Fortsätt till huvudinnehåll

Hej och välkommen till #blogg100

Idag är det start för tredje upplagan av #blogg100, utmaningen där man ska skriva minst ett inlägg varje dag i hundra dagar i sträck. Initiativtageren är Bisonblog, förra året deltog 600 bloggar vilket ledde till 16 000 blogginlägg och 19 000 tweets under taggen. 

Jag är alltid tveksam till sådana här utmaningar eftersom att blogga ska vara ett nöje, ett fritidsintresse, och inget måste. man ska skriva när man har något att skriva om och inte krysta ut inlägg. Men då den inställningen inte alls fungerat för mig det senaste halvåret så tänkte jag gå in i den här utmaningen och testa om det fungerar bättre. 

Så jag tänker så här. Förra sommaren vidgade jag inriktningen på bloggen. Jag gick från att bara skriva om böcker till att skriva om kultur, från www.bockerx3.com till www.klogg.se. Övergången gick inte alls smidigt, det gick inte att styra om den gamla domänen och den nya är inte så lätt att hantera. Det var väldigt svårt att forma en blogg utefter det otroligt breda begreppet kultur och jag har hamnat i en ond cirkel. Jag måste börja skriva inlägg om kultur, all kultur, för att kunna skriva inlägg om kultur. Jag måste våga ta mig an ämnen som jag är mindre hemma på än litteraturen, det finns ingen prestationsångest i det här för jag gör det för att jag tycker det är roligt. Genom att ha 100 dagar med minst hundra inlägg framför mig hoppas jag kunna locka fram ämnen och en ton samt inriktning på den här bloggen som jag är nöjd med. 

Litteratur kan jag, det är mitt huvudämne och det har jag bloggat om i snart fyra år. Jag har skrivit om lite film och TV-serier, inte allt för långt från litteraturen eftersom båda egentligen oftast har en berättelse som kärna. Men sen då? Jag kan virka och sticka, det kan man skriva om. Jag har på senare år blivit enormt konstintresserad, ett läskigt ämne att skriva om då jag inte kan så mycket om det men någonstans är det väl bara till att börja? Musik är en annan sak som de flesta gillar men som få kanske kan ha en professionell åsikt om. Jag borde helt klart skriva mer om det. Jag spelar datorspel och lever ihop med spelutvecklare så det borde jag kunna skriva massor om. Jag har pluggat teoretisk filosofi, kan jag hitta inlägg i det? Jag har pluggat språkvetenskap, kan jag hitta inlägg i det? Jag reser mycket, inlägg om det borde inte vara svåra att hitta. Jag gillar teater, musikaler, balett och andra föreställningar, jag borde gå/se på mer sådant och skriva om det. Har ni fler idéer?

Jag vill vakna upp på morgonen och tänka "Idag ska jag skriva om en klassisk kompositör" eller "Idag vill jag skriva om modern konst".  Att gå med i den här utmaningen är helt enkelt ett försök från min sida att komma dit. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Sprudlande ångest och ett författarskap som är här för att stanna

Välkommen till Amerika - Linda Boström Knausgård

En flicka som slutar prata för att hon tror inte att hon mäktar med det samtidigt som hon växer. En bror som spikar igen sin dörr, som har varit snäll men som inte längre är samma person. En mamma som är skådespelerska och vill vara i fred. En pappa som ligger orörlig på soffan. Någonstans långt där nere finns en familjesammanhållning men de är på väg mot katastrofen.

I och med sin tredje prosabok, sin andra roman, har Linda Boström Knausgård verkligen satt sin stil. Det här fantastiskt precisa och samtidigt utelämnande språket är lika slående som förut. Teman som moderskap och familjerelationer är återkommande och det handlar mycket om ensamhet, känslor, ångest, minnen och den lilla människans plats i världen. Familjerelationerna kan mer läsas mellan raderna, genom madrassen som pappan ständigt ligger på och springan under dörren till broderns stängda rum, snarare än i själva orden. Jag tycker att den frånvarande mamman är en oerhört k…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.