Fortsätt till huvudinnehåll

Mr Sandman, bring me a dream

Preludes and Nocturnes - Neil Gaiman

Människan har väl alltid haft ett storhetsvansinne men när de försöker fånga in döden har de nog gått för långt. De lyckas fånga någon men det är inte döden utan kungen av sömn, även känd som Sandman. Konstiga saker börjar hända, folk kan inte sluta sova och de fastnar i drömmarnas värld. Efter flera generationer och 70 år lyckas så Sandmannen fly och sätter iväg på en resa för att samla in sina verktyg och hämnas mot de som hållit honom fången. 

Neil Gaiman började ge ut serien om Sandmannen 1989 på Vertigo, det hann bli 75 nummer fram till 1996, Prelude and Nocturnes innehåller de första åtta numren. Vertigo ingår i seriegiganten DC Comic så Sandmannen är ingen ny figur uppfunnen av Gaiman, men när han fick frågan om att rita en serie åt dem bestämde de sig för att lyfta upp en av serieförlagets mindre kända karaktärer och det blev en stor hit. Just därav kan vi se flera andra DC-karaktärer i Sandman, i denna första samlingsvolym dyker till exempel John Constantine samt Batmans fiende Scarecrow upp. 

Även om serien har över 25 år på nacken så är den klart läsvärd än idag. Gaiman lyckas blanda gamla myter och väsen med nya tankar på ett häftigt sätt. Bilderna och rutorna kan vara något röriga emellanåt men det kan bero på att jag inte är en van serieläsare. 


Köp boken här eller här

Kommentarer

  1. Den serien vore så roligt att läsa. Har varit nyfiken på den jättelänge.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Sprudlande ångest och ett författarskap som är här för att stanna

Välkommen till Amerika - Linda Boström Knausgård

En flicka som slutar prata för att hon tror inte att hon mäktar med det samtidigt som hon växer. En bror som spikar igen sin dörr, som har varit snäll men som inte längre är samma person. En mamma som är skådespelerska och vill vara i fred. En pappa som ligger orörlig på soffan. Någonstans långt där nere finns en familjesammanhållning men de är på väg mot katastrofen.

I och med sin tredje prosabok, sin andra roman, har Linda Boström Knausgård verkligen satt sin stil. Det här fantastiskt precisa och samtidigt utelämnande språket är lika slående som förut. Teman som moderskap och familjerelationer är återkommande och det handlar mycket om ensamhet, känslor, ångest, minnen och den lilla människans plats i världen. Familjerelationerna kan mer läsas mellan raderna, genom madrassen som pappan ständigt ligger på och springan under dörren till broderns stängda rum, snarare än i själva orden. Jag tycker att den frånvarande mamman är en oerhört k…