Fortsätt till huvudinnehåll

Två noveller från Collings förlag

På äldre dagar har jag sett större nöje i att se på TV-serier än att se på filmer. Jag känner mig lite kluven i anledningen för dels känner jag att ett avsnitt av en serie allt som oftast är kortare än en film, dels kan en serie fånga mig mycket mer eftersom handlingen kan spridas ut över en mycket längre tid. Det senare förutsätter så klart att det är en sådan där följetångserie och inte en serie av fristående äventyr med samma karaktärer. 

Hur är det då med böcker? Hur ofta läser man en berättelse som går i en handvändning, som man kan läsa från pärm till pärm under söndagsfrukosten? Det händer i alla fall mig väldigt sällan. De få gånger jag läser noveller blir det i samlingsform, för jag känner mig tvungen att läsa en bok från pärm till pärm. Men vad händer om man bara har en novell, ingen samling? En helt ny värld öppnar sig för mig, det här passar mig och min stressiga vardag ypperligt. 

Den första novellen jag läser är Alter Ego av Adam Hansson. En 36-årig man lever efter sina egna principer och arbetar på en reklambyrå som något av en hot shot. Men vad händer när det förflutna helt plötsligt står i samma mötesrum?

Den här novellen känns lite som en liten Spin-off till TV-serien Mad Men, ett litet miniavsnitt i svensk tappning. Kanske är det så för att jag inte är särkilt hemma reklambranschen men det kan också bero på att det förekommer ett Mad Men-citat i början och det refereras även till serien i texten. Men vad gör det? Jag gillar Mad Men. Det är en kvick dialog och det finns ett underliggande spänningsmoment. 

Köp novellen här eller här

Den andra novellen jag läser är Den nya Isabel av Katherine Mansfield. Under en tågresa hem funderar William över vad han ska köpa för presenter till sina två pojkar. Godis, leksaker, eller kanske frukt? Samtidigt funderar han över sitt förhållande till frun Isabel, är hon lycklig? Och vad är det egentligen för folk som hon alltid umgås med?

Det här är en riktig klassiker, det är engelsk landsbygd på 20-talet och det är sommar. Språket är underbart och i varje mening kan man ana en hint av hur det här parets relation faktiskt är. Översättaren Camilla Jacobsson skriver i inledningen till novellen att hon avundas oss som nu stod inför vårt första möte med Mansfield, och jag måste säga att jag är oerhört sugen på att läsa mer. 

Köp novellen här eller här

Vad har då dessa två noveller gemensamt? Ingenting! Och det är fantastiskt att jag lyckats ta del av två berättelser på samma kväll. 

Recensionsexemplar från Collings Förlag

Kommentarer

  1. Kul att se att Katherine Mansfield ges ut igen. Hon är mästerlig. Läste henne på 60-talet, men det var längesen jag stötte på något av henne. Tack för tipset!

    SvaraRadera
  2. Majsan: Ja det är verkligen roligt!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Julkalenderbloggstafetten Lucka 5

Sanningen om fallet Harry Quebert - Joël Dicker

Författaren Marcus Goldman har skrivkramp och ett överhängande hot om stämning från förlaget om han inte kommer in med ett manus omgående. Samtidigt hittas kvarlevorna efter Nola Kellergan efter 33 år i författaren Harry Queberts trädgård. Harry är före detta lärare, mentor och god vän till Marcus som bestämmer sig för att åka till den lilla staden Aurora och reda ut händelserna kring Nolas försvinnande och död. Harry verkar ha haft en relation med Nola som var blott 15 år gammal men det verkar varit äkta kärlek. Har Harry mördat Nola? Eller var det någon av alla de andra männen hon verkar haft en relation med? Vad är det för mörka hemligheter Nola burit på? Och hur lämpligt är det att Marcus gör sin egen utredning samtidigt som han skriver boken om händelserna, Sanningen om fallet Harry Quebert?
Det finns dussindeckare om handlar om poliser, det finns spänningsromaner som får läsaren att hålla andan av tempot, det finns mörka thrillers…