Fortsätt till huvudinnehåll

Häng med på surftåg!

bild från http://www.fritzstahl.com
På tisdag, 15/5, kl 19:00 tänker jag följa med på nätbokhandeln Fritz & Ståhls surftåg lett av Ivana på bloggen Bokmania. Det är det andra surftåget som dessa två parter bjuder på, jag kunde tyvärr inte delta första gången men nu ska det bli ett rent nöje att få vara med och lyssna. 

Men vad är nu det här? Jo Ivana kommer att leda lyssnarna genom Sydafrika genom att berätta om sydafrikanska författare, nämligen deckarförfattaren Deon Meyer med sin senaste roman Den sista safarin och Malene van Niekerks som är högaktuell med boken Agaat.  

Visst låter det kul? Det är helt kostnadsfritt, varar i en halvtimme och allt du behöver är en dator med internetuppkoppling. Dessutom kommer deltagarna få specialerbjudanden i bokhandeln Fritz & Ståhl och så har man även chansen att vinna ett signerat exemplar av Agaat

Vad väntar ni på? Anmälan och all information finner ni här. Antalet deltagare är begränsat till 100 st och 54 platser är redan tagna. Kommentarer

  1. Kul att du ska hoppa på surftåget, och tack för reklamen :-)

    SvaraRadera
  2. Vilken kul idé, synd att jag inte kan hänga på.

    SvaraRadera
  3. Maria: Ja det är ju inte alltid tiden passar :(

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här

Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott. 

Litteraturvetarskola del 7 - "Karaktärer och miljö"

Händelseförloppen i romaner brukar utföras eller bäras upp av karaktärer o form av människor, djur, robotar, alver osv. Vissa karaktärer är komplexa medan andra kan vara rätt färglösa och enbart framstå som stereotyper.

När en karaktär är platt, en karikatyr eller typ formad enbart kring en idé, brukar man säga att denne är statisk. Ett exempel på en statisk karaktär kan vara Ian Flemmings James Bond. Han utvecklas inte utan är likadan genom alla böckerna (eller filmerna om man så vill). 
Motsatsen till en statisk karaktär är en dynamisk. De förändras och utvecklas med handlingens gång. Ett klassiskt exempel på en dynamisk karaktär är Dostojevskijs Raskolnikov från Brott och straff. Han genomgår flera olika faser och känslotillstånd genom romanen. 
Som vi flera gånger tidigare gått igenom, är läsaren med och skapar texten med sin tolkning, så även i sammansättningen av karaktärer. Läsaren konstruerar karaktärerna med hjälp av de ledtrådar som finns i texten. Detta kallas karaktäriseri…