Fortsätt till huvudinnehåll

Inlägg

Visar inlägg från november, 2016

Författarfrukost i Mölnlycke

Martina Montelius
Mölnlycke Kulturhus 19/11 2016
Efter en lång frukoststund (där jag inte fick någon morotskaka, bu!) klev hon upp på scen, Martina Montelius. Hon inleder med att berätta om att hon kvällen före varit konferencier för första gången i sitt liv och haft ett intimt möte med Kjell Wilhelmsen på scenen. Det var inte riktigt planerat att hon skulle berätta just detta men hon var tvungen att säga något till någon, som en förälskad tonåring faktiskt. 
De flesta känner säkert igen Martina från något sammanhang, hon har skrivit pjäser, medverkat i På spåret, poddat och är dessutom Kristina Lugns dotter. Men idag besöker hon oss för att prata om sitt författarskap. Och litteraturkryssningar.  Det var nämligen efter en sådan som hon skrev sin senaste på Oskar Levertins vänner
Martina är helt förundrad över att ett tusental personer kan tänka sig att åka kryssning på Östersjön i november bara för att höra författare prata om sina böcker, till och med författare som de inte ens k…

Det kan lika gärna handla om mig

Aftonland - Therese Bohman

Karolina är 40 år, nyligen separerad efter ett långt förhållande och är professor i konstvetenskap. Hon känner sig distanserad från kollegorna på Stockholms universitet, hon känner sig inte helt nöjd med en separation som kvinna i medelåldern, hon gillar att vara själv men tycker egentligen inte om ensamheten. Hon söker svar på de eviga frågorna om mening med livet och kärlek, är hon menad för en monogam relation eller är det bara humbug? Är hennes liv över, har hon sumpat det? Var hon konstant otrogen mot Karl Johan för att hon inte var kär i honom eller för att monogami inte ligger i hennes natur?
Therese Bohmans tredje roman handlar i mångt och mycket om mig. Nej, jag menar inte att hon skrivit om mig men jag kan så relatera till väldigt mycket samtidigt som jag verkligen tar avstånd från mycket annat. Som separerad kvinna över 30 kan jag så relatera till väldigt många tankar och känslor hos Karolina. Ensamheten, känslan av att en aldrig kommer platsa in …

Here I am - Nina tolkar Dolly

Nina Persson sång
Elin Johansson gitarr & sång
Bengan Blomgren gitarr
Stefan Bellnäs bas & sång
Gunnar Frick pedal steel guitar, klaviatur & dragspel
Johan Håkansson trummor
Hagakyrkan, Göteborg 12/11 2016
Klockan närmar sig kvart över fem, det är några minusgrader och Göteborg är vintermörkt. Utanför Hagakyrkan ringlar sig en växande kö, den frusna utandningsluften från några hundra förväntansfulla lägger sig som en mystisk dimma runt folkhopen. Några minuter senare strömmar folkmassan in i kyrkan, prästen får vänligt be publiken trycka ihop sig i bänkarna, alla kommer inte ens in. Det står folk utmed kyrkans väggar, det sitter folk i körbänkarna längst fram, det är mer än fullsatt. Dryga timmen senare står hon där, Nina Persson i all sin glans, denna fantastiskt vackra och eleganta människa. 
Helt utan förväntningar åkte jag på den här konserten, mest för att komma ut och göra något annorlunda. I Hagakyrkans Facebookevent hade diskussionerna gått heta, kommentarerna menade att d…

Pest, film, vulkanutbrott och homosexualitet

Máni Steinn - Pojken som inte fanns - Sjón
Till den lilla isolerade ön Island kommer smittan med ett fartyg. Den 16-årige pojken Máni Steinn älskar film och vill utforska sin sexualitet som gay men det är inte helt enkelt. Året är 1918, första världskriget härjar, spanska sjukan dödar, vulkanen Katla har utbrott och världen är allt annat än tolerant mot homosexualitet. Men Máni Steinn verkar stå utanför allt, han verkar immun mot den fruktansvärda pest som dödar det mesta, det är som om han egentligen inte finns. När sjukdomen snabbt sprider sig stängs allt som lockar folksamlingar, däribland Máni Steinns älskade biografer. 
Sjón är som vanlig fantastisk i sitt språk. Han håller poesin nära hjärtat, vilket inte minst märks i de rytmiska dialogerna. Domedagskänslan är genomgående, både i Máni Steinn jakt på sexuell tillfredställelse men också i naturen i form av sjukdom och den erupterande vulkanen. Berättelsen är också väldigt filmisk, både i sitt bildspråk och i och med pojkens enorm…

Smärtsamt om ett äktenskap

Berättelse om ett äktenskap - Geir Gulliksen
Jon och Timmy är inte längre gifta. De har varit det, de har varit lyckliga och varandras allt, men inte längre. Men vad var det som hände? Jon vill veta varför Timmy lämnade honom, varför hon är kär i en annan, varför de inte kan ta sig igenom det. Varför svarar hon inte? Och är inte det här precis så Jon betedde sig då han lämnade sin förra fru för Timmy?
Det är inte helt enkelt att förklara handlingen i Geir Gulliksens roman för den består mycket av frågor och funderingar kring relationen och dess slut, ett enda långt ältande av det som varit, för att Jon ska förstå vad som skett. Det handlar såväl om det obegripliga vi kallar kärlek och om allmän existens, den ifrågasätter om det finns evig kärlek och vad kärlek egentligen är. Den beskrvier också ett pars relation väldigt intimt. 
Framför allt gör den här boken ont, den är så smärtsam och plågsam! Jons eviga ältande är så plågsamt, att han aldrig får andra svar än "Jag vill inte va…