lördag 1 mars 2014

Hej och välkommen till #blogg100

Idag är det start för tredje upplagan av #blogg100, utmaningen där man ska skriva minst ett inlägg varje dag i hundra dagar i sträck. Initiativtageren är Bisonblog, förra året deltog 600 bloggar vilket ledde till 16 000 blogginlägg och 19 000 tweets under taggen. 

Jag är alltid tveksam till sådana här utmaningar eftersom att blogga ska vara ett nöje, ett fritidsintresse, och inget måste. man ska skriva när man har något att skriva om och inte krysta ut inlägg. Men då den inställningen inte alls fungerat för mig det senaste halvåret så tänkte jag gå in i den här utmaningen och testa om det fungerar bättre. 

Så jag tänker så här. Förra sommaren vidgade jag inriktningen på bloggen. Jag gick från att bara skriva om böcker till att skriva om kultur, från www.bockerx3.com till www.klogg.se. Övergången gick inte alls smidigt, det gick inte att styra om den gamla domänen och den nya är inte så lätt att hantera. Det var väldigt svårt att forma en blogg utefter det otroligt breda begreppet kultur och jag har hamnat i en ond cirkel. Jag måste börja skriva inlägg om kultur, all kultur, för att kunna skriva inlägg om kultur. Jag måste våga ta mig an ämnen som jag är mindre hemma på än litteraturen, det finns ingen prestationsångest i det här för jag gör det för att jag tycker det är roligt. Genom att ha 100 dagar med minst hundra inlägg framför mig hoppas jag kunna locka fram ämnen och en ton samt inriktning på den här bloggen som jag är nöjd med. 

Litteratur kan jag, det är mitt huvudämne och det har jag bloggat om i snart fyra år. Jag har skrivit om lite film och TV-serier, inte allt för långt från litteraturen eftersom båda egentligen oftast har en berättelse som kärna. Men sen då? Jag kan virka och sticka, det kan man skriva om. Jag har på senare år blivit enormt konstintresserad, ett läskigt ämne att skriva om då jag inte kan så mycket om det men någonstans är det väl bara till att börja? Musik är en annan sak som de flesta gillar men som få kanske kan ha en professionell åsikt om. Jag borde helt klart skriva mer om det. Jag spelar datorspel och lever ihop med spelutvecklare så det borde jag kunna skriva massor om. Jag har pluggat teoretisk filosofi, kan jag hitta inlägg i det? Jag har pluggat språkvetenskap, kan jag hitta inlägg i det? Jag reser mycket, inlägg om det borde inte vara svåra att hitta. Jag gillar teater, musikaler, balett och andra föreställningar, jag borde gå/se på mer sådant och skriva om det. Har ni fler idéer?

Jag vill vakna upp på morgonen och tänka "Idag ska jag skriva om en klassisk kompositör" eller "Idag vill jag skriva om modern konst".  Att gå med i den här utmaningen är helt enkelt ett försök från min sida att komma dit. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar