Fortsätt till huvudinnehåll

Noveller för formens skull

Samarbete med fluga - Lydia Davis

Noveller är svåra. De är svåra att nå ut med och de är svåra att skriva. När noveller är bra kan det dock vara det bästa som finns, se på till exempel nobelpristagaren Alice Munro eller den svenske favoriten Jonas Karlsson. 

Lydia Davis vill uppenbarligen göra något nytt med litteratur och framförallt med novellsamlingen. Hon blandar korta texter på enbart en mening med reportageliknande texter. Hon studerar människans språk, kommunikation och beteende. Det är häftigt att läsa om det där som inte sägs mellan två människor som lever i en kärleksrelation. Det är häftigt att uppleva bristerna i det mänskliga språket jämfört med tanken. Det är också häftigt att läsa något så tråkigt som en vetenskaplig rapport om något så enkelt som brev från barn till en kamrat på sjukhus. 

Problemet med det här för mig är att det blir för mycket fokus på formen och efter några noveller tröttnar jag på det och vill ha innehåll i en mer ren form. Jag hade hellre sett fler rena berättelser och mindre experiment med uttrycket av dem. Jag har högskoleexamen i både språkvetenskap och teoretisk filosofi så jag är väldigt bekant med det Davis vill uttrycka med språkliga problem så för mig känns det varken nytt eller särskilt revolutionerande. Jag är helt enkelt inte alls rätt målgrupp för detta. Dock att jag älskade de riktigt korta novellerna mycket, de som bara är ett par eller en enda mening.  

Om man är intresserad av språk och kommunikation läs semantik och pragmatik. Läs även filosofen Willard van Orman Quine som diskuterat språk genom att till exempel ifrågasätta hur vi kan prata om enhörningar och samtidigt påstå att de inte finns. 

Köp boken här eller här

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Julkalenderbloggstafetten Lucka 5

Sanningen om fallet Harry Quebert - Joël Dicker

Författaren Marcus Goldman har skrivkramp och ett överhängande hot om stämning från förlaget om han inte kommer in med ett manus omgående. Samtidigt hittas kvarlevorna efter Nola Kellergan efter 33 år i författaren Harry Queberts trädgård. Harry är före detta lärare, mentor och god vän till Marcus som bestämmer sig för att åka till den lilla staden Aurora och reda ut händelserna kring Nolas försvinnande och död. Harry verkar ha haft en relation med Nola som var blott 15 år gammal men det verkar varit äkta kärlek. Har Harry mördat Nola? Eller var det någon av alla de andra männen hon verkar haft en relation med? Vad är det för mörka hemligheter Nola burit på? Och hur lämpligt är det att Marcus gör sin egen utredning samtidigt som han skriver boken om händelserna, Sanningen om fallet Harry Quebert?
Det finns dussindeckare om handlar om poliser, det finns spänningsromaner som får läsaren att hålla andan av tempot, det finns mörka thrillers…