Fortsätt till huvudinnehåll

Mettas läsrapport april 2012

Oryx & Crake - Margret Atwood (Hyllvärmare)
Fel grav - Kelly Link (Ungdomsbok, Recensionsbok)
Havsmannen - Carl-Johan Vallgren (Ljudbok)
En dåres försvarstal - August Strindberg (Ljudbok, Bokcirkelbok)
Skuggsida - Belinda Bauer (Recensionsbok)
En osynlig - Pontus Ljunghill (Ljudbok)
Vi måste prata om Kevin - Lionel Shriver (Bokcirkelbok)
Smultronbett - Barbara Voors (Boktolvan, Ljudbok)

8 böcker 1454 sidor och hela 39 timmar ljudbok! Det är ju helt komplett galet. 
Recensionsbok: 2 st
E-bok: 0
Ljudbok: 4 st
Hyllvärmare: 1 st
Klassiker: 1 st
Boktolvan favoriter: 1 st

Månadens bästa: Alldeles för mycket misär den här månaden, men Kevin får väl räknas som bäst. 
Månadens sämsta: Bauer tyvärr. Inte för att den var dålig utan för att den inte nådde mina förväntningar. 
Månadens överraskning: Att Kevin skulle göra ett sådant intryck på mig. 
Kommentarer

 1. Titta gärna in på min blogg, jag har frågat dig 11 snabba :)

  SvaraRadera
 2. VI måste prata om Kevin är väl den som handlar om ett barn som bär på mycket ondska? Eller tänker jag på en annan bok? Jag har inte läst den för att jag känner att det inte stämmer att ett barn är ont, det finns ju alltid omständigheter som gör att någon handlar som den gör.

  SvaraRadera
 3. Halvbonden: Ja han är inte särskilt trevlig i alla fall, men om han bär på det eller om det är miljön som gör honom till vad han är är väl lite den stora frågan med boken. Läs boken och se om du ändrar åsikt för det är ganska vidrigt.

  SvaraRadera
 4. Visst blir man chockad när man inser att man lyssnar på typ en arbetsvecka ljudböcker! Man tänker; herregud, hur har jag hunnit det? Haha.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här

Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott. 

Litteraturvetarskola del 7 - "Karaktärer och miljö"

Händelseförloppen i romaner brukar utföras eller bäras upp av karaktärer o form av människor, djur, robotar, alver osv. Vissa karaktärer är komplexa medan andra kan vara rätt färglösa och enbart framstå som stereotyper.

När en karaktär är platt, en karikatyr eller typ formad enbart kring en idé, brukar man säga att denne är statisk. Ett exempel på en statisk karaktär kan vara Ian Flemmings James Bond. Han utvecklas inte utan är likadan genom alla böckerna (eller filmerna om man så vill). 
Motsatsen till en statisk karaktär är en dynamisk. De förändras och utvecklas med handlingens gång. Ett klassiskt exempel på en dynamisk karaktär är Dostojevskijs Raskolnikov från Brott och straff. Han genomgår flera olika faser och känslotillstånd genom romanen. 
Som vi flera gånger tidigare gått igenom, är läsaren med och skapar texten med sin tolkning, så även i sammansättningen av karaktärer. Läsaren konstruerar karaktärerna med hjälp av de ledtrådar som finns i texten. Detta kallas karaktäriseri…