Fortsätt till huvudinnehåll

Inlägg

Visar inlägg från maj, 2013

Tillbaka till Eunomia

Resan till tidens slut - Erika Vallin

Asrin Lima och Max har knappt hunnit hämta sig från händelserna i Speglarnas hemlighet då de blir ivägskickade till Limas morföräldrar i England. Asrin sörjer sin farmor som gått igenom speglarna men hoppet om att hennes föräldrar kan vara vid liv på andra sidan har infunnit sig. Men England är inte mindre farligt än Djurgården i Stockholm så vännerna är snart på flykten från de onda samtidigt som de lär sig allt mer om Eunomias hemligheter. 
Del två i Erika Vallins serie om landet bortom speglarna tar vid där den förra boken slutar och även om jag då tyckte att det var kul med lite fantasy i svensk miljö så gör det inte så mycket att vi nu förflyttar oss till London och Paris. Det är fortfarande väldigt spännande och berättelsen håller ihop riktigt bra. En hel del nya karaktärer dyker upp och vi får som läsare lära oss en hel den även om de vi känner sedan innan. 
Även bok två slutar med något av en ny början, en riktig cliffhanger, som bådar got…

Nu blir det verkligen ord och inga visor!

Ni vet väl att allas vår Jessica som skriver på Ord och inga visor ger ut sin debutroman i höst? Det ska bli fantastiskt spännade att läsa Thrillerliv och jag är redan nu stolt fellow-bokbloggare till den här tjejen. Kommer ju kännas konstigt när vi inte sitter på samma sida scenen på bokmässor längre ;)
Boken finns redan nu att bevaka på Adlibris och Bokus.



Åren i Paris

The Paris Wife - Paula McLain

Vi är alla bekanta med den store amerikanske 1900-talsförfattaren Ernest Hemingway. Vi vet att han fick nobelpriset, vi vet att han skadades i första världskriget och vi vet att han hade alkoholproblem. Men vad vet vi om de som stod honom närmast, utöver de andra kända kulturpersonligheterna i den så kallade "Lost generation"? 
Hadley Richardson börjar närma sig 30 år och har ännu inte funnit kärleken när hon 1920 möter en yngre man som för visso är traumatiserad efter kriget men som verkar ha drömmar. Mannen heter Ernest Hemingway och han vill bli en respekterad författare. När Ernest friar till Hadley efter en intensiv brevkorrespondans finns det ingen tvekan och paret beger sig till Paris för att leva ett artistliv på minsta möjliga marginal. Men där slutar det enkla livet. Ernest tvingas åka på diverse journalistiska uppdrag åt olika tidningar för att kunna skrapa ihop pengar och han kommer inte överens med Hadley om hur deras relation ska f…

Vill ni vinna en Book seat?

Som ni tidigare läst så är jag i full gång med att testa The Book Seat. Än så länge tycker jag att den är helt fantastisk, har testat med lite olika typer av böcker och även med surflattan och det funkar fint. En mer ingående analys kommer lite senare, men innan dess har ni chansen att vinna en läskudde!

Gå in på The Book Seats Gilla-sida på Faceboook, gilla sidan och dela med er av ert bästa boktips så är ni med och tävlar om en kudde i valfri färg. 
Lycka till!

Man Booker International Prize 2013 går till...

...Lydia Davis, hurra! Och stort grattis till fantastiska Sekwa som gett ut boken på svenska. 

Motiveringen lyder:
“[Her] writings fling their lithe arms wide to embrace many a kind. Just how to categorise them? They have been called stories but could equally be miniatures, anecdotes, essays, jokes, parables, fables, texts, aphorisms or even apophthegms, prayers or simply observations.” 
Till skillnad från Man Booker Prize, som tilldelas ett verk skrivet på engelska, så delas det här priset ut till ett författarskap. Det är öppet för alla nationaliteter, så länge författaren finns översatt till engelska. Priset delas ut vart annat år sedan 2005 men har redan fått en ganska hög status i litteraturvärlden. Tidigare pristagare är: 2011 Philip Roth, 2009 Alice Munro, 2007 Chinua Achebe och 2005 Ismail Kadare. 
Jag måste erkänna att jag hela tiden trott att det är en ko på framsidan av Samarbete med fluga, men det är det ju inte! Så dumt det kan bli...

Dagens bokskörd

Idag har jag hämtat ut inte mindre än fyra böcker, hurra! Blev riktigt pepp på Gudfar av Dy Plambeck nu, har aldrig hört talas om den men verkar vara helt i min smak. Jag gillar Karin Boye och jag gillar romaner om personer som har existerat så Jessica Kolterjahns Den bästa dagen är en dag av törst känns redan som en hit. Kristian Lundbergs debut Yarden har jag lyssnat på och tyckt om, har dock inte läst hans andra bok men här kom den tredje, En hemstad. Kan man läsa den ändå eller ska jag ta tvåan först? Och så Bokklubben vid livets slut av Will Schwalbe som jag tidigare har sneglat på som verkar vara en riktigt bra bok att ge bort på mors dag. En cancersjuk mor och hennes son upptäcker det fantastiska med litteratur tillsammans.

Peppen! Men först åter till The Paris Wife inför söndagens bokcirkel.



När kärleken har ett klart slut

Förr eller senare exploderar jag - John Green

Hazel är blott 17 år och kommer inte att leva länge till. Hon är ständigt kopplad till en syrgastub, hon har lungcancer. Hon går till en stödgrupp för unga med cancer misären är total och är snarare mer deprimerande än att leva ensam med sin cancer. Hazel träffar Augustus i gruppen, en kille som med största sannolikhet överlever sin cancer, och en episk kärlekshistoria uppstår. De läser böcker ihop, filosoferar om livet och bestämmer sig för att åka till Amsterdam. 
Jag måste erkänna att jag var rätt skeptisk till den här boken från början. Den var hyllad men när jag fick veta att den handlade om cancer tänkte jag att ännu en snyfthistoria om cancer kan väl inte ge mig något nytt? Men jag hade fel. John Green berättar om barncancer på ett sätt som känns verklighetstroget, inget förskönande av något utan ungdomar dör efter att både ha kissat å sig och mått riktigt dåligt. Tyvärr är det här en del av livet och det är genuint. Ett stort plus …

Sommarlov med seglarläger på kusten

Carlstensveckan - Johanna Schreiber
Ebba är mitt i tonåren och hela hennes värld kretsar runt henne, kompisarna, killar och så sysslar hon med segling. Det är sommarlov vilket innebär seglarläger i Marstrand med bästisarna Nova och Carro. Ebba träffar flera intressanta killar men vet inte riktigt vad hjärtat vill satsa på och så är så klart inte relationen till bästisarna alltid den enklaste. 
Det här är en bok som för mig tillbaka till sommaren före högstadiet, då alla nya killar var spännande och då man läste tidningen FRIDA från pärm till pärm när man sov över hos kompisarna. Det är en trevlig berättelse med allt vad intriger heter och dessutom härlig kustmiljö. Det är inte en bok som håller särskilt bra att läsa som vuxen, mer än att man kanske får en inblick i hur ungdomar beter sig numera, men det är en perfekt sommarlovsbok att sluka för 12-15-åringar.  
Recex från B. Wahlströms
Köp boken här eller här. 

Månadens bok

För ett tag sedan skrev jag om den tråkiga nyheten att bokklubben Gondol läggs ner. Jag har allt sedan dess väntat med spänning på den ersättande klubben, Månadens bok. I veckan trillade den in genom brevinkastet och till min fasa är det så klart ett deckarpaket som är månadens bok. Bläddrar jag vidare kan jag även få köpa Keplers senaste bok till specialpris. Jaha, tänker jag. Jag som ville bli överraskad och få ta del av böcker som jag inte hört talas om men som på något magiskt sätt passar mig perfekt. Visst finns det några intressanta titlar längre fram i tidningen men då har jag väl redan tappat suget lite och får den här känslan av de där breven som kommer hem där man får välja 5 böcker jättebilligt fast så hittar man bara två som man vill läsa. Minns ni, de där arken med böcker som såg ut som frimärken som man skulle riva av och klistra på sitt svarskuvert? De kanske finns fortfarande, men jag har länge haft "ingen reklam, tack" på min ytterdörr. 

Men plötsligt trilla…

Surrealistiskt under huden

Omgångar - Jonna Fries
Att skriva om modern poesi är ingen enkel sak, det är egentligen enklare att låta den tala för sig själv. Det finns sällan en bunden form att analysera, en rytm att lista ut eller ens en handling. 
Jag lägger huvudet framför mig studerar texturen försöker hitta en lämplig ingång en uppgörelse med huden och tankarna som viskar innanför dess kanter
jag stryker över pannan kinderna och läppens överkant polerar ögonlockens välvda form
jag finner ingen annan ingång än att skära. 
I Jonna Fries diktdebut utgår hon från människokroppen, både konkret och i bildspråket, och hon berättar en historia om livet och döden. En historia om att som människa hitta sin plats i samvaron men även i sig själv, att fylla ut sin egen hud. Jag tycker att Fries gör det galant, det blir väldigt intressanta tankar kring alla kroppsliga funktioner, vare sig det handlar om att känna sina egna ögonlock eller att hon jämför en åker med en lunga. 
Det handlar också om litteraturen, hur tankar konserveras i …

Hjälp - Lässvacka!

Jag sitter och läser gårdagens gästinlägg signerat Bokbabbel på Bokhora och känner att jag äntligen kan ta mig till mig att erkänna, jag har århundradets lässvacka! Jag har bara läst 22 böcker i år (vilket för oss bokmalar är katastrofalt lågt) och det går bara inget vidare. Jag har börjat glömma av känslan att längta efter sin bok när man är på väg hem från jobbet eller är på väg att gå och lägga sig. Jag har ganska ordentligt tappat suget att köpa böcker och jag har just beställt mitt första recex på flera månader (även om jag fått några skickade till mig). 

Det finns nog flera anledningar till det här som behöver benas ut innan jag kan gå vidare. Det största stressmomentet som stått i vägen för det mesta är att jag i mitten av januari fick veta att jag skulle bli av med mitt jobb då kontoret lades ner. Jag har jobbat rätt länge, hade en del uppsägningstid och andra förmåner men som vissa av er vet blev det en ganska utdragen och plågsam process som tog slut först i början av april.…

Vem bestämmer vilken litteratur som ska sparas?

  I vår tid har många böcker en otroligt kort livslängd, det kommer ut så mycket att bokhandlarna inte kan ha kvar allt och tryckerierna kan inte trycka allt. En tio år gammal bok kan vara till synes omöjlig att få tag på men det går allt som oftast att göra. Biblioteken gör ett fantastiskt jobb i att se till så att utbudet är så stort som möjligt, antikvariat lika så. Det händer sällan att en titel jag vill läsa inte finns på biblioteket eller till exempel bokbörsen. Med e-boken på uppgång kan det också innebära mer tillgänglighet, även om det är en kostsam process att digitalisera redan utgivna böcker. Kontentan är att litteraturen finns alltid kvar, i en eller annan form, men så har det inte alltid varit.

I dag, den 10 maj 2013, är det exakt 80 år sedan det stora bokbålet i Berlin. Goebbels ropade med avsmak upp författarnas namn vars böcker allt eftersom slängdes på den gigantiska elden.  På listan över böcker som ska brännas står författare som Ernest Hemingway, Jack Lo…

The bookseat!

Låt mig presentera The bookseat, en liten pryl som gör något så fantastiskt som att hålla i boken du läser så att du slipper få kramp i armarna:




Man kan ha den i knät eller på bordet, den funkar även utmärkt ihop med surfplattan. Jag har just hämtat ut den från posten så nu ska den testas!

Återkommer med en mer ingående rapport längre fram.

Sara-Sofias läsrapport april 2013

Tiden går som vanligt jättefort och det är redan maj månad. Här kommer april månads bokskörd:

Psykbrytaren - Sebastian Fitzek
Ur havet stiger vågorna - Annika Sjögren
Den döende dandyn - Marie Jungstedt
Tusenskönor - Kristina Ohlsson
Intrång - David Morell
Vi vet nog vem du är - Doris Dahlin
Förr eller senare exploderar jag - John Green
Midsommargryning - Lars Wilderäng
Fjärilseffekten - Karin Alvtegen
Vi möts igen - Laurie Frankel
Monster - Micael Dahlin

11 böcker på sammanlagt 3310 sidor. Jag är lite imponerad av att jag lyckats hålla igång läsningen trots nytt jobb (och härdsmälta i skallen av allt nytt jag lär mig varje dag), fast en längre restid till jobbet (ca 40 min åt ett håll) gör ju såklart också att jag har tillfälle att lyssna på ljudbok i bilen så det har nog jämnat ut sig ganska väl.
En recension på Midsommargryning kommer inom kort. Andra böcker som utmärkt sig lite extra denna månaden är Förr eller senare exploderar jag, Fjärilseffekten och Monster. Karin Alvtegens böcker är ju så…

Mettas läsrapport april 2013

Tony & Susan - Austin Wright
Sagobak - Josefin Ambring
Tell the Wolves I'm Home- Carol Rifka Brunt
Emma - Jane Austen

E-bok: 0 Ljudbok: 0 Hyllvärmare: 1 Klassiker: 1
Nobelpristagare: 0
Recensionsbok: 0
Månadens bästa:  Utan tvekan Tell the wolves... Månadens sämsta: Tony & Susan, den höll inte alls hela vägen.  Månadens överraskning: Att jag plockade upp en roman av Jane Austen, det hade jag inte alls planerat.