Fortsätt till huvudinnehåll

Bokbloggarna drar till Helsingfors!

Ja ni läste rätt, den svenskspråkiga bokbloggarmaffian tänker äntligen besöka sina utbölingskollegor i Finlands huvudstad Helsingfors! En speciellt betonad programpunkt är att träffa den 10-årsjubilerande Bokbabbel, hurra!

Det är som vanligt Breakfast Book Club, som i vanliga fatt håller frukostbokcirklar i Stockholm, som dragit igång initiativet och snabbt som attan var det redan över 20 personer som bokat flyg till grannen i öst, kul!

Det blir så klart ingen semester utan det blir full av bokaktiviteter så som en litterär vandring i författaren Kjell Westös fotspår samt en bokbrunch med bokcirkel om en av Westös böcker. 

Peppen på detta? Enorm så klart! Detta äger rum 18-19 april så det är ett tag kvar till förberedelse. 

Hur gör vi det då? Ja med att läsa Finland- och Helsingforsrelaterade böcker så klart. 

Förra årets Nordiska rådet-pristagare Kjell Westö är så klart redan given, jag har läst en bok av honom och det var den senaste Hägring 38. Han har självklart skrivit fler böcker om Helsingfors historia, där ibland Där vi en gång gått som vi ska prata om på resan men som verkar vara svår att få fatt i så vi får se om det blir av. Vad finns det mer för böcker då? Jag har läst och älskat Kari Hotakainens Löpgravsvägen som handlar om en man i Helsingfors som försöker vina tillbaka sin fru. Maria Turtschaninoff skriver fantasy, hemma ligger hennes Underfors som utspelar sig i Helsingfors och en stad under staden, Underfors. En annan finlandssvenska är Monika Fagerholm som jag har haft lite svårt för, jag har läst Underbara kvinnor vid vatten, något tips på en bok av henne som skiljer sig från den? Sofi Oksanen må bara finländska men man förknippar hennes litteratur oftast till Estland. Dock har hon skrivit Baby Jane som utspelar sig i Helsingfors och är jättebra. Märta Tikkanen har varit aktiv länge och skrivit mycket men jag älskar speciellt hennes Århundradets Kärlekssaga. Sedan är det så klart helt rätt att förbereda sig med att läsa om Tove Janssons Mumintroll, eftersom jag antar att Helsingfors gator kryllar av sådana och då behöver man ju ha lite erfarenheter av dem. 

Har ni fler Finlands- och Helsingforstips?

Kommentarer

 1. Åh, vilken massa bra lästips! Jag ska absolut läsa om Baby Jane och Underfors hade jag glömt fanns.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul! Jag vill gärna ha ännu fler tips :)

   Radera
  2. Jag läste precis Philip Teirs Vinterkriget och jag är kanske lite färgad av att älska allt Philip skriver, men den var bra och mycket Helsingforsig. Jag tänkte också ge mig på Jeanette (Peppe som skriver bloggen Livet & Helsingfors/L.A.) Öhmans Vackra människor.

   Radera
  3. Åh Philip har jag ju varit o sett flera gånger på Bokmässan och Peppe följer jag stenhårt. Dåligt av mig att missa, tack så mycket!

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här

Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott. 

Litteraturvetarskola del 7 - "Karaktärer och miljö"

Händelseförloppen i romaner brukar utföras eller bäras upp av karaktärer o form av människor, djur, robotar, alver osv. Vissa karaktärer är komplexa medan andra kan vara rätt färglösa och enbart framstå som stereotyper.

När en karaktär är platt, en karikatyr eller typ formad enbart kring en idé, brukar man säga att denne är statisk. Ett exempel på en statisk karaktär kan vara Ian Flemmings James Bond. Han utvecklas inte utan är likadan genom alla böckerna (eller filmerna om man så vill). 
Motsatsen till en statisk karaktär är en dynamisk. De förändras och utvecklas med handlingens gång. Ett klassiskt exempel på en dynamisk karaktär är Dostojevskijs Raskolnikov från Brott och straff. Han genomgår flera olika faser och känslotillstånd genom romanen. 
Som vi flera gånger tidigare gått igenom, är läsaren med och skapar texten med sin tolkning, så även i sammansättningen av karaktärer. Läsaren konstruerar karaktärerna med hjälp av de ledtrådar som finns i texten. Detta kallas karaktäriseri…