känner att jag i mångt och mycket har lyckats. 

Det har varit kämpigt vissa dagar, ibland har man liksom ingen lust eller så har man inget att skriva om. Andra dagar kommer man på flera inlägg och lägger upp flera i rad. Jag har klarat mig igenom stressiga kvällar och perioder då jag varit bortrest. 
Jag har skrivit om konst, litteratur, musik, opera, tv-spel, handarbete, film, TV-serier, resor och säkert något jag glömt nämna. Så ja jag känner att jag kommit igång med den nya bloggen även om vissa dagars inlägg varit mer inspirerade än andra. 
Nu tänker jag ta lite bloggsemester. Fast ja, om jag vill skriva om något så gör jag ju det, men det blir ingen stress eller press på ett bra tag.

Atwood blir TV-serie

För ett tag sedan skrev jag om bibliska trender i filmvärlden där jag skrev om Noah med Russel Crowe och regissören Darren Aronofsky verkar ha fått mersmak för det här med katastrofer. 

Det sägs nämligen att Aronofsky vill göra en miniserie på HBO av Margret Atwoods MaddAddam-trilogi, Oryx & Crake, Syndaflodens år och MaddAddam. Jag har än så länge bara läst Oryx & Crake, som jag tyckte om men minns inte mycket av.  För er som inte känner till serien så är det alltså en dystopi om en värld efter katastrofen efter att mänskligheten förstört den. 
Vad tror ni, kan det bli något? Vilka skådespelare vill ni se i rollerna?


Vinnaren av Baileys Prize utsedd!

Det blev alltså inte Donna Tartt som vann årets Baileys Prize utan Eimear McBride! Helt okänd för mig och en debutant dessutom, kul!

Vinnarboken heter A Girls is a Half-formed thing som hon tydligen skrev på bara sex månader men det tog nio år innan någon ville ge ut den. Förutom Baileys prize har den även vunnit Goldsmiths prize 2013, Kerry Group Irish fiction award 2014 samt hamnade på korta listan för Folio Prize 2014. 
Det verkar handla om en familj dör brodern haft en hjärntumör och dr det är systern som är berättaren, en väldigt intim och nära berättare. Låter faktiskt riktigt bra. 
Någon som läst?

Kan ett skrivbord länka samman människoöden?

Det Stora Huset - Nicole Krauss

Författaren Nadja kan inte längre skriva eftersom hennes skrivbord är borta. På sjuttiotalet mötte hon poeten Daniel som lånade ut skrivbordet till henne men han försvann i Pinochetregimens Chile och kom aldrig tillbaka för att hämta skrivbordet. Däremot kom en ung kvinna på besök som påstod sig vara Daniels dotter så Nadja kunde inte annat än ge henne skrivbordet. Och varifrån fick Daniel skrivbordet från början? Fyra till synes skilda berättelser vävs ihop till en helhet genom flera decennier tack vare ett gigantiskt skrivbord.

Det som Krauss gör i sin roman är att hon skapar en thrillerstämning och det är något jag uppskattar väldigt mycket i en roman som egentligen inte är en thriller. Hon lyckas knyta ihop flera berättelser med varandra på ett oväntat sätt som överraskar läsaren. Och hon är väldigt bra på att berätta, beskrivningarna är vackra och detaljerna är magnifika. Hon har väldigt många tidsplan i sin berättelse där man slängs mellan berätte…

Höst enligt Modernista

Har ni sett vilken fantastisk katalog Modernista bjuder på i år?


Modernista har på senare år blivit ett riktigt favoritförlag och det här gjorde inte saken sämre. Vad finns det då på insidan?
Modernista har verkligen snappat upp det bästa från thrillergenren ute i världen och det känns som att den här hösten kommer de ut med nya titlar från de flesta av sina författare. Eller vad säger ni om:
Gillian Flynn - Vassa föremål. Flynns första i nyäversättning, den första var ju ganska usel och de två senare har Modernista verkligen lyckats bra med så den här kommer nog göra succé, även om det är den av hennes böcker som jag personligen gillar minst. Kommer ut i augusti
Belinda Bauer - Livet & dödens villkor. Vidriga mordlekar Brittisk landsbygd är ju något Bauer är bra på. Kommer ut i oktober. 
Sharon Bolton - En mörk och förvriden flod. Ännu en bok om Lacey Flint som kommer ut i september. 
Alex Markwood - Hyreshuset. Från författaren till Onda Flickor, utkommer i augusti.  
Lägg där ä…

Nej nu får det bli lite mer fart!

Okej, 1:a juni det är första sommarmånaden och jag har hållit på med mitt köpstopp i fem månader. Det går fortfarande alldeles utmärkt men jag kan inte påstå att läsningen går bra bara för det. Helt ärligt så går det kasst. Jag har visserligen lyssnat på en hel del men det är medan jag stickar så det borde finnas utrymme till än mer.

När jag insåg att det idag är just 1:a juni idag och jag sneglade lite på min bok jag håller på med just nu så insåg jag att jag knappt rört den sedan jag flög från Liverpool vilket var den 28:e april, hör och häpna. Jag har lyssnat på typ fyra böcker sedan dess men det är ändå skandal.

Jag har fått flera bra tips med allt från att läsa deckare till att läsa om favoritböcker i min pågående tävling där kriterierna att vara med i utlottningen är just att tipsa om hur man tar sig ur en lässvacka. Trots att tävlingen pågått i ynka två dagar och det är fem dagar kvar så är jag redan rätt pepp.

Jag tror inte att det är någon motvilja utan jag tror mest det hand…