tisdag 22 maj 2012

11.22.63 - Stephen King

Jake Epping är en ganska så vanlig man. Han är frånskild och arbetar som High School-lärare. Han lever ett ganska så normalt liv, tills den dagen han kliver från år 2011 rakt in i år 1958. I Maine finns nämligen en dörr/port/lucka som leder tillbaka i tiden, men bara till ett visst datum. Med andra ord kan Jake inte välja själv vilken tidpunkt han vill resa tillbaka till. Om man skall förändra en stor händelse som påverkat historien, och utgångspunkten är 1958 - då känns det ganska logiskt att man vill förhindra mordet på JFK. Vilket är precis vad Jake ämnar göra.

Ja, vad ska man säga? King har gjort det igen - skrivit ett mästerverk. En bok som inte släpper taget ens när det gått flera veckor sedan jag slagit ihop den och ställt undan den i bokhyllan.
Först och främst måste jag lovorda det faktum att King inte tar några genvägar. Det är ju inte en helt oproblematisk grej att tänka sig att resa bakåt i tiden och förändra historien. Vad får detta för konsekvenser för framtiden? Även om man bara ändrar en aldrig så liten sak så kan det såklart påverka framtiden något enormt, på ett sätt man inte kan förutse. Tänk om man till exempel förhindrar sin egen födelse? Berättelsen blir mycket mer verklig på så vis att King låter huvudpersonen tänka igenom alla upptänkliga risker och möjligheter med det han tänker göra.
Ungefär i mitten av boken blir berättelsen ganska så seg och det känns som om handlingen står stilla. Eftersom Jake måste fördriva fem år och eftersom han måste ha råd att leva i 1958 så behöver han skaffa ett arbete. Han lär känna kollegor, skaffar sig goda vänner och förälskar sig i en kvinna. Således ägnas en god portion åt boken åt detta. Egentligen är detta också intressant, men jag stressar vidare då jag vill att det ska bli november 1963 någon gång. Jag vill ju veta vad som händer; lyckas han hindra Oswald från att mörda Kennedy? Och vad händer i så fall sen? Och om han reser tillbaka till 2011 igen, hur kommer världen då se ut? Vad har förändrats?

Ja, mer än såhär kommer jag så klart inte berätta. Jag rekommenderar verkligen att ni genast kilar iväg och införskaffar er 11.22.63 och börjar läsa. Det är en otroligt intressant historia och jag tror inte att ni blir besvikna.

Den finns bland annat att köpa här och här.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar