Fortsätt till huvudinnehåll

Den röda grevinnan - Yvonne Hirdman

Yvonne Hirdman är inte bara professor i samtidshistoria utan hon har även en familj med en spännande historia. Man kan hitta spår av hennes mormor och mor över stora delar av Europa under 1900-talet och det är just detta som Den röda grevinnan handlar om.

Och vad som händer under 1900-talet i Europa vet nog de flesta; två världskrig, utrensning av vissa folkslag, ransoneringar av mat, folk flyr till andra länder och så vidare. Vi har sådan tur så att Hirdmans släktingar har skrivit dagbok, bevarat brev och foton och vissa har till och med varit lite självgoda och skrivit sina memoarer. Hirdman blandar historiska fakta med det hon hittar i materialet från släkten vilket blir en fantastisk kontrast. Det är oerhört intressant att läsa om vad som hände just i den där lilal rumänska byn då ryssarna kom och det är intressant att läsa om hennes mammas sommarlovsbestyr vid stranden.

Hirdman skriver inte på ett sätt som säger "så här är det", som jag fördomsfullt nog tror att biografier annars skrivs på, utan hon förestälelr sig, hon klurar ut, och hon citerar brev och dagböcker. Det blir trovärdigt på ett helt annat sätt när det står saker i stil med "Jag kan inte utläsa exakt vad det står då det är skrivet med oläslig handstil men det står i alla fall såhär och så här och antagligen såhär", vilket får en att haka på Hirdmans resonemang. För att inte tala om alla bilder som är infogade inne i boken, där Hirdman ibland inte exakt vet vilka alla är men hon resonerar sig fram till att det kasnke är en pojkvän eftersom han håller en hand på axeln och det är så oerhört roligt att se dessa gamla foton.

Och för att inte tala om hur många historiska fakta man lär sig. En sådan här bok borde ingå i historieundervisningen i stället för de gamla tråkiga böckerna man tvingades läsa.

Recex från Ordfront Förlag

Kommentarer

 1. Jag är så glad att du också gillade den. Det var en av mina topp 5 böcker jag läste 2010.

  SvaraRadera
 2. Mimmi: Ja det är nog svårt att få en fackbok att bli bra ur ett "läsa-på-fritiden"-perspektiv. Och hon har faktiskt lyckats få mig att vilja läsa denna framför en skönlitterär bok :)

  Monika: Den kommer ju som pocket vilken sekund som helst, om den inte redan kommit :)

  SvaraRadera
 3. Instämmer i Mimmimaries ord- otroligt bra bok. Så bra att jag ska köpa den nu när den finns i pocketupplaga (jag lånade mitt ex på biblioteket)- den här boken vill jag äga!! Den kommer att ingå i mitt nästa bokpaket.

  SvaraRadera
 4. Jag brukar sällan läsa biografier men funderar på att bryta trenden med denna, den verkar faktiskt himla bra!

  SvaraRadera
 5. Ingrid: härligt!

  Eli: Ja som sagt ska du läsa nån så ta den här. det är väldigt neutralt och faktabaserat men ändå itne tråkigt.

  SvaraRadera
 6. Jag tycker att den Röda Grevinnan var en oerhört intressant läsning. Tänk att ha en sådan mamma att skriva om.

  SvaraRadera
 7. Enbokcirkelföralla: Ja men visst är det?

  Bokstödet: Ja och man blir ju så sugen på att skriva brev och dagbok ifall man nu någon gång skulle bli intressant :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Julkalenderbloggstafetten Lucka 5

Sanningen om fallet Harry Quebert - Joël Dicker

Författaren Marcus Goldman har skrivkramp och ett överhängande hot om stämning från förlaget om han inte kommer in med ett manus omgående. Samtidigt hittas kvarlevorna efter Nola Kellergan efter 33 år i författaren Harry Queberts trädgård. Harry är före detta lärare, mentor och god vän till Marcus som bestämmer sig för att åka till den lilla staden Aurora och reda ut händelserna kring Nolas försvinnande och död. Harry verkar ha haft en relation med Nola som var blott 15 år gammal men det verkar varit äkta kärlek. Har Harry mördat Nola? Eller var det någon av alla de andra männen hon verkar haft en relation med? Vad är det för mörka hemligheter Nola burit på? Och hur lämpligt är det att Marcus gör sin egen utredning samtidigt som han skriver boken om händelserna, Sanningen om fallet Harry Quebert?
Det finns dussindeckare om handlar om poliser, det finns spänningsromaner som får läsaren att hålla andan av tempot, det finns mörka thrillers…