onsdag 4 juni 2014

Kan ett skrivbord länka samman människoöden?


Det Stora Huset - Nicole Krauss

Författaren Nadja kan inte längre skriva eftersom hennes skrivbord är borta. På sjuttiotalet mötte hon poeten Daniel som lånade ut skrivbordet till henne men han försvann i Pinochetregimens Chile och kom aldrig tillbaka för att hämta skrivbordet. Däremot kom en ung kvinna på besök som påstod sig vara Daniels dotter så Nadja kunde inte annat än ge henne skrivbordet. Och varifrån fick Daniel skrivbordet från början? Fyra till synes skilda berättelser vävs ihop till en helhet genom flera decennier tack vare ett gigantiskt skrivbord.

Det som Krauss gör i sin roman är att hon skapar en thrillerstämning och det är något jag uppskattar väldigt mycket i en roman som egentligen inte är en thriller. Hon lyckas knyta ihop flera berättelser med varandra på ett oväntat sätt som överraskar läsaren. Och hon är väldigt bra på att berätta, beskrivningarna är vackra och detaljerna är magnifika. Hon har väldigt många tidsplan i sin berättelse där man slängs mellan berättelsens nutid och en återberättelse i berättelsens nutid där båda kan hoppa vilt mellan allt från 40-tal till nutid men hon får det att gå ihop snyggt.

Jag kan dock inte påstå att jag fastnade sådär värst mycket för alla karaktärer. Jag gillade Nadja, den förste berättaren och jag sympatiserade självklart med flera andra men jag kan inte säga att jag föll för dem.

Köp boken här eller här, som e-bok här eller här.

4 kommentarer: