Fortsätt till huvudinnehåll

Inlägg

Visar inlägg från juli, 2011

Fallet med de försvunna böckerna - Ian Samson

Israel Armstrong är en korpulent bibliotekarie i 30-årsåldern som bor i London, där han jobbar i en lågprisbokhandel på en stormarknad. Han flyttar till Irland då han blivit anställd som bibliotekarie i en liten by - äntligen skall han få jobba med det som han har utbildat sig till! Dock blir saker och ting inte riktigt som han har tänkt. När han anländer till sin nya arbetsplats sitter ett stort anslag på biblioteksdörren. Där står att bibblan har blivit stängd, för gott. Det visar sig att Israel istället skall åka runt i en bokbuss - eller ett s.k "ambulerande lärocenter", som kommunen så fint kallar det. Bokbussen är en rostig rishög, chauffören är en otrevlig, tjurig man, Israel måste bo i ett hönshus på en gård, och som om inte det vore nog - någon har stulit samtliga 15.000 biblioteksböcker! Det blir upp till Israel att lösa fallet med de försvunna böckerna, men vart ska han börja?




Detta är en lättläst och underhållande bok. Den beskriver ett samhälle fyllt av oskrivna…

Älskade syster - Joyce Carol Oates

Skyler Rampike är mamma Betseys lilleman, hennes guldgosse. Hon är övertygad om att han en dag kommer att bli något stort. När han bara är några år gammal bestämmer sig Betsey för att han skall bli skridskostjärna. Betsey är nämligen besatt av tanken på att vara rik och bli inbjuden att umgås med de rika, fina familjerna, och hon ser sin son som en potentiell väg in i detta.Dock visar det sig att Skyler inte har någon talang alls för skridskor. Faktum är att han inte har någon talang för någon idrottsgren överhuvudtaget. När så Skylers lillasyster Edna Louise, blott 4 år gammal, visar sig vara en naturbegåvning på konståkning verkar Betseys högsta drömmar ha blivit sanna. Edna Louise får byta namn till Bliss - ett namn passande för en stjärna - och hela hennes liv går ut på att träna och tävla i konståkning. Bliss blir konstant sminkad, uppklädd, får tillväxthormoner och sprutor med vitaminer. Hon skördar framgång efter framgång på skridskobanan och mamma Betsey blir mer och mer popul…

Halldór Laxness

En av den isländska litteraturens giganter är så klart Halldór Laxness (1902-1998). Efternamnet kommer från den plats där han växte upp som hette just Laxness. Han var en oerhört produktiv författare som gav ut 51 böcker och dominerade i stort sett den isländska litteraturen under 1900-talet. Han var även översättare där blandannat Ernest Hemingways Falväl till vapen bär hanssignatur på den isländska urgåvan. Flera av hans böcker har också filmatiserats.
1955 tilldelades Laxness Nobelpriset i litteratur med följande motivering:
"För hans målande epik, som förnyat den stora isländska berättarkonsten"'
Vilket sammanfattar hans författarskap på ett bra sätt. Han tar vara på det som är isländsk, den fantastiska och samtidigt grymma naturen, de envisa folket och myterna om naturväsen. Dock skall sägas att all hans litteratur inte är någon slags avkomma från den isländska sagan, även om han tagit vara på den på ett bra sätt. I sitt nobeltal framhäver han vikten av litteratur och…

Hetero i Hägersten - Sofia Olsson

Hur är det egentligen att leva i par i den där åldern runt trettio? Hetero i Hägersten är en rolig betraktelse av ett vanligt heteropars vardag. Vem ska sova innerst? Varför är det alltid te kvar i tesilen? och vad tusan ska vi äta till middag?
Sofia Olsson träffar mitt i prick, man känner mer eller mindre igen sig i varenda stripp och jag känner på något sätt att det är skönt att man inte är ensam. Ibland känner jag igen mig i kvinnan men ofta även i mannen. Jag skrattar och jag skäms ibland å karaktärernas vägnar (fast jag egentligen kanske mer skäms för mig själv).
Av en slump hittar jag dessutom Sofia Olssons blogg, där ni kan ta del av hennes strippar.
Om ni inte får nog där köp boken här eller här.






Den nya medskribenten

Hej allihopa!

Mitt namn är Sara-Sofia och jag kommer i fortsättningen att bokblogga här tillsammans med Metta. Jag ser verkligen fram emot detta och hoppas att ni kommer ha lika stor glädje av mina inlägg som jag kommer att ha av att skriva dem!
Jag tänkte skriva en liten presentation av mig själv, så att ni får ett hum om vad jag är för en filur.
Jag är 28 år gammal och bor i centrala Skövde tillsammans med min make Jonas och våra två helgalna franska bulldoggar. Jag arbetar som handläggare på en support för säljare på ett telefonbolag. När jag inte jobbar eller umgås med min man och våra hundar så kan man hitta mig i stallet, på gymmet eller uppkrupen i soffan med en riktigt bra bok. Min favoritgengre är psykologiska thrillers, ju otäckare desto bättre - även om jag gärna läser mer eller mindre alla typer av böcker. Jag är helt frälst i Lars Keplers Hypnotisören och Paganinikontraktet, jag tycker mycket om Jonas Moströms deckare, jag avgudar Shakespeare och jag varvar gärna med någon v…

Hur beroende kan man bli av ett datorspel?

Erebos är ett spel. Det iakttar dig, det talar med dig, det belönar dig, det prövar dig, det hotar dig.
Erebos har ett mål: Det vill döda dig.
Just nu är jag mitt uppe i den rafflande upplösningen av den tyska succéungdomsboken Erebos som ges ut på svenska i september, lagom till det tyskspråkiga temat på Bokmässan. Jag har fått äran att läsa det svenska manuset och jag är mycket förtjust i boken. Den handlar om ett datorspel som sprider sig bland ungdomar som visar sig ha en enorm makt över sina spelare. Det sprider sig till och med utanför den virtuella världen och folks liv är i fara i den verkliga världen. Jag kommer skriva mer om den i september, men så länge kan ni kolla in Facebook-sidan här. I augusti kommer det även upp en prolog till boken på sidan www.erebosthegame.com som just nu enbart är en nedräkning.
Bevaka boken här eller här.

Tävlingarna är avgjorda

Med hjälp av den gamla metoden lottning fick herr Böckerx3 dra en vinnare i vardera tävling och resultatet blev som följer:
Vinnaren av tävling 1, Trude Marsteins Göra gott, är Mia
Vinnaren av tävling 2, Naoko av Keigo Higashino, är Jennie
Stort grattis till er! Hoppas ni njuter av böckerna lika mycket som jag gjort.

Jag är din flickvän nu - Nina Hemmingsson

Jag föll pladask för den grafiska romanen när jag här om dagen läste Pris Charles känsla av Siv Strömquist och gav mig av till biblioteket för att hitta mer. Först ut blev Nina Hemmingssons andra bok Jag är din flickvän nu som bestårav enrutingar och serier tidigare publicerade i bland annat Aftonbladet.
Hemmingsson skriver och ritar på ett sätt som visar att hon inte är rädd för något ämne. Det handlar mycket om kvinnors och mäns beteenden, psykisk sjukdom och förhållanden. Dock tycker jaga att samlingen är väldigt ojämn. Vissa serier älskar jag, andra tyckte jag var sådär och några förstod jag nog inte ens poängen med. Jag gillade till exempel den långa serien om ett gäng tjejer som är Kiss-fans väldigt mycket. de köper skivor, läser Okej och avgudar killarna i bandet. Jag skrattade även några gånger och ibland blev jag lite på gränsen till illa till mods när det känns lite väl mörkt.
Men nja, jag kanske ger henne en chans till, men jag ger mig nog på Siv Strömquist igen till att bö…

Ni missar väl inte tävlingarna?

Under bloggens ettårsdag kom det upp två tävlingar där man kan vinna böcker som jag tror att många skulle gilla men som inte riktigt nått fram till en svensk publik. 

Den första handlar om en massa norrmän och den kan ni hitta här. 
Den andra handlar om japaner med en mystisk och väldigt japansk twist och den hittar ni här. 
Seså, var nu med och tävla! vinnaren dras på fredag.


Nytt utseende - Samma innehåll och lite till

Ni har säkert redan märkt att det hänt en del sedan bloggens ettårsdag i fredags. Efter det 15 inlägg långa inläggsmaratonet blev det en rejäl make-over. 

Bloggen fick en egen domän i födelsedagspresent, www.bockerx3.com, men ni som är lata kan hålla er lugna, den gamla adressen kommer att pekas om dit så fort allt är klart med registreringen. Ni behöver inte slänga er över era RSS-läsare för ni kommer inte gå miste om något. Det kommer även att komma en ny mailadress och så fort det är klart kommer jag att beställa nya visitkort. 
Som ni själva ser så är bokhyllorna i bakgrunden utbytta mot blått rutmönster, typsnitt och smådetaljer lite mer uttänkta (med en hel del hjälp av min designersambo) samt att det hela nu känns lite mer sammansatt. Jag smakar fortfarande på den nya designen men jag tror att jag är nöjd. 
Bloggen har alltså ett år på nacken och växer fortfarande ständigt i antal läsare. Nu är ett ypperligt tillfälle att ta in en medskribent för att utöka bloggen med ännu mer inn…

En hondjävuls liv och lustar - Fay Weldon

Mary Fisher älskar min man, som är hennes revisor. Jag älskar min man och hatar Mary Fisher.

Ruth är lång och klumpig, hennes man tycker inte speciellt mycket om henne utan han har öppet en affär med Mary Fisher. Till och med Ruths mamma har inte mycket till övers för henne. När hennes man lämnar henne blir hon dock en riktig hondjävul som bland annat bränner ner sitt hus. 
En hondjävuls liv och lustar är lättläst och skriven på ett väldigt roligt sätt. Dock kan jag emellanåt känna att karaktärerna är lite överdrivna, Ruth är lite väl misslyckad och Bobbo är lite väl mycket svin, men å andra sidan vad gör det? Det är ju underhållande. Däremot tycker jag att för att vara en såpass lättläst bok kan den vara lite rörig i vem som är i berättarens fokus och vilket tidsplan vi befinner oss på. I ena meningen diskuteras när Bobbo och Ruth först möttes för att i nästa mening handla om Ruths misslyckade matlagning i nutid. 
Ur feministisk synpunkt är boken, skriven 1983, kanske inte banbrytande j…

Svanen - Guðbergur Bergsson

En 9-årig flicka blir skickad till landet för att spendera sommaren på en gård då hon kommits på med att snatta. Hon byter den kala staden vid havet mot den mer levande landsbygden. Men hur ska hon klara sig utan havet? Där finns ju trots allt bara en å. 

Svanen gestaltar den fantastiska isländska miljön på ett underbart sätt. Naturen får eget liv med strömmande åar, slukande sankmarker och vackra berg. Korna, fåren och hästarna får mänskliga drag och blir minst lika viktiga som människorna i berättelsen. Det kan till och med tyckas att människorna parodieras. Landsbygden är enorm kontrast mot staden och flickan får uppleva många nya saker, både bra och dåliga. 
Karaktärerna i boken har inga namn utan de benämns som flickan, bonden, dottern, daglönaren och så vidare. Den är berättad ur flickans perspektiv och trots att hon inte alltid förstår vad som händer så kan läsaren mellan raderna utläsa precis vad som pågår, till exempel när flickan tror att Daglönaren har en spene som man kan mj…

Bloggen fyller ett år - God natt!

Då var den här härliga födelsedagen till ända, och vilken fantastisk dag det har varit!

Jag vill tacka alla som läst och kommenterat under dagen, samt alla som läst, kommenterat och länkat under året. Jag ser självklart fram emot många fler födelsedagar, men den första känns extra speciell. 
Bloggandet har varit roligare, större, mer givande än jag någonsin kunnat ana och jag slås ständigt av nya upplevelser och stöter på nya goda vänner som ger både stöd och pepp i läsandet samt nya boktips. 
Ett stort tack till er allihop!

Bloggen fyller ett år - Remnant population

Under min högskoletid i Halmstad då jag läste Kultur- och kommunikationsprogrammet med inriktning Litteraturvetenskap så läste jag även en del kurser utöver mina heltidsstudier och en av dessa var Science Fiction- och Fantasylitteratur. Vi läste en del konstiga böcker och noveller och det var en roman som har etsat sig fast i mitt minne. 

Remnant population av Elizabeth Moon handlar om Ofelia som är en gammal dam som bor på en planet som är på väg att överges. Hon känner sig för gammal för att lämna sitt hem som hon trivs i. När planeten är övergiven och Ofelia blir ensam kvar känner hon sig först till freds med att kunna leva som hon själv vill men när en främmande ras landar på planeten vet hon inte riktigt hur hon ska bete sig. Är dessa nykomlingar onda eller goda? Vad vill de? Hur kommunicerar de? Hur äter de? Det blir en kulturkrock på äkta sci-fi-vis med en hel del intressanta funderingar och frågeställningar. En mycket läsvärd bok som nog inte många hört talas om.

Bloggen fyller ett år - Sambon tipsar

I vanliga fall är det jag som tvingar sambon att läsa böcker som jag gillar eller som jag tror att han kommer att gilla även om jag inte läst dem. Jag ger honom böcker vid presenttillfällen eller om han ska åka bort. Jag frågade honom om han hade några boktips att ge till mitt födelsedagsinlägg men han sa nej så jag får improvisera med de jag redan fått.

Ett stående tips är svensk-finsk-rysk-karelske författaren Eino Hanski som skrivit flera böcker om sina självupplevda berättelser om belägringar och flykt under andra världskriget. Han har även skrivit om sin föräldragenerations upplevelser av Ryska Revolutionen. Han skriver berörande utan att det är för blödigt. man brukar ofta kunna fynda hans böcker på loppisar så håll utkik. 

En annan bok som jag för många år sedan läste på hans begäran är Mästaren och Margarita av Michail Bulgakov. Jag älskar rysk realism så som Dostojevskij och Tjechov så en skum historia i Moskvamiljö passade mig som handen i handsken. Djävulskaraktären är en av…

Bloggen fyller ett år - Minnen

Självklart Finns det massor att säga om höjdpunkter och annat roligt från året som gått. Här kommer några tillbakablickar i ett långt babbligt flöde.

Min första recensionsbok var Bara ett barn av Malin Persson Giolito från Piratförlaget, men den recenserade jag efter recensionsdatum. Min allra första recensionsbok som jag fick före release och som jag därav kunde recensera på recensionsdatum var Att vara med henne är som att springa uppför en sommaräng utan att bli trött av Alex Schulman. Jag slukade den på en kväll ett par veckor före releasen och det är en bok som jag antagligen aldrig hade läst om jag inte hade bloggat. Och jag blev ju positivt överaskad. 

Recensionsböcker före release i all ära men nu har jag även börjat få manus flera månader före release, till exempel Bastarden från Istanbul från 2244. Jag har ännu inte läst något bokmanus så det får bli ett minne till nästa års födelsedag. 
Ett av de trevligaste minnena från året som gått är självklart mitt allra första besök på b…

Bloggen fyller ett år - Binu och den stora muren

Jag vet att jag har tipsat (läs tjatat) om den tidigare, men det är inte mycket som slår stämningen och känslan när man läser Binu och den stora muren av Su Tong. Den kinesiska muren håller på att byggas och alla män blir inkallade att hjälpa till, inklusive Binus man. När det börjar närma sig vinter och hon inte har hört något ifrån honom blir hon orolig eftersom han inte har några vinterkläder. Hon säljer allt hon äger för att köpa en vinterkappa och beger sig ut på en resa genom Kina för att ge den till sin man. 

Boken är en av delarna i det fantastiska initiativer The Myth Series där bland annat Margret Atwoods Penelopiaden ingår. Su Tong beskriver ett mytiskt Kina med fantastisk natur och underbara historier om rådjurspojkar i skogen och grodor med mänskliga drag. Han beskriver även en kvinnas resa och envishet samt hennes fantastiska kärlek och tillgivenhet till sin man. 
Su Tongs mest kända bok är nog Raise the Red Lantern som även blivit film. Han var även nominerad till Man Boo…

Bloggen fyller ett år - Tävling 2

Jag hoppas ni njuter av alla inlägg bloggens ettårsdag till ära. Nu är det åter dags för en tävling. För ganska exakt ett år sedan befann jag mig i fantastiska Japan med min käraste där vi sög i oss allt vad japanks kultur hade att erbjuda. För att göra en lång historia kort så köpte jag med mig en bok från topplistan som souvenir (Där öven 3:e delen av Murakamis 1Q84 fanns med) och jag ville gärna läsa något av den författaren. Hela inlägget om det kan ni läsa här. 

Den enda bok som fanns på ett språk jag förstod av författaren Keigp Higashino var Naoko och den handlar i stort om en mamma och ett barn som råkar ut för en olycka. Mammans kropp dör men när dottern vaknar så är det mammans själ som besitter kroppen. Handlingen kretsar därefter runt hur pappan och dottern/mamman lever vidare efter olyckan. Jag tyckte mycket om den här boken, läs gärna min recension här. 
En ny bok av Higashino har nu kommit på engelska och jag skulle vilja att fler upptäckte en av Japans största författare…

Bloggen fyller ett år - Douglas Coupland

Någon gång under min högskoletid (2003?) fick jag nys om Alla familjer är psykotiska av den kanadensiske författaren Douglas Coupland. Familjen Drummond är helt fullkomligt galen, de skjuter varandra, är självmordsbenägna och hamnar i fängelse, dock är dottern helt tvärtemot och är astronaut. Jag tyckte att boken var helt vansinnigt underhållande och min något svåra relation till Coupland var född. 

Jag ville genast läsa mer av denne man, tvingade min mamma att köra till det enda bibliotek i kommunen som hade böcker och de lyckades ta fram Microslavar till mig. Flera andra titlar var helt enkelt inte där de skulle, dvs i hyllan för skönlitteratur under bokstaven C. Jag tyckte även om den här boken, som handlar om ett gäng nördar som jobbar på Microsoft, och jag ville ha mer. Men på den här tiden skulle jag aldrig fått för mig att läsa på engelska utan jag fick nöja mig med drömmen av att få läsa mer. 
Jag måste ha tröttnat på att vänta för jag tog inte upp jakten på Coupland-böcker förr…

Bloggen fyller ett år - Vad hade hänt utan bloggen?

Efter ett år av bokbloggande börjar jag ju naturligtvis fundera över hur min läsning hade sett ut utan den. Finns det saker som jag läst eller gjort som inte hade hänt annars? Ja, självklart!

Jag hade för det första aldrig fått läsa en bok innan den ens kommit ut. Jag hade definitivt inte läst så mycket nytt för jag är för snål för att köpa många inbundna böcker. 
Jag hade nog aldrig läst en massa tyska böcker från Thorén och Lindskog om jag inte hade bloggat
Jag hade inte twittrat om jag inte hade bloggat. Jag har haft ett konto länge men aldrig förstått meningen med det förrän nu. 
Jag vet med säkerhet att jag inte hade läst:
Förändringar av Ama Ata Aidoo Drottningen vänder blad av Alan Bennett Ingen fara av Selma Mahlknecht Stundens blomma av Ko Un Drömfakulteten av Sara Stridsberg The Tiny Wife av Andrew Kaufman Fågeln som vrider upp världen av Haruki Murakami
Och många fler om jag inte blivit tipsad av bokbloggarkollegor och fantastiska twittrare. Jag ser fram emot nytt år av lika många häli…

Bloggen fyller ett år - Dramatik

Jag tror att dramatik är något som folk drar sig för att läsa för att de tror att det är svårt och otillgängligt. Hur ska man kunna läsa en massa repliker och scenhänvisningar? Ja, hur läser ni dialog i vanliga romaner? Hur läser ni miljöbeskrivningar? uppifrån och ner, från höger till vänster skulle jag gissa på. Det är inte svårt!
När jag läste scenisk gestaltning på gymnasiet (se där, nu bjuder jag även på lite personliga anekdoter) så läste vi massor av manus först. Vissa lästa vi hemma själva men andra läste vi i grupp där alla fick en roll att läsa upp. Fantastiskt roligt. Vi läste bland annat Dario Fo och Shakespeare, vars pjäser vi sedan satte upp på skolan*. 
När jag läste litteraturvetenskap läste vi massor av grekiska dramer, vi läste flera Shakespeare, Strindberg, Moliere, Ibsen, Beckett, Brecht, Büchner osv. INGET av det var särdeles svårt och det går snabbt att läsa.  Om någon vill läsa något antikt så säger jag inte åt dem att läsa Illiaden ( i alla fall inte hela) och ja…

Bloggen fyller ett år - Mest lästa inlägg

Här kommer topp fem lästa inlägg från året som gått:

1. Till mamma på mors dag - Doris Dahlin 2. The tiny wife - Andrew Kaufman 3. Tornet - Uwe Tellkamp 4. Keep on running 5. TÄVLING: Moa Martinson - Mor gifter sig


Kul att så många recensioner ligger högt upp. Flera av de här inläggen är ju inte speciellt gamla heller vilket väl tyder på att jag har allt fler läsare. Min Litteraturvetarskola har haft flera platser på topp fem tidigare men nu är de nere på ett enda inlägg på topp tio. 
De webbadresser som länkat mest är:


1. http://bokbabbel.blogspot.com/
2. http://twitter.com/
3. http://ingridsboktankar.blogspot.com/
4. http://helenadahlgren.wordpress.com/
5. http://ombockersomjaghunnitlasa.blogspot.com/


Kul att så många bloggare tagit en plats här, stort tack för länkarna!


De webbplatser som länkat mest är:
1. www.google.se 2. www.bloglovin.com 3. www.google.com 4. www.facebook.com 5. www.adlibris.com


Jag vet inte vad skillnaden är mellan den här och föregående lista, men den skiljer ju sig avsevärt så n…

Bloggen fyller ett år - Don Quijote

Jag tror att många ofta räds litteratur bara för att den är väldigt gammal. Och i vissa fall gör de helt rätt i det. Det som är tråkigt är att allt som är gammalt och svenskt aldrig uppdateras utan man måste läsa det på originalspråk vilket ibland är helt fruktansvärt. Utländska verk däremot kommer ständigt i nyöversättningar och är därav mycket mer lättlästa. så om du vill läsa en riktig klassiker och något riktigt gammalt så skulle jag vilja rekommendera Don Quijote av Miguel de Cervantes. 

Boken har kallats den första moderna romanen och utkom i början av 1600-talet. Den driver med den då så populära riddarromanen och är fantastiskt rolig. Don Quijote rider runt på en krake till häst med sin vapendragare och slåss mot monster som inte finns och räddar prinsessor som egentligen inte är prinsessor och som egentligen inte ens är i knipa. Och den är INTE svår!
Köp boken här eller här.

Bloggen fyller ett år - Tävling 1

Då var det dags för dagens första tävling, bloggens ettårsdag till ära. 

Eftersom en sådan här dag firas med pompa och ståt och alla som vill komma är bjudna, så tycker jag att det passar utmärkt med utlottning av en bok som jag nyligen läst som handlade om ett 100-tal personer och där allt kretsar kring en 50-årsfest. Boken heter Göra gott av Trude Marstein, mina tankar inför läsandet av den här boken kan ni hitta här och min recension hittar ni här. Boken kräver en del av sin läsare men det är en häftig läsupplevelse och bör inte missas. 
För att vara med i tävlingen ska ni i kommentarerna skriva en grattishälsning till bloggen och, om ni vill, dela med er av ett kärt Böckerx3-minne från året som gått. Lämna gärna er mailadress i kommentaren också så att jag får kontakt med vinnaren. 
Boken är läst men i gott skick. Tävlingen pågår till och med nästa fredag den 22/7 då vinnaren dras. Lycka till!




Bloggen fyller ett år - En svag doft av död

Manusförfattaren till bland annat filmerna Babel och 21 grams, Guillermo Arriga, är uppvuxen i fattigdom i Mexico City. I En svag doft av död har han skildrat Mexikos kvarvarande våldsamma machokultur då en tonårspojke utses till en mördad flickas pojkvän och hämnare. Egentligen har han aldrig ens närmats sig flickan men ju mer folk sätter sin tilltro till honom desto mer tror han på det själv. 

Boken är rå och grym och man önskar som läsare att sådant här faktiskt inte förekommer, men innerst inne inser man att det faktiskt är vissa människors vardag. Den Mexikanska landsbygden ger berättelsen ytterligare en dimension med dess varma klimat. Det handlar om inarbetade roller och förväntningar från byborna och inte minst lojalitet. 
Köp boken här eller här.

Bloggen fyller ett år - Första inlägget

Anledningen till att jag för ett år sedan startade den här bloggen var första inlägget. Det handlade om Twilight och Fallen ängel och jag skrev det först i min privata blogg men kände att det inte riktigt passade där. Jag tänkte att jag borde starta en blogg bara för mina boktankar och så blev det. Jag trodde faktiskt inte att det fanns så många bloggar om enbart böcker och trodde mig vara rätt unik, naivt av mig. Jag stängd ner min gamla blogg och kom in i en helt ny värld av böcker jag aldrig hade läst annars och fantastiska bokvänner. Här har ni det första inlägget i repris:

Twilightish? När jag, efter en hel del tvekande, slutligen inhandlade den senaste delen i Twilight-serien (Bree Tanners andra liv) fick jag med en tunn "provläs"-broschyr från en bok som kommer ut till hösten. Boken heter Fallen ängel och handlar inte alls om vampyrer utan om en fallen ängel (surprise!) som kärar ner sig i en vanlig dödlig tjej. Jag tittade inte ens i den utan la den bara åt sidan.

Idag…

Bloggen fyller ett år - God morgon!

Hej och hjärtligt välkomna till den här bloggens ettårsdag. Just nu är jag på väg till jobbet men det kommer att dyka upp många planerade inlägg under dagens lopp. Det kommer att bjudas på bloggens mest läsa inlägg, tävlingar, tips på böcker lästa före bokens tillkomst och på en del återblickar. 

Jag hoppas ni är med mig under dagen för det kommer att bli riktigt kul!

Guðbergur Bergsson

Den förste författaren i satsningen TEMA: Isländsk litteratur är Guðbergur Bergsson (1932-). Han är född och uppvuxen i Grindavik, en ort på Islands sydvästra kust. Han studerade litteraturvetenskap på Barcelonas universitet och är Islands ledande översättare av spansk litteratur med bland annat Marques, Borges och Jimenez i bagaget. 

För sin egen litteratur brukar han anses vara en stor förnyare av den isländska prosan. Han har gett ut ett 20-tal böcker men ett fåtal böcker har översatts till svenska. Den första bok som översattes till svenska var Svanen som på Island kom ut 1991 och tilldelades samma år det Isländska litteraturpriset. På svenska kom den 1993 och nominerades samma år till Nordiska rådets litteraturpris. Han har varit nominerad fler gånger till Nordiska rådets litteraturpris och har även tilldelats Svenska akademiens nordiska pris 2004. Övriga titlar som finns på svenska är: Den plågade kärlek som själens skrymslen gömmer (på svenska 1997), Far och mor och banrdomens m…

Sommarboken - Tove Jansson

Sophia spenderar sina somrar tillsammans med sin pappa och sin farmor på en ö i finska viken. Pappan är mest i bakgrunden och fixar medan farmorn och Sophia ofta är ute på äventyr. Boken är indelad i varje kapitel som var för sig blir en egen berättelse så man skulle kunna se boken som en novellsamling som kan läsas i vilken ordning man vill. Däremot tycker jag att det sista kapitlet ändå bör läsas sist så jag vet inte riktigt om jag håller med om att det inte finns någon som helst ordning. 

Jag älskar miljön, jag vill också sitta på en ö och mysa. Karaktärerna är också härliga med sina filosofiska funderingar om gud, helvetet, döden och så vidare. Jag älskar Mumin och Knyttet och nu älskar jag även den här världen. Dock vet jag inte riktigt om jag skulle gillat det när jag var yngre, jag tror att jag hade tyckt den var ganska tråkig, men som vuxen kan jag verkligen uppskatta den. Illustrationerna i boken är underbara, de ger verkligen en extra dimension till bokens varma ton. 
Jag gill…

TEMA: Isländsk litteratur

Jag har någon gång någon stans läst att Island har flest författare per invånare i hela världen. Hur kommer det sig då att vi inte läser fler författare därifrån? 

Flera författare har vunnit nordiska rådets litteraturpris, men har du läst någon av dem? 
Det finns till och med en isländsk nobelpristagare, har du läst något av Halldór Laxness?
Island har betydlig mer välbevarad gammal litteratur än vad till exempel Sverige har, har du läst någon av de isländska sagorna?
Jag introducerar nu ett projekt där mer isländsk litteratur ska läsas och framför allt så kommer mer energi att läggas ner på inlägg runt isländska böcker och dess författare. I bloggens högerspalt finns redan en bild som länkar direkt till alla inlägg i kategorin och  håll utkik efter symbolen nedan för inlägg i serien: 


Boksöndagsbabbel

Just nu känns det som att jag är mycket snurrig eftersom jag sitter och planerar inläggsmaraton för bloggens ettårsdag på fredag. Jag har skrivit några inlägg och har de flesta planerade. 

Igår var det en mycket trevlig bokcirkel gällande Göra gott av Trude Marstein och de andra i gruppen tyckte ungefär som jag. och fikat var ju i en klass för sig:


En gigantisk fyravånings morotskaka på en söt tallrik. Vi enades även om nästa cirkelbok, som Sara-Sofia valde ut, och det blev Fria män av Halldór Laxness. Lustigt att en av Islands största författare nu smugit sig in i cirkeln och det var inte jag som valde ut honom! Den har nyligen kommit i nyöversättning vilket jag tycker ska uppmärksammas. 
Precis före min cykelfärd till bokcirkeln läste jag klart Aniara av Harry Martinson, ännu en nobelpristagare. Jag har inte läst den tidigare, men eftersom sambon utlovade dödsstraff för de som inte läst den så kände jag att det var hög tid att få det gjort. Lustigt nog passade det postapocalyptiska och…