måndag 28 maj 2012

Jellicoe Road - Melina Marchetta

De första 50 sidorna fattade jag ingenting. Jag började om, läste om vissa sidor och fattade inte mer för det. Jag slutade läsa om och bestämde mig för att bara fortsätta och se om det artade sig. Det gjorde det. Helt plötsligt är jag inte längre det minsta förvirrad utan är helt inne i historien.

Taylor går på Jellicoes internatskola som ständigt är i territoriekrig med Jellisarna och kadetterna. Hon blev lämnat på 7-Eleven av sin mamma som 11-åring men har funnit en modersgestalt i Hannah som hjälper till på skolan. Taylor verkar ha ett förflutet med kadetternas ledare Jonah Griggs, hon tvingades se på när Eremiten valde att ta sitt liv och en seriemördare härjar i området. 22 år tidigare skedde en fruktansvärd bilolycka på Jellicoe road, kan den ha något med Taylors förflutna att göra?

Det är ett ganska avancerat nät av händelser som Marchetta bygger upp och läsarens slängs helt skoningslöst in i det någonstans mitt i, därav min förvirring i början. Jag är enormt fascinerad av hur hon vågat göra det samt att hon sedan lyckas reda ut alla trådar. Mitt i allt har hon också lyckats skapa karaktärer som får min fulla uppmärksamhet och känns genuina. 

Det är tragiskt, det är sorgligt, det är spännande och det är medryckande. Om ni är förvirrade i början så ha tålamod och fortsätt, ni kommer inte att ångra er!

Recensionsbok från X Publishing

Köp boken här eller här
5 kommentarer:

 1. Visst var den underbar :)

  SvaraRadera
 2. Eli: Ja men det är svårt att förhålla sig till hypade böcker känner jag, vet inte riktigt vad jag förväntade mig eller till slut tyckte :) får smälta det lite!

  SvaraRadera
 3. vad skönt att du säger precis det som jag tänkt! Jag är väldigt färvirrad. Jag började läsa den på engelska och trodde att det var engelskan som var svår, men nu förstår jag att så inte var fallet. Men bra, nu vet jag att jag ska fortsätta. Tack! :)

  SvaraRadera
 4. Maria: Hahaa ja varsågod! Undra varför man väljer att skriva så, det måste ju vara en del som tröttnar när de inte fattar nåt efter 50 sidor...

  SvaraRadera