Fortsätt till huvudinnehåll

I havet finns så många stora fiskar - Sara Lövestam

Malte är fem år gammal och går på dagis. Hans mamma orkar inte med honom och hennes kille Ove är elak, gapar och skriker. En blond man står utanför dagisets stängsel och observerar Malte när han leker. Han blir snabbt vän med Maltes mamma och mannen, Roger, börjar mer och mer ta sig an Malte. Till en början tycker Malte det är skönt att slippa Ove, men när han måste sitta utan kläder i Rogers knä tycker han att det börjar kännas konstigt.

Nozat praoar på Maltes dagis. Han vill egentligen hålla på med datorer och IT, men blir allt mer förtjust i barnen. Nozat hackar sig in på en dator och kommer över en maillista vid namn Love a little. Rubriken i ett av mailen är "Idag fyller min älskarinna 5 år" och Nozat vet inte hur han ska kunna förklara detta för någon då han själv inte vill åka dit för dataintrång. 

Parallellt med Maltes historia finns en berättelse om Cecilia och Iakttagaren som har sin början 1984. Cecilia har haft en hård uppväxt och hon dör tidigt. Men vad är det som hänt och vem är Iakttagaren?

Lövestam skriver på ett bra sätt om något av det hemskaste som finns. Hennes sätt att berätta om barn utsatta för sexuella övergrepp av pedofiler får mig att tänk på Hemingway. Hon skriver inte ut orden men underförstått kan ingen påstå att det handlar om något annat. Och jag tror inte man hade orkar läsa om ett sådant här ämne om det inte var lite förtäckt. I avsnitten som behandlar maillistan så slutar jag nästan läsa för det blir för påtagligt. Som tur är så är dessa avsnitt korta och få till antalet. 

Lövestam beskriver det lilla barnets perspektiv på ett trovärdigt sätt. Malte själv är berättare i avsnitten om honom och man får en klar inblick i hur en femåring skulle kunna tänka. Det är, mitt i allt det tragiska och hemska, öven en del roliga passager där Malte leker olika lekar och kallar karuseller för magiska gungor. Även barnets skuldkänslor kommer fram på ett bra sätt, man förstår varför Malte inte vill berätta något för någon eftersom Roger hotar med att han ska bli skild från sin mamma i så fall. 

Om man nu ska nämna något negativt om boken så kan man väl säga att det ibland är lite rörigt mellan de olika berättarperspektiven. Maltes och Iakttagarens berättelser är såpass skilda och det tar väldigt lång tid innan deras historier faktiskt blir till en. 

En vågad bok om ett fruktansvärt ämne skriven på ett sätt som gör att man ändå kan ta sig igenom det. Läs och bli berörda!

Recensionsex från Piratförlaget

Kommentarer

  1. Hon skriver bra. Har du läst Udda? Blir sugen på att läsa mer, även om jag liksom du tyckte att det var lite väl mycket spret i den här boken.

    SvaraRadera
  2. O: Jag har inte läst den, men funderar starkt på att göra det. Gillar som sagt hennes stil skarpt

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Sprudlande ångest och ett författarskap som är här för att stanna

Välkommen till Amerika - Linda Boström Knausgård

En flicka som slutar prata för att hon tror inte att hon mäktar med det samtidigt som hon växer. En bror som spikar igen sin dörr, som har varit snäll men som inte längre är samma person. En mamma som är skådespelerska och vill vara i fred. En pappa som ligger orörlig på soffan. Någonstans långt där nere finns en familjesammanhållning men de är på väg mot katastrofen.

I och med sin tredje prosabok, sin andra roman, har Linda Boström Knausgård verkligen satt sin stil. Det här fantastiskt precisa och samtidigt utelämnande språket är lika slående som förut. Teman som moderskap och familjerelationer är återkommande och det handlar mycket om ensamhet, känslor, ångest, minnen och den lilla människans plats i världen. Familjerelationerna kan mer läsas mellan raderna, genom madrassen som pappan ständigt ligger på och springan under dörren till broderns stängda rum, snarare än i själva orden. Jag tycker att den frånvarande mamman är en oerhört k…