Fortsätt till huvudinnehåll

Mad Max - Fury road

Regi: George Miller
Manus: George Miller, Brendan McCarthy, Nick Lathorius
I Rollerna: Tom Hardy, Charlize Theron m.fl.

I ett postapokalyptiskt Australien avviker Furiosa (Charlize Theron) från vägen och kör ut i öknen. I bilen har hon ledaren av Citadellets fruar. Hon gör uppror, de vill inte tjäna den tyranniske ledaren mer och de beger sig ut på en minst sagt riskfylld och osäker resa till Furiosas hem, den gröna platsen. Med på resan får de med sig en paranoid man som ser i syne men som visar sig vara ganska bra att ha, Max Rockatansky (Tom Hardy). 

Jag har vaga minnen av att ha sett Mel Gibson som Mad Max någon gång i min barndom men jag minns mest någon bil och sand. Och det är väl även vad den här handlar om, många bilar och ganska mycket sand. Men det är liksom något annorlunda, något eget. Skitäckliga ondingar, halvskadade hjältar och en väldigt udda miljö. Inga lyckliga vändningar utan det handlar om att någonstans hitta en något mer dräglig tillvaro i helvetet. Jag förstår inte riktigt alla detaljer, som om varför man har en snubbe som spelar elgitarr på en mobil scen när man är ute och åker bilkaravan för att hämta hem sin egendom. Men överlag är det snyggt, jag älskar öken och dess ljus. 

Och så gör et ju klart inget att Charlize Theron är hur bra som helst och snygg trots det snaggade håret och det smutsiga tillvaron. Eller att Tom Hardy är så där rough och snygg som bara han kan vara, även om han skrämmer mig lite med sin Baneröst från The dark knight rises. 

En uppföljare är tillkännagjord och det sägs att Tom Hardy skrivit på för flera filmer till som Max. Vi får så småningom se om det finns mer kvalité att hämta i den här återupptäckta världen. 

Kommentarer

  1. Jag har ju sett originalfilmerna med Mel Gibson i huvudrollen, så jag var otroligt tveksam till att kika på denna. Men jag tycker ändå att man lyckats ganska bra.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Sprudlande ångest och ett författarskap som är här för att stanna

Välkommen till Amerika - Linda Boström Knausgård

En flicka som slutar prata för att hon tror inte att hon mäktar med det samtidigt som hon växer. En bror som spikar igen sin dörr, som har varit snäll men som inte längre är samma person. En mamma som är skådespelerska och vill vara i fred. En pappa som ligger orörlig på soffan. Någonstans långt där nere finns en familjesammanhållning men de är på väg mot katastrofen.

I och med sin tredje prosabok, sin andra roman, har Linda Boström Knausgård verkligen satt sin stil. Det här fantastiskt precisa och samtidigt utelämnande språket är lika slående som förut. Teman som moderskap och familjerelationer är återkommande och det handlar mycket om ensamhet, känslor, ångest, minnen och den lilla människans plats i världen. Familjerelationerna kan mer läsas mellan raderna, genom madrassen som pappan ständigt ligger på och springan under dörren till broderns stängda rum, snarare än i själva orden. Jag tycker att den frånvarande mamman är en oerhört k…