tisdag 19 januari 2016

Ett gäng arga personer i en stuga

The Hateful Eight
Regi: Quentin Tarantino
Manus: Quentin tarantino
I Rollerna: Samuel L. Jackson, Kurt Russell, Jennifer Jason Leigh, Tim Roth, Michael Madsen m.fl.

Det vankas snöstorm och prisjägaren Major Marquis Warren (Samuel L. Jackson) finner sig strandad i kylan då en vagn kommer förbi. En annan prisjägare, John Ruth (Kurt Russell), är på väg till Red Rock med sin senaste fångst Daisy Domergue (Jennifer Jason Leigh) besitter vagnen men bestämmer sig för att det är bäst att ta med Warren. Stormen blir dock för mycket för både hästar och passagerare så de bestämmer sig för att övernatta i en stuga där det redan finns ett gäng karaktärer som söker skydd från stormen. 

Tarantino är tillbaka och han fortsätter lite på westerntemat han med stor framgång gjorde comeback med  Django Unchained. Däremot är miljön väldigt begränsad eftersom de i närmare tre timmar mestadels befinner sig i en isolerad stuga. Dialogen är som vanlig rapp och smart, klassisk Tarantino, och vi får se flera av hans favoritskådespelare som Roth och Jackson. Mitt i allt blir det så till en riktig pusseldeckare i klassisk Agatha Chrsitie-stil fast med Tarantinos råa twist så klart. Jag vet inte om det är jag som blivit gammal men splatterdelarna av filmen känns lite mycket, så de nästan blir komiska, men jag gillar fortfarande Tarantinos sätt att hänsynslöst ta död på karaktärer och således möjliga vändningar i berättelsen. riktigt roligt att återse Tim Roth, en riktig favorit från Four rooms och Reservoir Dogs. Tarantino håller sig trogen sin stil och det är faktiskt riktigt bra. Det känns inte som om den är så lång som den är och alla skådespelare gör väldigt häftiga insatser. 

Som en liten parantes så är filmen inspelad i ett format vi inte sett till sedan 1960-talet, världens bredaste format om 70 m.m. men eftersom det bara finns en biograf i Sverige som klarar det formatet är det inte många som tagit del av det. Filmen har också fått 3 nomineringar inför 2016 års Oscarutdelning: Bästa kvinnliga biroll (Jennifer Jason Leigh), Bästa filmmusik (Ennio Morricone) samt Bästa foto (Robert Richardson). 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar