Fortsätt till huvudinnehåll

Inlägg

Visar inlägg från januari, 2018

En hämndens och lustens opera

Norma
Opera i två akter av Vincenzo Bellini Regi och Scenografi: Stéphane Braunschweig Dirigent: Giancarlo Andretta I rollerna: Tomas Lind (Pollione), Anders Lorentzson (Oroveso), Katarina Karnéus(Norma), Ida Falk Winland (Adalgisa), Karin Hammarlund (Clotilde), Daniel Ralphsson (Flavio) Göteborgsoperan 2018-01-07
Romarriket har erövrat större delen av Europa men i norr står Gallerna stolta som en nål i ögat på makten i Rom. Den ende guden tillbeds vid templet, prästinnan Norma är gudens sändebud. Gallerna är ivriga om att få ta till sina vapen och besegra romarna men guden begär fred och tålamod. Först när de tre slagen på metallskölden dånar högt ska de strida för sitt land. Dock väcks Normas vrede på annat håll, hennes man Pollione har blivit förälskad i prästinnan Adalgisa. Norma ställs inför en enorm ledsamhet och vrede, ett dilemma där hon vill hämnas genom att ta livet av deras gemensamma barn, en ilska som leder henne till att svika sin gud och till en säker död. 
Norma är et…

The Comet Seekers - Helen Sedgwick

År 2017 passerar kometen Giacobini jorden, Róisín och Francois befinner sig i Antarktis oregerliga natur för att skåda det astronomiska fenomenet. Snön är djup, man vet inte hur landet ser ut från dag till dag, men det bästa är att ge sig ut där inga artificiella ljuskällor finns. Långt ut, under den korta tid på dygnet då solen inte är uppe på sommaren, syns kometen som bäst.  
Róisín växte upp på den irländska landsbygden. När en komet skulle passera jorden campade hon under bar himmel ivrigt skissandes i sitt block för att nästa natt kunna se hur långt kometen färdats från dagen innan. Hon tycker mycket om sin kusin Liam men hans plats är hemma på gården och hennes plats är ute i världen. De tycker för mycket om varandra och de är för olika. 
I den franska byn Bayeux tar Severine hand om sin gamla tokiga mormor som ser spöken. År 1986 passerar Halleys komet jorden, Severine är höggravid och hennes mormor är sjuk. Mormodern lämnar jorden, Severine får för första gången möta spökena…