lördag 19 februari 2011

Hetta - Ian McEwan

Michael Beard är för visso nobelpristagare i fysik, men efter sin Bears-Einsteinteori har han inte gjort något världsomskakande inom vetenskapen. Han jobbar med alternativ energi och lever på sitt rykte. Han är dessutom en kvinnokarl utan dess like, han är inne på sitt femte äktenskap när berättelsen inleds. Han har varit konstant otrogen men när hans fru tar sig en älskare vet han inte riktigt hur han ska bete sig. 

Hetta är en rolig roman men samtidigt seriös. Beard är ändå på ålderns höst och det här med åldrande tas upp på ett intressant sätt i tomanen. Tempot är långsamt och läsaren får ta del av långa förklaringar av fysikens fenomen och även gällande Beards kärleksliv. McEwan är påläst och det känns inte fånigt på något sätt att läsa om tänkbara energier utan det mesta är troligt. Jag skrattar högt när han följer med på en polarexpedition och ska ta på sig en massa okända klädesplagg och fly från isbjörnar. 

Däremot lir jag ytterst trött när vi kommer in i del två, några år senare, där Beard för visso fått upp sitt intresse för att jobba med fysik och energi på nytt men det blir lite väl utdragna utläggningar. Beard kämpar för sina teorier men hans relation till kvinnor är honom inte till fördel utan det blir rätt långa inlägg om hur han inte är en feminist och han blir rätt impopulär i pressen. Det blir på något sätt för mycket. En trevlig bok men borde varit kortare. 

Jag har för övrigt lyssnat på den här 12 timmar långa boken via ljudbokstjänsten Laudio. Man köper en bok som man sedan streamar, antingen på dator eller på sin iPhone. Jag lyssnade via telefonen, vilket fungerade perfekt både på wifi och 3G. 

2 kommentarer:

  1. Den ligger högst upp i min bokhög. Ibland finns andra böcker som tränger sig först i kön, men tanken är att den väldigt snart ska läsas.

    SvaraRadera