söndag 19 juni 2011

Torsdagsbarn - Sonya Hartnett

Harper lever med sina föräldrar och syskon i ett hus stort som ett skjul i det sandiga och karga australiensiska landskapet på 1930-talet. Det är fattigt, svårt att odla och det är ekonomisk kris i världen. Om det inte är torka så förvandlas landskapen till ett hav av lera. Dödsfall, olycka och naturens makter gör det svårt för familjen att klara sig. 

Hartnett är helt klart begåvad och vet hur man berättar en historia. Det är mycket tragik och mycket spänning. Miljön är oerhört fascinerande och obehaglig med sina tunnlar, brunnar, ormar, lera och så vidare. Dock tycker jag att de vuxna i berättelsen är rätt menlösa. De lyckas få tre kor, som är i princip allt de äger, mitt i natten utan att någon märker något. En av sönerna, Tin, tillåts gräva tunnlar under huset hela dagarna, vilket har en viktig betydelse för handlingen, men vilka föräldrar gör så? Det resulterar bland annat i att deras lilla ruckel till hus rasar ner i tunnlarna och de blir tillfälligt hemlösa. Men barnen, speciellt Harper vars vinkel allt är berättat ur, är härliga karaktärer.


6 kommentarer:

 1. Det känns så bisarrt att jag fortfarande inte har läst något av Hartnett, jag blir galen på mig själv. Nu påminde du mig igen - bra! Ska råda bot. SKA!

  SvaraRadera
 2. Lisa: bege dig till biblioteket på en gång! :)

  SvaraRadera
 3. Just karaktarer som man stor sig mycket pa kan vara svart for mig...elaka, goda etc. spelar ingen roll, men nar de ar korkade och tanklosa...Grr, da brukar jag alltid bli arg!

  SvaraRadera
 4. Emma: Ja eller när de bara är platta eller är till för att framhäva huvudkaraktärernas intelligens eller dylikt. Blä!

  SvaraRadera