Fortsätt till huvudinnehåll

Inlägg

Visar inlägg från januari, 2016

Noveller för formens skull

Samarbete med fluga - Lydia Davis

Noveller är svåra. De är svåra att nå ut med och de är svåra att skriva. När noveller är bra kan det dock vara det bästa som finns, se på till exempel nobelpristagaren Alice Munro eller den svenske favoriten Jonas Karlsson. 
Lydia Davis vill uppenbarligen göra något nytt med litteratur och framförallt med novellsamlingen. Hon blandar korta texter på enbart en mening med reportageliknande texter. Hon studerar människans språk, kommunikation och beteende. Det är häftigt att läsa om det där som inte sägs mellan två människor som lever i en kärleksrelation. Det är häftigt att uppleva bristerna i det mänskliga språket jämfört med tanken. Det är också häftigt att läsa något så tråkigt som en vetenskaplig rapport om något så enkelt som brev från barn till en kamrat på sjukhus. 
Problemet med det här för mig är att det blir för mycket fokus på formen och efter några noveller tröttnar jag på det och vill ha innehåll i en mer ren form. Jag hade hellre sett fler…

Ett gäng arga personer i en stuga

The Hateful Eight
Regi: Quentin Tarantino Manus: Quentin tarantino I Rollerna: Samuel L. Jackson, Kurt Russell, Jennifer Jason Leigh, Tim Roth, Michael Madsen m.fl.
Det vankas snöstorm och prisjägaren Major Marquis Warren (Samuel L. Jackson) finner sig strandad i kylan då en vagn kommer förbi. En annan prisjägare, John Ruth (Kurt Russell), är på väg till Red Rock med sin senaste fångst Daisy Domergue (Jennifer Jason Leigh) besitter vagnen men bestämmer sig för att det är bäst att ta med Warren. Stormen blir dock för mycket för både hästar och passagerare så de bestämmer sig för att övernatta i en stuga där det redan finns ett gäng karaktärer som söker skydd från stormen. 
Tarantino är tillbaka och han fortsätter lite på westerntemat han med stor framgång gjorde comeback med  Django Unchained. Däremot är miljön väldigt begränsad eftersom de i närmare tre timmar mestadels befinner sig i en isolerad stuga. Dialogen är som vanlig rapp och smart, klassisk Tarantino, och vi får se flera av …

Ett stort litet liv

A Little Life - Hanya Yanagihara

Fyra vänner bestämmer sig för att flytta till New York från ett litet college i Massachusetts. Konstnären JB, arkitekten Malcolm, skådespelaren Willem och så den fantastiskt begåvade men väldigt trasige advokaten Jude. Från enkla boenden och ungdomliga fester till seriösa relationer och stora livsprojekt får vi följa dessa fyra vänner genom livet. 
A little life handlar om allt och ingenting. Den är oerhört detaljerad men inte på det är sättet då man hoppar över delar utan på det sätt där man inte kan släppa ifrån sig ett enda ord. Berättelsen ligger liksom i detaljerna lika mycket som i de stora händelserna. Karaktärerna blir till ens verklighet medan man läser, de finns där och blir ens vänner. Jag kommer på mig själv med att undra hur det gick med det där...och inser så att det hände i en bok, det finns inte på riktigt, men jag vill inte riktigt tro på det ändå. 
Även om det finns mycket kärlek i den här berättelsen så är den enormt mörk, mörkare än …

Mr Sandman, bring me a dream

Preludes and Nocturnes- Neil Gaiman
Människan har väl alltid haft ett storhetsvansinne men när de försöker fånga in döden har de nog gått för långt. De lyckas fånga någon men det är inte döden utan kungen av sömn, även känd som Sandman. Konstiga saker börjar hända, folk kan inte sluta sova och de fastnar i drömmarnas värld. Efter flera generationer och 70 år lyckas så Sandmannen fly och sätter iväg på en resa för att samla in sina verktyg och hämnas mot de som hållit honom fången. 
Neil Gaiman började ge ut serien om Sandmannen 1989 på Vertigo, det hann bli 75 nummer fram till 1996, Prelude and Nocturnes innehåller de första åtta numren. Vertigo ingår i seriegiganten DC Comic så Sandmannen är ingen ny figur uppfunnen av Gaiman, men när han fick frågan om att rita en serie åt dem bestämde de sig för att lyfta upp en av serieförlagets mindre kända karaktärer och det blev en stor hit. Just därav kan vi se flera andra DC-karaktärer i Sandman, i denna första samlingsvolym dyker till exempe…

Impressionismen kommer till Halmstad i maj!

Är man konstintresserad är det inte alltid lätt att gå och titta på konst, beroende på var man bor. Även om man har sett sina favoriter så ser man dem gärna igen men man kanske inte har vägarna förbi Paris eller London. 

Modern teknik gör det mer och mer möjligt att uppleva konsten på håll. Det har gjorts flera lyckade föreställningar med filmatiserade guidningar till några av våra största museer i världen, där man till och med får uppleva bakom kulisserna. En utställning som jag nu ser fram emot är "Från Monet till Cézanne" som kommer till Halmstad arena till våren. Enorma projiceringar av Renoir, Monet, Cézanne och många fler skjuts upp på stora skärmar i enorm upplösning som visar penseldrag, färg och teknik på ett sett vi aldrig upplevt konst förut. Med ljud dessutom! Se den här otroligt häftiga introduktionsfilmen så förstår ni vad jag menar!
Utställningen öppnar 19:e maj på Halmstad arena och för 150kr kan man avnjuta detta häftiga projekt. Se mer information på Desti…

Mad Max - Fury road

Regi: George Miller
Manus: George Miller, Brendan McCarthy, Nick Lathorius I Rollerna: Tom Hardy, Charlize Theron m.fl.
I ett postapokalyptiskt Australien avviker Furiosa (Charlize Theron) från vägen och kör ut i öknen. I bilen har hon ledaren av Citadellets fruar. Hon gör uppror, de vill inte tjäna den tyranniske ledaren mer och de beger sig ut på en minst sagt riskfylld och osäker resa till Furiosas hem, den gröna platsen. Med på resan får de med sig en paranoid man som ser i syne men som visar sig vara ganska bra att ha, Max Rockatansky (Tom Hardy). 
Jag har vaga minnen av att ha sett Mel Gibson som Mad Max någon gång i min barndom men jag minns mest någon bil och sand. Och det är väl även vad den här handlar om, många bilar och ganska mycket sand. Men det är liksom något annorlunda, något eget. Skitäckliga ondingar, halvskadade hjältar och en väldigt udda miljö. Inga lyckliga vändningar utan det handlar om att någonstans hitta en något mer dräglig tillvaro i helvetet. Jag förstår…

Färjan - Mats Strandberg

Baltic Charisma är långt ifrån fullbokad men 1200 förväntansfulla passagerare ska åka Finlandsfärja, med allt vad det innebär, från Stockholm. Abbe ser fram emot att få umgås med sin kusin Lou, men hon är inte som han minns henne. Hans pappa verkar dessutom inte riktigt må som han ska. Marianne försöker bryta mönster och hitta närhet på äldre dagar. Dan var en gång en stor schlagerstjärna men lever nu på resterna av det. Plötsligt börjar folk bete sig udda, bita varandra och tappa fattningen helt. Skräck och smitta börjar sprida sig på båten där passagerarna har svårt att gömma sig. 
Mats Strandberg skriver alltså något så hyfsat ovanligt som svensk skräck. Skräck som skräck kan man tycka, men det är känt att faktiskt läsa skräck på svenska, med svenskar, i svensk miljö. Karaktärerna är välskrivna och intressanta, något som skräck i allmänhet kanske saknar, speciellt inom film. Svenskheten kommer i uttryck av finlandsbåt, bufféer, schlager, taxfree med mera. Bokens stora styrka är än…

Gott nytt Kulturår 2016!

Hej och välkomna till ett nytt fantastiskt år i kulturens tecken! 

Jag tänkte rivstarta året med lite framåtblickar, förhoppningar och en och annan utmaning. Är ni med mig?
filmfronten tänker jag att det borde komma mycket men jag har dålig koll. Jag vet att jag ser fram emot The Hateful eight eftersom jag ändå alltid älskat Tarantino och det kan väl aldrig vara dåligt? Sedan kommer det mer Sar Wars, Batman Vs. Superman, ny Harry Potter och lite av varje sådär. TV-serierna lär också trilla in på HBO och Netflix i en hastig fart. Stephen Kings Kennedybok blir miniserie, X-files kommer med ny säsong efter alla dessa år och hur blir det med den där tredje säsongen av Twin Peaks egentligen? Jag har egentligen inga ambitioner här annat än att blanda hej vilt och inte se så mycket skräp på TV. 
Jag borde verkligen ägna mig mer åt scenkonst, i alla fall att se på den. Live på bio är tyvärr ganska dyrt och otillgängligt men kanske lite mer än noll det här året vore kul. Och kanske ett och …