söndag 10 januari 2016

Mr Sandman, bring me a dream

Preludes and Nocturnes - Neil Gaiman

Människan har väl alltid haft ett storhetsvansinne men när de försöker fånga in döden har de nog gått för långt. De lyckas fånga någon men det är inte döden utan kungen av sömn, även känd som Sandman. Konstiga saker börjar hända, folk kan inte sluta sova och de fastnar i drömmarnas värld. Efter flera generationer och 70 år lyckas så Sandmannen fly och sätter iväg på en resa för att samla in sina verktyg och hämnas mot de som hållit honom fången. 

Neil Gaiman började ge ut serien om Sandmannen 1989 på Vertigo, det hann bli 75 nummer fram till 1996, Prelude and Nocturnes innehåller de första åtta numren. Vertigo ingår i seriegiganten DC Comic så Sandmannen är ingen ny figur uppfunnen av Gaiman, men när han fick frågan om att rita en serie åt dem bestämde de sig för att lyfta upp en av serieförlagets mindre kända karaktärer och det blev en stor hit. Just därav kan vi se flera andra DC-karaktärer i Sandman, i denna första samlingsvolym dyker till exempel John Constantine samt Batmans fiende Scarecrow upp. 

Även om serien har över 25 år på nacken så är den klart läsvärd än idag. Gaiman lyckas blanda gamla myter och väsen med nya tankar på ett häftigt sätt. Bilderna och rutorna kan vara något röriga emellanåt men det kan bero på att jag inte är en van serieläsare. 


Köp boken här eller här

1 kommentar:

  1. Den serien vore så roligt att läsa. Har varit nyfiken på den jättelänge.

    SvaraRadera