Fortsätt till huvudinnehåll

Inlägg

Visar inlägg från juli, 2010

Stockholm Pride

Då det nu är Pride i huvudstaden tycker jag att man kan ägna en stund åt lite genusteori och queerlitteratur.

Min favoritbohandel på nätet har en liten kampanj gällande just detta (klicka här För att komma dit). Lite olika böcker om homosexualitet, transsexualitet osv. För handen på hjärtat, hur många har läst en bok om en lesbisk tjejs uppväxt eller en bögs ut-ur-garderobenhistoria?

Jag hade turen att läsa en kurs i just genusteori under C-kursen i litteraturvetenskap. Det enda vetenskapliga som fanns då var en bok om Selma Lagerlöfs brev till en vännina lästa som om att de var mer än enbart vänner. Skönlitterärt nämndes några gestalter genom litteraturhistorien som kunde analyseras ur ett queerperspektiv och någon novell om en könsneutral karaktär lästes.

Jag tänker i alla fall inspektera det här omrrådet nu när det ändå är på tapeten. Vi får se om det kommer upp en queertitel på listan framöver helt enkelt.

Sett på stan

I fredags gick jag förbi den här boken i den lokala bokhandelns hylla.Hakawati - Sagoberättaren avRabih Alameddine. Hade inte den svenska översättningen haft undertiteln "sagoberättaren" hade jag nog inte ens reagerat men jag älskar ju sagor. På framsidan läser jag att den beskrivs som vår tids Tusen och en natt. Jag lägger boken på minnet och går vidare.
Idag när jag går in på dagensbok.com så finns boken recenserad (Kan läsas här). Efter att ha läst den recensionen så vill jag läsa den omgående. Ett virrvarr av överdrivna sagor enligt den muntliga berättelsetraditionen som hålls ihop av en ramberättelse som utspelar sig i dagens Libanon.

Man kanske kan få önska sig den i födelsedagspresent?

Serier

När jag var mindre läste jag inte så många böcker. När det var lässtund i skolan satt jag mest och stirrade på en bok de tvingat mig att låna på biblioteket. Jag satt och tänkte på annat och vände sida lite då och då. När det var dags att skriva en recension om boken läste man bara baksidan och skrev om texten.
Vad jag däremot tyckte om att läsa var serier, allra helst Kalle Anka pocket. Jag fick tyvärr aldrig några tidningsprenumerationer utan fick nöja mig med att låna av kompisar eller köpa begagnat på loppis. Men det funkade ju det med. Ibland blir jag till och med sugen på att läsa dem igen, men jag tror inte man kommer att tycka det är så bra.
Jag har dock testat att läsa serier i iPhonen. Laddade hem första delen av ett par serier, bland annat Terminator och Hellboy. Fantastiskt smidigt faktiskt man bläddrar med ett litet svep med fingret och om man går ut ur appen börjar man på samma plats nästa gång. Men det är dyrt. Första delen är gratis men vill man ha de resterande 3 dela…

Omröstning

Nu när listan är uppdaterad för första gången är det dags för läsarna att bestämma nästa bok in på listan. Som ni ser till höger finns det nu en omröstning bestående av tre böcker:
Vi, de drunknade - Carsten Jensen En dansk succéroman som är en krönika om en liten dansk stad och dess invånare under 1800-talet. Den beskrivs som dramatisk och rörande, fylld av psykoligisk sanning och magisk realims.
De fattiga i Lodz - Steve Sem-Sandberg 2009 års Augustprisvinnare i den skönlitterära klassen. Utspelar sig i ett judisk getto i den polska staden Lodz under andra världskriget. Beskrivs som att den ger en stark och inte tidigare skådad inblick i Förintelsens verklighet.
Dödgrävarens dotter - Joyce Carol Oats Den evigt prisade och nobelprisfavoriten Oats har delvis basrat den här romanen på sin farmoders levnadsöde när hon på 30-talet kom till New York. Beskrivs som en storslagen, djupt gripande roman om en utsatt kvinnas kamp för överlevnad.

Temat här är tegelstenar inköpta på årets bokrea, sam…

Halva liv - Mats Strandberg

Som jag tidigare nämnt hade jag inte hört något om den här boken och hade inga som helst förväntningar. Det är nog trots allt alltid den bästa förutsättningen inför en läsupplevelse, tycker jag.
"Halva liv" handlar om Jessica. Hon är, efter en hastig separation från sitt livs kärlek, riktigt nere. Hon har varit sjukskriven och äter piller. När hon precis börjar komma tillbaka dör hennes farmor och en massa känslor rörs upp. Jessica åker ner till Skåne, där farmodern levt, och finner där att en granne har en anteckningsbok till henne. En bok skriven av farmodern och som inleds med orden: "Kära barnbarn. Hur börjar man berätta om sanningen när man har vaktat sina hemligheter i så många år?"
Boken är egentligen i tre olika berättelser, där första delen handlar om Jessicas liv i Stockholm, del två handlar om Jessicas liv nere i farmoderns hem varvat med farmoderns berättelse. Och så en tredje del som tar vid när Jessica läst klart farmoderns bok. Den första delen berätt…

Fusk!

Jag måste erkänna att jag fuskar lite i planeringen...
Då jag läser "Halva liv" har jag även varit inne på författarens blogg, som nämns i inlägget nedan, och blivit intresserad av själva författarprocessen. Jag har således råkat slinka in på ett sidospår genom att läsa en bok om just skrivprocessen:"Skriv på!" av Elisabeth George. Otroligt fascinerande. Jag har alltid haft en känsla av att berättelser kommer till helt magiskt från ingenstans och sedan bara finns. Eller kanske inte riktigt så, snarare mer att jag inte riktigt förstått hur man går från inget till en bok. Hur börjar man? Hur får man ihop flera hundra sammanhängande sidor? Osv. Men nu vet jag.
Lördagen blev en regnig dag, vilket passade alldeles utmärkt för läsning av Halva liv. Sambon fick dock för sig att ta sig an min bloggdator då han ansåg att den behövde uppdateras. Det gick inte riktigt enligt planen och datorn var ifrån mig större delen av dagen.
Nu är den dock åter i bruk och jag har även hunnit läsa en hel del, har ungefär en tredjedel kvar.
Innan jag har läst klart "Halva liv" och skriver om den, tänkte jag under tiden dela med mig av varför jag läser just den. Jag har inte läst någon av Mats Strandbergs tidigare romaner (två stycken) och kände inte ens till honom. Den enda anledningen är att boken är med i programmet "Svenska Hollwoodfruar" på TV3. Eller rättare sagt så presenterar en av fruarna, Maria Montazami, "Halva liv" som vinnare av årets bok på gaygalan. Namnet på boken fastnade helt enkelt eftersom Maria inte kunde minnas vad den hette utan alla runt om kring henne fick upprepa namnet gång på gång innan hon gick på scen. Nä…

Världslitteratur

När jag för några år sedan läste litteraturvetenskap på högskolan var tempot oerhört högt. Under B-kursen läste vi 2 romaner i veckan samt facklitteratur därefter. Det var oftast inte någon trevlig läsupplevelse då det var stressat samtidigt som vi hela tiden tvingades vara uppmärksamma på eventuella svar på seminarieuppgifterna. Att jag sedan läste barn- och ungdomslitteratur utöver detta och hade som mest 7 romaner att läsa under en vecka gjorde inte saken lättare. Ska jag vara helt ärlig så finns det böcker som jag inte minns något av och böcker som jag blandar ihop med andra böcker som lästes samtidigt.

Två saker kommer jag dock ihåg väldigt tydligt. Det första var den fantastiska upptäckten av att Dostojevskijs "Brott och straff" inte alls är svår utan bara otroligt bra. Det ledde även till upptäckten av att ryska 1800-tals författare är fantastiskt bra plus att jag lärde mig stava till flera av deras namn.

Det andra var när vi under genuskursen på C-nivå läste Toni Morri…

Börjar likna nåt

Nu har jag pillat med den här nya bloggen ett bra tag. Lagt till lite länkar i olika kategorier samt lagt upp en läslista. Listan kommer att visa den bok som läses för tillfället som nr 1 och sedan de 4 nästkommande böckerna. Jag försöker variera läslistan så mycket som möjligt genom att blanda utländska/svenska författare, olika genre, olika tidsepoker, nytt/gammalt(bortglömt)/klassiskt, olika åldersgrupper osv.

Jag kommer att skriva om hur det går med boken som för närvarande ligger på plats nummer ett, om urvalsprocessen till listan, om tidigare lästa böcker samt om sådant som kanske helt enkelt inte hinns läsas. Kanske slinker det in en och annan filmatisering, tidningsartikel, blogginlägg osv.

Vad tycks?

Twilightish?

När jag, efter en hel del tvekande, slutligen inhandlade den senaste delen i Twilight-serien (Bree Tanners andra liv) fick jag med en tunn "provläs"-broschyr från en bok som kommer ut till hösten. Boken heter Fallen ängel och handlar inte alls om vampyrer utan om en fallen ängel (surprise!) som kärar ner sig i en vanlig dödlig tjej. Jag tittade inte ens i den utan la den bara åt sidan.

Idag får jag ett mail från en nätbaserad bokleverantör som har ett fantastiskt erbjudande. Jag kan förhandsbeställa boken Fallen ängel till ett specialpris och eftersom jag tidigare beställt böcker ur Twilight-serien av ovan nämnde leverantör så får jag den helt fraktfritt.

När jag surfar in på en annan nätbaserad bokleverantörs hemsida för att läsa mer om boken inleds informationstexen med följande mening:

"Precis som Bella i Twilight dras till Edward, faller Nora handlöst för den mystiske Patch."

Får man verkligen marknadsföra sig helt på en tidigare, av en helt annan fö…