Fortsätt till huvudinnehåll

The Instigators - David Wolman *Kindle*

Jag sade tidigare i veckan att jag skulle prova på Kindle Singles och det har jag nu gjort. Jag läste The Instigators av den amerikanske författaren och journalisten David Wolman. Den handlar om revolutionen i Egypten och framförallt sociala medier och mobiltelefoni som rebellerna (låter som ett dåligt ord men här är det faktiskt bra) använde sig av i kampen mot Mubarakregimen. Bland annat får vi reda på ett mord av en kille som filmat polisen när de delat uppbeslagtaget knark sinsemellan men den officiella historien är att han dödades av polis medan han gjorde motstånd efter att de hittat honom då han försökt svälja en påse knark. En Facebooksida gjorde med framgång händeslen offentlig för resten av världen. 

Jag gillar reportaget, det är oerhört intressant att läsa om revolutionen från lite andra vinklar. Dessutom var det bara 34 sidor. Jag läste det på Kindle, och för er som inte är vana vid det formatet så finns det inte sidnummer utan det räknas i procent, och när man läser något på 34 sidor så flyger procenten fram. Återigen har man enorm nytta av den inbyggda ordboken. Texten är inte svår men en del politiska ord har man ju ingen aning om vad de betyder. 

Jag vill läsa mer på Kindle, och det skulle jag kunna göra, men då får jag läs mycket engelskt. Sverige är än så länge usla på e-böcker och när de väl finns så måste man läsa i ett visst program, vilket vissa läsplattor inte kan hantera. Jag hoppas verkligen att det här formatet kommer att blomma inom kort, för jag är ärligt talat trött på att svämmas över av bokhögar och på att släpa runt på tunga böcker. Missförstå mig rätt nu, jag älskar böcker mer än det mesta här i världen, men det finns ju så många. 

Jag har tidigare skrivit om att Stephen King kommer med en alternativ Kennedy-berättelse i november, än så länge finns den inte att förhandsbeställa i Kindle-store utan enbart som vanlig bok. Jag hoppas verkligen att den kommer att komma till läsplattan då jag 1. slipper vänta på leverans och 2. slipper hålla i ännu en tegelsten. Andra böcker com jag besviket inte hittar är Blonde av JCO och Kaufmans böcker All my friends are superheroes och Waterproof bible. Buu!

Kommentarer

  1. Följer dina äventyr med kindlen - är så sugen...

    SvaraRadera
  2. Joanna: Ja jag vill verkligen bara använda den just nu, har så mycket böcker att läsa dock. Allt finns ju itne till den tyvärr

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här

Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott. 

Litteraturvetarskola del 7 - "Karaktärer och miljö"

Händelseförloppen i romaner brukar utföras eller bäras upp av karaktärer o form av människor, djur, robotar, alver osv. Vissa karaktärer är komplexa medan andra kan vara rätt färglösa och enbart framstå som stereotyper.

När en karaktär är platt, en karikatyr eller typ formad enbart kring en idé, brukar man säga att denne är statisk. Ett exempel på en statisk karaktär kan vara Ian Flemmings James Bond. Han utvecklas inte utan är likadan genom alla böckerna (eller filmerna om man så vill). 
Motsatsen till en statisk karaktär är en dynamisk. De förändras och utvecklas med handlingens gång. Ett klassiskt exempel på en dynamisk karaktär är Dostojevskijs Raskolnikov från Brott och straff. Han genomgår flera olika faser och känslotillstånd genom romanen. 
Som vi flera gånger tidigare gått igenom, är läsaren med och skapar texten med sin tolkning, så även i sammansättningen av karaktärer. Läsaren konstruerar karaktärerna med hjälp av de ledtrådar som finns i texten. Detta kallas karaktäriseri…