tisdag 15 februari 2011

Den röda grevinnan - Yvonne Hirdman

Yvonne Hirdman är inte bara professor i samtidshistoria utan hon har även en familj med en spännande historia. Man kan hitta spår av hennes mormor och mor över stora delar av Europa under 1900-talet och det är just detta som Den röda grevinnan handlar om.

Och vad som händer under 1900-talet i Europa vet nog de flesta; två världskrig, utrensning av vissa folkslag, ransoneringar av mat, folk flyr till andra länder och så vidare. Vi har sådan tur så att Hirdmans släktingar har skrivit dagbok, bevarat brev och foton och vissa har till och med varit lite självgoda och skrivit sina memoarer. Hirdman blandar historiska fakta med det hon hittar i materialet från släkten vilket blir en fantastisk kontrast. Det är oerhört intressant att läsa om vad som hände just i den där lilal rumänska byn då ryssarna kom och det är intressant att läsa om hennes mammas sommarlovsbestyr vid stranden.

Hirdman skriver inte på ett sätt som säger "så här är det", som jag fördomsfullt nog tror att biografier annars skrivs på, utan hon förestälelr sig, hon klurar ut, och hon citerar brev och dagböcker. Det blir trovärdigt på ett helt annat sätt när det står saker i stil med "Jag kan inte utläsa exakt vad det står då det är skrivet med oläslig handstil men det står i alla fall såhär och så här och antagligen såhär", vilket får en att haka på Hirdmans resonemang. För att inte tala om alla bilder som är infogade inne i boken, där Hirdman ibland inte exakt vet vilka alla är men hon resonerar sig fram till att det kasnke är en pojkvän eftersom han håller en hand på axeln och det är så oerhört roligt att se dessa gamla foton.

Och för att inte tala om hur många historiska fakta man lär sig. En sådan här bok borde ingå i historieundervisningen i stället för de gamla tråkiga böckerna man tvingades läsa.

Recex från Ordfront Förlag

9 kommentarer:

 1. Jag är så glad att du också gillade den. Det var en av mina topp 5 böcker jag läste 2010.

  SvaraRadera
 2. Mimmi: Ja det är nog svårt att få en fackbok att bli bra ur ett "läsa-på-fritiden"-perspektiv. Och hon har faktiskt lyckats få mig att vilja läsa denna framför en skönlitterär bok :)

  Monika: Den kommer ju som pocket vilken sekund som helst, om den inte redan kommit :)

  SvaraRadera
 3. Instämmer i Mimmimaries ord- otroligt bra bok. Så bra att jag ska köpa den nu när den finns i pocketupplaga (jag lånade mitt ex på biblioteket)- den här boken vill jag äga!! Den kommer att ingå i mitt nästa bokpaket.

  SvaraRadera
 4. Jag brukar sällan läsa biografier men funderar på att bryta trenden med denna, den verkar faktiskt himla bra!

  SvaraRadera
 5. Ingrid: härligt!

  Eli: Ja som sagt ska du läsa nån så ta den här. det är väldigt neutralt och faktabaserat men ändå itne tråkigt.

  SvaraRadera
 6. Jag tycker att den Röda Grevinnan var en oerhört intressant läsning. Tänk att ha en sådan mamma att skriva om.

  SvaraRadera
 7. Enbokcirkelföralla: Ja men visst är det?

  Bokstödet: Ja och man blir ju så sugen på att skriva brev och dagbok ifall man nu någon gång skulle bli intressant :)

  SvaraRadera