lördag 2 januari 2016

Färjan - Mats Strandberg

Baltic Charisma är långt ifrån fullbokad men 1200 förväntansfulla passagerare ska åka Finlandsfärja, med allt vad det innebär, från Stockholm. Abbe ser fram emot att få umgås med sin kusin Lou, men hon är inte som han minns henne. Hans pappa verkar dessutom inte riktigt må som han ska. Marianne försöker bryta mönster och hitta närhet på äldre dagar. Dan var en gång en stor schlagerstjärna men lever nu på resterna av det. Plötsligt börjar folk bete sig udda, bita varandra och tappa fattningen helt. Skräck och smitta börjar sprida sig på båten där passagerarna har svårt att gömma sig. 

Mats Strandberg skriver alltså något så hyfsat ovanligt som svensk skräck. Skräck som skräck kan man tycka, men det är känt att faktiskt läsa skräck på svenska, med svenskar, i svensk miljö. Karaktärerna är välskrivna och intressanta, något som skräck i allmänhet kanske saknar, speciellt inom film. Svenskheten kommer i uttryck av finlandsbåt, bufféer, schlager, taxfree med mera. Bokens stora styrka är ändå moderna karaktärer att känna igen sig i. Jag får en känsla av John Ajvide Lindqvist, speciellt hans Hanteringen av odöda. Boken känns även väldigt inspirerad av Stephen King, men jag tycker nog ändå att Mats lyckas hålla ihop slutet (och sexscenerna) något bättre än vad skräckkungen brukar lyckas med. 

Tyvärr blir det väl sällan riktigt läskigt. De första anfallen är obehagliga men det mynnar snart ut i mer av splatteraction än obehag. Jag saknar väl ett läskigt landskap, en levande natur, vilket så klart är svårt på en färja. Men gillar man den här typen av skräck så är det så klart väldigt bra. Boken är väldigt filmisk, man kan riktigt se scenerna framför sig, vilket så klart bådar gott inför den kommande filmatiseringen som jag hoppas blir riktigt bra. 

Bonuspoäng till Mats make Johan Ehn som läst in ljudboken på ett suveränt sätt!

Köp boken här eller här

1 kommentar:

  1. Fick denna i julklapp och för mig både det gott att skräcken inte är superläskig hela tiden (obs jag kommer att bli livrädd ändå)

    SvaraRadera