onsdag 6 januari 2016

Mad Max - Fury road

Regi: George Miller
Manus: George Miller, Brendan McCarthy, Nick Lathorius
I Rollerna: Tom Hardy, Charlize Theron m.fl.

I ett postapokalyptiskt Australien avviker Furiosa (Charlize Theron) från vägen och kör ut i öknen. I bilen har hon ledaren av Citadellets fruar. Hon gör uppror, de vill inte tjäna den tyranniske ledaren mer och de beger sig ut på en minst sagt riskfylld och osäker resa till Furiosas hem, den gröna platsen. Med på resan får de med sig en paranoid man som ser i syne men som visar sig vara ganska bra att ha, Max Rockatansky (Tom Hardy). 

Jag har vaga minnen av att ha sett Mel Gibson som Mad Max någon gång i min barndom men jag minns mest någon bil och sand. Och det är väl även vad den här handlar om, många bilar och ganska mycket sand. Men det är liksom något annorlunda, något eget. Skitäckliga ondingar, halvskadade hjältar och en väldigt udda miljö. Inga lyckliga vändningar utan det handlar om att någonstans hitta en något mer dräglig tillvaro i helvetet. Jag förstår inte riktigt alla detaljer, som om varför man har en snubbe som spelar elgitarr på en mobil scen när man är ute och åker bilkaravan för att hämta hem sin egendom. Men överlag är det snyggt, jag älskar öken och dess ljus. 

Och så gör et ju klart inget att Charlize Theron är hur bra som helst och snygg trots det snaggade håret och det smutsiga tillvaron. Eller att Tom Hardy är så där rough och snygg som bara han kan vara, även om han skrämmer mig lite med sin Baneröst från The dark knight rises. 

En uppföljare är tillkännagjord och det sägs att Tom Hardy skrivit på för flera filmer till som Max. Vi får så småningom se om det finns mer kvalité att hämta i den här återupptäckta världen. 

1 kommentar:

  1. Jag har ju sett originalfilmerna med Mel Gibson i huvudrollen, så jag var otroligt tveksam till att kika på denna. Men jag tycker ändå att man lyckats ganska bra.

    SvaraRadera