Fortsätt till huvudinnehåll

Inlägg

Visar inlägg från juni, 2013

Ursäkta röran, vi bygger om...

Bloggens treårsdag närmar sig med stormsteg och för er som är vana läsare så vet ni att det skett en del drastiska åtgärder kring varje bloggfödelsedag och den här kan väl inte vara sämre. 

Jag är inte bara en boknörd och litteraturvetare, jag är också kulturvetare och intresserad av allt vad kultur kan tänkas vara. Att bara skriva om böcker börjar  kännas lite tomt och tråkigt, dels för att jag inte plöjer så mycket böcker som ni andra, dels för att jag tar del av så mycket annan kultur som också borde få plats. Jag älskar konst, muséer, musik, spel, film, tv-serier och en massa annat så det känns som att jag behöver vidga mina bloggvyer lite. Inom kort kommer alltså "Böckerx3" att upphöra för att gå in i ett större sammanhang, nämligen "Kulturloggen" eller kort och gott "Kloggen".  
Ni behöver inte vara oroliga, alla inlägg kommer att komma med över till den nya bloggen, webbadressen kommer styra mot den nya sidan och all mail till kontaktmailen kommer …

En fantastiskt bra ungdomsbok

Francesca - Melina Marchetta

En morgon går Francescas mamma inte upp ur sängen. Francesca får gå till skolan utan att ha plågats av sin mammas töntiga låtar på morgonen och mamman försvinner bort allt mer. Samtidigt får Francesca ta allt mer ansvar för sin lillebror, för hushållet och för sig själv. Som om inte det vore nog så är hon helt ny på skolan, en före detta pojkskola som precis öppnat för tjejer och som kanske inte riktigt anpassat sig för tjejerna än. Hon saknar sina gamla vänner, hon saknar sin mamma och hon försöker passa in. Men kanske finns det hopp om ny vänskap, och kanske även för lite kärlek?
Marchetta har i den här boken målat upp flera dynamiska karaktärer att följa, lära känna och älska. Ungdomarna står så klart i fokus men jag tycker nog ändå att de vuxna är något mer engagerade i den här romanen än i Jellicoe Road. Speciellt mamman Mia, som i bokens nutid är väldigt frånvarande, känns som en fantastisk vuxen före sammanbrottet som skildras genom Francescas minne…

En efterlängtad bok

NW - Zadie Smith
London myllrar av folk av olika slag. Vissa har det bra, andra har det dåligt ställt. I NW är det just nordvästra delen av staden som skildras och det är precis som vilken annan stad som helst fast ändå inte. Leah börjar känna av den biologiska klockan, Nathan har hamnat på gatan, Felix kan inte riktigt styra över sina kvinnobehov och Natalie bor i sitt drömhus. Folk med samma förutsättningar vid födseln hamnar i helt olika liv, vad eller vem är det som egentligen bestämmer hur ett värdigt liv är?
Zadie Smith skildrar, som alltid, London med sin säkra och fantastiska förmåga att alltid pricka rätt. Hennes beskrivningar är verkligen unika och så otroligt bra. Hon lyckas inte bara skildra miljön på ett nästan läskigt allvetande sätt utan hon är också fenomenal på att skildra relationer och mänsklighet. Dialogen, är precis som i verkliga livet, avbruten av annan dialog eller av att det händer något i omgivningarna men det flyter på helt perfekt. Smith lyckas även skildra…

Tematrio - Hembygdsläsning

Det var alldeles för länge sedan som jag deltog i Lyrans Tematrio och nu kände jag att jag inte kunde låta bli när det handlar om hembygd. Och nej, jag tänker inte ta upp litteratur från Skövde och schlätta utan mitt sanna hem är så klart det karga Island. 

När man tänker på isländsk litteratur så handlar det allt som oftast om Korpen flyger eller om isländska deckare men det finns väldigt mycket annat. Här kommer min trio:
Sjón - Skugga Baldur En fantastisk berättelse som i och för sig inte utspelar sig i nutid men skildringen är väldigt modern samtidigt som den klart och tydligt leker med den isländska sagans form. Den är kort, hur den här mannen lyckas få fram den här skildringen med så få ord måste vara magi. 
Steinunn Sigurdardottir - Hjärttrakten Återigen en fantastisk skildring av det isländska landskapet som stannar kvar hos läsaren länge och den speciella isländska tron på övernaturligt har sin självklara plats. Det är en modern mor-dotterberättelse om att växa upp, hamna snet…

Vem stal Mona Lisa?

Valfierno - Mannen som stal Mona Lisa - Martín Caparrós

Den 22 augusti 1922 hände något som i dag känns omöjligt, Leonardo da Vincis Mona Lisa försvann spårlöst från Louvren, allt som fanns kvar var en tom ram. Konstnärer som Picasso anklagades för stölden men eftersom tavlan stals då muséet hade stängt misstänkte man genast att någon anställd var involverad. Dock rann alla spår ut i sanden men två år senare upptäcktes den f.d Louvren-anställde Vincenzo Peruggia då han försökte sälja tavlan i Italien. Efter en kort turné i sitt forna hemland Italien kunde Mona Lisa, eller La Gioconda som italienarna säger, åter inta sin självklara plats på Louvren. konstkuppen är troligen det som gjort Mona Lisa till världens mest kända tavla så både tavlan och framförallt Louvren har tjänat en hel del på historien. 
Men varför stal han tavlan? Själv påstod han att han gjorde det ensam som en hämnd för att Napoleon stulit tavlan från italienarna. Han fick avtjäna ett års fängelse men blev också en hjä…

Sara-Sofias läsrapport maj 2013

Ligga som ett O - Inger Frimansson
Uppgörelsen - Buthler&Öhrlund
Jag ska egentligen inte jobba här - Sara Beischer
I den innersta kretsen - Viveca Sten
Innan allt har blommat ut - Inger Frimansson
Panik! - Jeff Abbott
Is och vatten, vatten och is - Majgull Axelsson
Rödluvan - Unni Lindell

8 böcker, 2623 sidor.

Min sämsta månad hittills i år, vad gäller antal böcker och antal sidor. Det blir just nu mycket ljudböcker, då jag bytt jobb och numera har 40 min biltur enkel resa (till skillnad från tidigare då jag hade fyra minuters promenad till jobbet). Bäst denna månad var Uppgörelsen (recension kommer!) och Inger Frimanssons böcker. Hon har blivit något av en favorit, rekommenderas starkt! Sämst var Panik! av Jeff Abbott. Den var seg och stundvis riktigt tråkig. Jag vill dock helst inte lägga ifrån mig en bok, det känns inte alls bra, så jag läser för det mesta ut även dåliga böcker (fast med pauser då jag läser annat emellan).

Just nu läser jag Wierdo av av Cathi Unsworth, den är jättespänn…

Midsommargryning - Lars Wilderäng

Tio år har gått sedan Mellandagskriget, det krig där vi förlorade Gotland till Ryssland. Numera är Gotland en självständig republik, dock under ryssarnas kontroll. Livet i Sverige har i övrigt sakta men säkert återgått till det normala. Landet har byggts upp på nytt. Svenskarna börjar slappna av.

En man som dock inte har gått vidare och accepterat nederlaget är Erik. Han stred på Gotland under kriget för tio år sedan, och har sedan dess avancerat inom militären. Idag är han ÖB, och han har planer för att återställa vårt land till sitt forna jag. På midsommaraftonens morgon sätter han sin plan i verket; en militärisk statskupp för att få vår statsminister ur vägen, och snart har svenska trupper inlett strid för att återta Gotland.

Återigen har Lars Wilderäng skrivit en näst intill olidligt spännande bok. Den förra boken, Midvintermörker, målade upp ett scenario som kan bli en följd av att vi dragit ned på försvaret i vårt land. Den skrämde mig faktiskt - vilket säkerligen var en av Wilde…

Äntligen E-pocket

Jag är, som många av er vet, ett stort fan av e-böcker men jag är inte ett lika stort fan av priset på e-böcker. E-boken ska självklart vara billigare än den inbundna boken, men tyvärr kostar de ofta ungefär samma vid release på grund av skillnaden i moms och dylikt men det är väl ändå okej om man ser till att man får en sprillans ny bok direkt i handen, ibland till och med före den fysiska boken. Det som blir fånigt är när boken sedan kommer i pocket för under femtilappen och e-boken fortfarande ligger på 150 kr, då kan inte ens jag tänka mig att välja e-boken. 

Men nu känns det som att det verkligen händer grejer även i Sverige gällande e-boken. Majoriteten av nya titlar, i alla fall från de större förlagen, kommer direkt som e-bok, fler köper e-böcker och en trevlig spiral är igång. Och äntligen kommer en bokhandel med "e-pocket" alltså en billigare version. Det är Dito som kommer med den nya kategorin och de beskriver den så här:
Nu gör vi det enklare för dig att hitta t…

The Book Seat och jag

Det är knappt en månad sedan som jag först höll The Book Seat i mina händer och ivrigt började testa den. Jag måste faktiskt erkänna att jag blivit något beroende och släpar med mig den vart jag än går i lägenheten och det borde ju vara ett gott betyg. 

Detaljerna då? Ja jag har läst både inbundna böcker och böcker med mjuk pärm. Hård pärm är något lite mer stabilt, man behöver inte justera så mycket alls utan den står där den står. Å andra sidan så är det väl allt som oftast inbundna böcker som är krångligast att hålla? 
Har tjockleken på boken någon betydelse? Nej egentligen inte, det finns en gummisnodd i mitten av plastskenan som håller fast boken där man kan justera ganska generöst. Jag har läst böcker som är 200 sidor och jag har läst böcker som är över 500 sidor. Det man kan märka av när boken börjar bli lite tjockare, framför allt om pärmen är mjuk, är att det i början och slutet blir lite snett i hållaren, eftersom det är så ojämn tjocklek på respektive del av boken, men det…

Mettas Läsrapport maj 2013

Omgångar - Jonna Fries
Carlstensveckan - Johanna Schreiber
Förr eller senare exploderar jag- John Green
The Paris Wife - Paula McLain
Resan till tidens slut- Erika Vallin E-bok: 1 Ljudbok: 1 Hyllvärmare: 0 Klassiker: 0
Nobelpristagare: 0
Recensionsbok: 3
Månadens bästa:  Faktiskt The Paris Wife som överraskade och växte allt eftersom.  Månadens sämsta: Inget dåligt alls den här veckan, utom möjligen antal lästa böcker för min del.  Månadens överraskning: Omgångar av Jonna Fries, alltid kul med helt ny poesi.