Fortsätt till huvudinnehåll

Bokrea 2011

Nu ska jag försöka reda ut vad jag hittat på rean i år. Jag satsade på engelska fynd känns det som (även om vissa var slutsålda):


Who's sorry now - Howard Jacobson
Man in the dark - Paul Auster
Children of the night - Dan Simmons
Den döda älskarinnan - Théophile Gautier
Antigone - Sofokles
En gränslös kärlekshistoria - Aino Trosell
Märkta kort: 31 noveller - Charles Bukowski


Och så självklart Bonniers fantastiska samlarboxar med 5 ungdomsklassier i varje:De så kallade flickrumsklassikerna:

Alice i Underlandet - Lewis Carrol
Den hemliga trädgården - Frances Hodgson Burnett
Pappa Långben - Jean Webster
Unga kvinnor - Louisa May Alcott
Agnes Cecilia – en sällsam historia - Maria Gripe

Äventyrsklassikerna:

Robinson Crusoe - Daniel Defoe
Skattkammarön - Robert Louis Stevenson
Robin Hood - Rosemary Sutcliff
Jorden runt på 80 dagar - Jules Verne
De tre musketörerna - Alexandre Dumas

Jag hade även beställt Ladies of grace adieu av Susanna Clarke (Jonathan Strande & Mr. Norrell) samt How to talk to a widower av Jonathan Tropper men dessa var helt slut på förlaget. Jag är extremt sugen på Clarkes bok så det får nog bli en pocketupplaga av den i alla fall. Troppers bok finns med på svenska i rean och kommer som svensk pocket i maj så ingen panik där heller.

Jag har bläddrat lite i Akademibokhandelns katalog, som har ett intressant ta 4 betala för 3-erbjudande under reans första timme, men har inte blivit så intresserad av den än. Jag tycker det är lite dyrt när böckerna kostar upp emot en hundring när de kommer i pocket inom en månad eller två. Jag har dock ett litet intresse för Siri Hustvedts Sorgesång och Lindgrens Nåden har ingen lag. Jag inväntar även Åhléns katalog, de brukar ha en del unikt i sitt utbud.

Vad har ni köpt?


Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här

Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott. 

Litteraturvetarskola del 7 - "Karaktärer och miljö"

Händelseförloppen i romaner brukar utföras eller bäras upp av karaktärer o form av människor, djur, robotar, alver osv. Vissa karaktärer är komplexa medan andra kan vara rätt färglösa och enbart framstå som stereotyper.

När en karaktär är platt, en karikatyr eller typ formad enbart kring en idé, brukar man säga att denne är statisk. Ett exempel på en statisk karaktär kan vara Ian Flemmings James Bond. Han utvecklas inte utan är likadan genom alla böckerna (eller filmerna om man så vill). 
Motsatsen till en statisk karaktär är en dynamisk. De förändras och utvecklas med handlingens gång. Ett klassiskt exempel på en dynamisk karaktär är Dostojevskijs Raskolnikov från Brott och straff. Han genomgår flera olika faser och känslotillstånd genom romanen. 
Som vi flera gånger tidigare gått igenom, är läsaren med och skapar texten med sin tolkning, så även i sammansättningen av karaktärer. Läsaren konstruerar karaktärerna med hjälp av de ledtrådar som finns i texten. Detta kallas karaktäriseri…