Fortsätt till huvudinnehåll

Äntligen - Vårens böcker!

Efter att äntligen gått igenom katalogen över vårens böcker skulle jag vilja (och önskar jag skulle hinna) läsa dessa:

Liv efter liv av Kate Atkinson (Massolit) - Har spanat in den här boken ett bra tag då den fick mycket uppmärksamhet under 2013.

Rosa Candida av Auður Ava Ólafsdóttir (Weyler Förlag)  - För att den är isländsk!
Fiskarna har inga fötter av Jón Kalman Stefánsson (Weyler Förlag) - Samma anledning som ovan
Bonus: Jón Kalman Stefánssons Himmel och helvete, Änglarnas sorg och Människohjärtat kommer ut i en samlingsvolym med namn Trilogin om pojken

Sanning med modifikation av Sara Lövestam (Piratförlaget) - För att jag verkligen gillar hennes tidgare I havet finns så många stora fiskar. 

Sefarad av Antonio Munos Molina (Sadura förlag) - För att författarens namn klingar så väldigt bekant. 

Nattfilm av Marisha Pessl kommer ut som pocket (Pocketförlaget) i mars, en av förra årets snackisar som jag missat

Kungar av Island av Einar Már Guðmundsson kommer som pocket (Natur & Kultur) i januari. Ännu en missad islänning, fat har läst böcker av honom tidigare. 

Pia Printz förlag bjuder som vanligt på en härlig ensemble med till exempel  Rabbit Hayes sista dagar av Anna McPartlin som utlovas vara en riktig gråtfest.  

Snödrottningen av Michael Cunningham (Lind & Co) Jag tycker mycket om Timmarna och By Nightfall. Har hört mycket gott om den kommande boken. 

Vi är alla helt utom oss av Karen Joy Fowler (Lavender Lit) - Var finalist till Man Booker 2014 och har varit på min läslista ett tag. Lavender Lit verkar vara ett förlag vars utgivning man bör hålla koll på. 

Tellurien av Vladimir Sorokin (Norstedts)  - för att jag blev imponerad av hans Snöstormen

Eleanor & Park av Rainbow Rowell kommer som pocket (Månpocket) i februari. Ännu en pärla jag missade förra året. 

Albert Bonniers Klassiker kommer under januari ut med en krimklassikerfyra. Händelser vid vatten av Kerstin Ekman har jag redan läst, Spionen som kom in från kylan av John le Carré står i hyllan men jag är nyfiken på Stenarna skola ropa av Ruth Rendell. 

Sanningen om fallet Harry Quebert av Joël Dicker kommer i storpocket (Bonnier) under januari. 

Är det någon ni tycker att jag har missat?

Kommentarer

  1. Har du gjort om lite på bloggen eller har jag fel? Snyggt är det i alla fall.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja Lena den är lite omgjord. Bytte från den dynamiska vyn för den har inte så många val. Virkningen i bakgrunden är en filt jag gjort :)

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här

Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott. 

Litteraturvetarskola del 7 - "Karaktärer och miljö"

Händelseförloppen i romaner brukar utföras eller bäras upp av karaktärer o form av människor, djur, robotar, alver osv. Vissa karaktärer är komplexa medan andra kan vara rätt färglösa och enbart framstå som stereotyper.

När en karaktär är platt, en karikatyr eller typ formad enbart kring en idé, brukar man säga att denne är statisk. Ett exempel på en statisk karaktär kan vara Ian Flemmings James Bond. Han utvecklas inte utan är likadan genom alla böckerna (eller filmerna om man så vill). 
Motsatsen till en statisk karaktär är en dynamisk. De förändras och utvecklas med handlingens gång. Ett klassiskt exempel på en dynamisk karaktär är Dostojevskijs Raskolnikov från Brott och straff. Han genomgår flera olika faser och känslotillstånd genom romanen. 
Som vi flera gånger tidigare gått igenom, är läsaren med och skapar texten med sin tolkning, så även i sammansättningen av karaktärer. Läsaren konstruerar karaktärerna med hjälp av de ledtrådar som finns i texten. Detta kallas karaktäriseri…