Fortsätt till huvudinnehåll

Inlägg

Visar inlägg från juni, 2011

Svar till Reclaim the bokhylla

Efter en massa twitterdiskuterande gällande oläst i bokhyllan mellan flera bokbloggare kom det så ett inlägg från Bokbiten som hon kallar reclaim the bokhylla som ni hittar här. Jag kände genast att jag var tvungen att inflika med mina likasinnade tankar och kommentaren blev så lång så att jag faktiskt gör ett eget inlägg av det:

Ja vi är ju uppenbarligen inne på ganska likadana tankar. Jag blir ofta stressad när jag ser en bok på rea, för då tror jag att den inte kommer tryckas mer och då måste jag ha den. Samma beteende uppkommer på second-hand då man hittar sånt som inte finns i tryck. Sedan vill man ju ha en gedigen samling med lite av varje.


Jag har vansinnigt mycket böcker, det svämmar över. Jag rensade ut lästa böcker som jag inte vill läsa om/ tvinga sambon att läsa/låna ut och skänkte bort, men det räckte ju inte. Jag borde rensa bort mer som jag inte kommer läsa. Och jag borde läsa sådant jag vill läsa. Jag tänker inte tvinga min bokklubb att läsa något i min hylla varje g…

The Instigators - David Wolman *Kindle*

Jag sade tidigare i veckan att jag skulle prova på Kindle Singles och det har jag nu gjort. Jag läste The Instigators av den amerikanske författaren och journalisten David Wolman. Den handlar om revolutionen i Egypten och framförallt sociala medier och mobiltelefoni som rebellerna (låter som ett dåligt ord men här är det faktiskt bra) använde sig av i kampen mot Mubarakregimen. Bland annat får vi reda på ett mord av en kille som filmat polisen när de delat uppbeslagtaget knark sinsemellan men den officiella historien är att han dödades av polis medan han gjorde motstånd efter att de hittat honom då han försökt svälja en påse knark. En Facebooksida gjorde med framgång händeslen offentlig för resten av världen. 

Jag gillar reportaget, det är oerhört intressant att läsa om revolutionen från lite andra vinklar. Dessutom var det bara 34 sidor. Jag läste det på Kindle, och för er som inte är vana vid det formatet så finns det inte sidnummer utan det räknas i procent, och när man läser något …

Noveller!

Det har varit en hel del prat om noveller, speciellt nu när förlaget Novellix ger ut noveller i singelformat för en billig peng. Jag måste säga att jag tror stenhårt på idén, jag gillar noveller men ibland kan det ju vara lite segt att läsa en hel samling. Tänk att bara kunna ta fram en sådan här liten bok och känna att man sträckläst från början till slut? Det känns som de där entimmesböckerna fast med svenska nutida författare. Hejja Novellix!

Köp Novellix noveller här eller här. 
Jag snubblade även över en elektronisk variant på Amazon, nämligen Kindle Singles. De kostar mellan 0,99 och 2,99 dollar och det finns ett 60-tal i nuläget. Jag har ännu inte testat någon av dem men det är en fantastiskt bra idé. Jag kollar in The Instigators:
In 2008, a small band of political activists in Egypt, led by a young engineer named Ahmed Maher, began organizing on Facebook under the moniker April 6 Youth. Dodging the secret police both online and off, they built a Web page into a movement. Then, i…

Torsdagsbarn - Sonya Hartnett

Harper lever med sina föräldrar och syskon i ett hus stort som ett skjul i det sandiga och karga australiensiska landskapet på 1930-talet. Det är fattigt, svårt att odla och det är ekonomisk kris i världen. Om det inte är torka så förvandlas landskapen till ett hav av lera. Dödsfall, olycka och naturens makter gör det svårt för familjen att klara sig. 

Hartnett är helt klart begåvad och vet hur man berättar en historia. Det är mycket tragik och mycket spänning. Miljön är oerhört fascinerande och obehaglig med sina tunnlar, brunnar, ormar, lera och så vidare. Dock tycker jag att de vuxna i berättelsen är rätt menlösa. De lyckas få tre kor, som är i princip allt de äger, mitt i natten utan att någon märker något. En av sönerna, Tin, tillåts gräva tunnlar under huset hela dagarna, vilket har en viktig betydelse för handlingen, men vilka föräldrar gör så? Det resulterar bland annat i att deras lilla ruckel till hus rasar ner i tunnlarna och de blir tillfälligt hemlösa. Men barnen, speciell…

Bokcirkelbok

Igår fick jag hem vår nästa bokcirkelbok till Skövde Bokcirkel 9/7. Det är Göra gott av norska Trude Marstein och jag måste erkänna att jag, för första gången på mycket länge, är både otroligt pepp och samtidigt livrädd för en bok. Baksidestexten ser ut så här:

Det är fredag i en liten stad. En man är på väg tillbaka för att arbeta på stadens stora företag. Han fruktar och önskar att stöta på kvinnan han älskat. Hennes femtioårsfest är helgens stora begivenhet som hon försvinner från hals över huvud.

Mellan dessa två händelser möter vi över hundra personer som berättelsen flyttar mellan när de möts. Och när vi lägger boken ifrån oss har vi fått vara med om ett hisnande nedslag i livet en nästan vanlig helg.

Det låter som en fantastisk idé, känns som att jag sett någon film som fungerar undefär sådär. Men kommer det bli svårt att läsa? När jag bläddrar i boken ser jag att det är stycken som är flera sidor långa åt gången. Kommer det att vara so matt sitta på en bänk på i Tokyos tunnelba…

Den pyttelilla frun

För alla inbitna Böckerx3-fans så är det ingen nyhet att jag tokhyllade Andrew Kaufmans The Tiny Wife för ett par månader sedan (kan läsas här.) Inlägget har dessutom legat först om man söker på boken på Google, fram tills idag då det ligger fyra. 
Nog sagt om det, det jag vill säga med det här är att allas vår favoritförläggare Pia Printz kommer i början av 2012 ge ut The tiny wife på svenska. Stort grattis till henne och stort grattis till alla oss andra som kommer att få läsa den för jag har hört rykten om att den kanadensiska versionen är slutsåld!
Pricka in det i era kalendrar redan nu, men jag återkommer naturligtvis och tjatar på er när det börjar närma sig.

Short Girls - Bich Minh Nguyen

Van och Linny är systrar, andra generationens vietnamesiska invandrare och de är väldigt korta. Mycket mer än så har de dock inte gemensamt. Van har alltid älskat att läsa och satsade helhjärtat på en karriär inom invandrarjuridik. Hon gifte sig ung men nu har hennes man lämnat henne och hon förstår inte varför. Linny var en av de populära tjejerna i skolan, hade bara vita pojkvänner, har ströjobb och har nu ett förhållande med en gift man. Deras pappa, Mr. Luong, är inte amerikans medborgare, pratar knagglig engelska och jobbar inte utan han uppfinner saker som ska göra livet lättare för de kortväxta. 

Short girls är en fantastisk och varm berättelse om två systrar som sakta hittar tillbaka till varandra, om relationer av olika slag och om kulturkrockar. Den är inte på något sätt sockersöt eller klyschig utan lagom feelgood. Den berättas i nutid men pusselbitarna läggs på plats med hjälp av återblickar där man får lära känna Linny, Van, deras släkt och deras karlar. Vartannat kapitel …

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag:

- Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen)
- Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig)
- Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok)
- John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?)
- Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman)
- Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare)

Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen!

UPPDATERING:

Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människornas jord av…

Just Kids - Patti Smith

"Kommer du att skriva vår historia? Vill du att jag ska göra det? Du måste göra det, sa han, ingen annan kan göra det. " 

Detta är, enligt Patti Smith, den sista konversation hon har med sin vän Robert Mapplethorpe innan han dör av AIDS 1989. Vare sig det var det sista han sa henne eller inte så är det precis det Patti Smith gjort. Just kids är en hyllning till vännen och konstnären Robert, men det är också en hyllning till New York, till Chelsea hotel, till Paris, till alla samtida konstnärssjälar och till konsten i sig. Den handlar inte om hur det är att vara känd, utan om två konstnärers väg till framgång, om deras kärlek till varandra, om hur de skramlar ihop pengar till hyra, mat och material till sin konst. 
I centrum står kärlekshistorien mellan Patti och Robert. Till en början en kärlek mellan två likasinnade som hjälper varandra, men den kompliceras med att Robert blir allt mer intresserad av män och Patti möter nya bekantskaper, men de förblir så nära vänner man bara…

Sommaren jag blev vacker - Jenny Han

Belly åker varje sommar med sin bror och mamma till ett sommarhus vid kusten. Där möter de alltid mammans väninna Susannah med sönerna Jeremiah och Conrad. De badar i poolen, de ser på film, de är på stranden, de leker sanning eller Konsekvens, ja de gör allt det där som ungdomar gör på sommarlovet. Men livet är inte bara enkelt. Susannah har kämpat mot cancer, det ryktas om skilsmässa och Belly vet inte om hon är kär i den yngre sprallige Jeremiah eller den mer filosofiske och lugne Conrad. 

Miljön i boken är naturligtvis underbar, jag får ångest över att vara för gammal för att ha sommarlov med allt vad det innebär. Historien är inte på något sätt naiv eller töntig, men jag tycker att den saknar toppar och dalar. Det finns inga direkta scener med hopplös olycklig kärlek eller extrema glädjeyttringar över småsaker, så som livet är när man är tonåring och kär. Ingen karaktär sticker ut och ingen gör något direkt drastiskt. 
Alltså helt klart läsvärd om man vill ha något lätt och framför…

Kunde inte låta bli

Jag har itne mycket bokrelaterade prylar utöver ett par penguinmuggar, men nu kunde jag inte låta bli. Out of print har mycket snygga T-shirts med boktryck, dessutom skänker de en bok per beställt T-shirt till Books for Africa vilket ju bara känns än mer lockande. Jag köpte Pride and Prejudice:



samt Mästaren och Margarita:



Två snygga T-shirts till mig, två böcker till barn i Afrika, alla vinner! Vilka skulle du köpa?

Och vinnaren är...

Nu är det klart vem som får ett exemplar av Moa Martinsons Mor gifter sig och den vinnande motiveringen är:

Jag anser att Moa Martinson är en minst sagt imponerande kvinna. Hon föddes fattig och hennes liv kantades av tragik och misär. Ändå hade hon tillräckligt med styrka och talang för att lyckas som enda kvinnan i en genre som alltjämt dominerades av manliga författare. Som läsare får man ta del av något unikt; arbetarklassens liv under tidiga 1900-talet, ur en kvinnas perspektiv.
Grattis Sara-Sofia! Jag tycker att någon som aldrig läst Moas böcker genast ska få göra det. 
Tack till alla deltagare och till alla som hört av sig och tyckt att FritsStåhls kvinnoserie, med Moa som första person, är ett bra initiativ. 

Hejja Danmark!

Eftersom jag hade ett så ambitiöst inlägg på 17 maj för Norges nationaldag så känner jag att även Danmark förtjänar ett inlägg på sin dag. Jag har inte så många danska favoriter så det känns aningen svårt. Visst älskar jag H.C. Andersen och fascineras av Peter Hoeg, men jag kommer inte på så mycket mer. Men jag frågade å andra sidan om bland annat danska boktips så jag sammanfattar dem i stället. 

Ib Michael - verkar vara svår att få tag på att köpa, men jag hittar en del på biblioteket: Brev till månen, Prins, Den tolfte ryttaren och Kejsarberättelsen
Christian Jungersen - Undantagetsom jag tydligen inte kommer att kunna lägga ifrån mig.
Peter Hoeg - De kanske lämpade författaren är redan nämnd ovan men den här titeln är okänd för mig. Den finns såklart inte heller att köpa utan man får förlita sig på bibliotek. Hans mest kända bok är så klart Fröken Smillas känsla för snö som dessutom blivit hyllad film. 
Jette Kaarsbol - Den stängda boken som är en nyskriven historisk roman om ett o…

Häxmästaren (Legenden om Morwhayle del 1) - Peter Bergting

Arteil Krill är 15 år och bor med sin pappa i den lilla byn Gopnyk. Han tränar svärdsteknik med en tränare som hans pappa anlitat men han vet nog inte riktigt varför. En dag hittar han ett magiskt svärd som leder till att han måste fly. Hans tvillingsyster, som försvann 10 år tidigare, kommer och hämtar honom genom en portal och de beger sig till en parallell värld, mot staden Morwhayle, där en hel del nya varelser, magi och även ondska väntar.

Första delen i trilogin om Morwhayle bjuder på mycket action och mycket spänning. När man skriver fantasy för åldersgruppen 9-12 riskerar man naturligtvis att jämföras med Harry Potter, vilket man kanske kan göra med tanke på att de ska återuppväcka en ond magiker och att det är barn som är huvudpersonerna, men mycket mer än så har de inte gemensamt. Läsaren får möta en stor drake, varulvar, demoner, odöda och en hel del andra varelser som är både intressanta och läskiga. Jag tycker nog att det är lite för få kvinnor med i handlingen, systern …