torsdag 3 februari 2011

Haiku

Jag blir bara mer och mer förtjust i den här japanska diktformen. När jag snubblar över samlingen Haiku sammansatt av poeten David Cobb blir jag helt till mig; boken är rikt illustrerad med både japanska tecken och konst. Samlingen är indelad efter årstider, då haiku allt som oftast innehåller ett årstidsord. Vi får möta japanska poeter från 1600-talet och fram till våra dagar i en salig blandning. Och som om det inte vore nog får vi en introduktion till haiku, Biografiska notiser om de olika poeterna och lästips. 

Även kring baken
på takläggare 
leker vårvinden

Issa


I klara strömmen - 
baklänges driver de bort
de små fiskarna

Kito


Sjön mörknar -
vildändernas röster
dunkelt vita

Basho

Vad gäller illustrationerna finns det bland annat en bild på några av träsnitten i den berömda serien Thirty-six Views of Mt Fuji fån 1800-talet och Soluppgång vid nyår, som syns på framsidan, av Eishosai Choko från 1795. Tyvärr är boken slut hos nätbokhandlarna så jag har enbart kunnat låna den på biblioteket. Den är fantastiskt vacker att bläddra i, perfekt som present till en haiku- eller konstintresserad person. 

7 kommentarer:

 1. det var länge sedan jag läste en japansk bok..

  SvaraRadera
 2. Det var verkligen en vacker bok. Haikus tycker jag också om.

  SvaraRadera
 3. Ingrid: Den är fantastisk, riktigt ögongodis!

  SvaraRadera
 4. Haiku är specielt... gillar det jag oxå.

  SvaraRadera
 5. Jag tycker mycket om haiku dikter. Koncentrerade och sammansatta. Jag brukar skriva Haiku med mina högstadieelever minst en gång per år.

  SvaraRadera
 6. Vill äga! Vilken underbar bok.

  SvaraRadera