fredag 4 maj 2012

Yarden - Kristian Lundberg

Undertiteln till Kristian Lundbergs otroligt uppmärksammade verk Yarden är: "En berättelse" och det är just vad det är. Rätt och slätt en berättelse. Den har inte direkt någon början eller slut, den har inte någon spännande intrig, den har inget moraliskt budskap. Lundbergberättar rakt upp och ner om sin tillvaro, om sitt jobb på yarden, om sin mammas sjukdom, om hans krystade relation till sin bror som bytt upp sig en klass, om sonen som inte riktigt kan greppa hur bra han faktiskt har det. 

Lundberg har på något sätt byggt upp boken samtidigt som han skriver den, han berättar hur han skriver några rader åt gången för det är allt han hinner, och han skriver om hur han blir refuserad, om hur han funderar på sitt förflutna. Den är inte skriven i efterhand, som biografier väl oftast är, utan han berättar i sitt nu. Jag kommer ofta på mig själv med att tänka "Åh, hoppas han får ge ut sin bok, hoppas!" och så inser jag att det har han ju, för det är ju den jag har i mina händer (eller öron rättare sagt). Det här fascinerar mig så till den milda grad att jag faktiskt vill lyssna på den en gång till och jag tror seriöst att jag kommer tänka precis likadant en gång till. 

Men nog om formen, han har så klart ett fantastiskt språk som gör att biltvätt och haschrökning låter som poesi. Han skildrar en tillvaro som jag tror många fruktar, en hopplös och mörk tillvaro. En tillvaro där man lever för dagen, köper en enkelbiljett på bussen för att man inte har råd med busskort trots att det är billigare i längden, en tillvaro där man måste välja mellan att äta lunch och att sonen ska få något han behöver. Lundberg ger en röst åt en tillvaro som jag tror att många invandrare lever i, de får ju de sämsta jobben eftersom de inte klarar språket. De får slavlöner för att de inte kan hävda sig. De kanske tvingas till kriminalitet för att klara sig. 

Jag vill säga åt alla att köpa hans bok, så att han slipper arbeta på yarden och i stället får tid till att skriva. Men frågan är om det kan vara så att den här boken blivit så bra eftersom han skrivit den just när han är mitt uppe i den? 

Köp boken här eller här5 kommentarer:

 1. Kristian Lundberg ska bli sommarläsning hos mig. Tror jag ska läsa den här och Och allt ska vara kärlek parallellt.

  SvaraRadera
 2. Anna: Oj, ja det blir ju lite spännande :) jag ska ge mig på den snart också tror jag.

  SvaraRadera
 3. Jag tyckte också verkligen om denna boken. Även jag lyssnade på den och kanske är det t o m så att hans härliga skånska och ärliga sätt att läsa den lägger till en dimension till upplevelsen(?)

  Angående Och allt ska vara kärlek så upplevde jag att den i stora delar var en upprepning av Yarden och därför tyvärr inte lika bra.

  SvaraRadera
 4. Vicky: Jag glömde ju helt att nämna att det är han själv som läser, det ger helt klart en extra dimension! Dock var inte skånskan allt för framträdande :)

  Jag får vänta lite med hans nya bok då, så man inte har denna i allt för färskt minne. Jag har hört samma sak från många.

  SvaraRadera
 5. Tänkt så olika det kan vara - jag gillade inte Yarden alls!

  Jag ställer en fråga till alla som varit med i den nordiska utmaningen hos Dantes bibliotek:

  http://vastmanbok.blogspot.se/2012/05/fraga-flytta-den-nordiska-utmaningen.html

  SvaraRadera