Fortsätt till huvudinnehåll

Inlägg

Visar inlägg från november, 2010

Julenkät

Enbokcirkelföralla har introducerat en fantastisk julenkät och jag är inte sen att haka på.

1) Vilken bok önskar du dig i julklapp? Jag har ju redan skrivit en önskelista till tomten (finns snabblänk i högerspalten) men det bästa somfinns är att få en okänd bok som självklart är superbra. 2) Om du fick ge en bok till vilken känd person du vill, vilken person skulle du välja och vilken bok? Skriv gärna varför. Jag vill ge Mr. Norrell och Jonathan Strange till Tim Burton, mest för att han ska filmatisera den på ett fantastiskt sätt.  3)Nämn en bok som du tänker ge bort i julklapp Jag har köpt Nickes godnattbok till brorsson Colin som fyller 1 år precis före julafton. Kommer dessutom ge bort en pocket under pocketbytarlunchensom jag kommer berätta mer om här på bloggen inom kort.  4) Har du någon jultradition som du följer varje jul? Förra året föddes ovan nämnde brorsson mitt i julkaoset så julen blev lite upp och ner. Det här året har jag inte semester förrän efter nyår så det får bli nya trad…

Bokpaket 2

Jag fick ju två bokpaket igår. Det andra innehöll Jag kommer sen... av Eva Wiklund.




Eva kontaktade mig och frågade om jag var intresserad av ert recex. Den handlar om sviterna efter Göteborgsbranden 1998. Då jag hade en nära vän som precis flyttat från Göteborg vars vänner drabbades hårt i branden kände jag direkt att jag ville läsa den. Tack Eva!

Vinsten är här!

Äntligen måndag? Det enda som faktiskt är bra med måndag är art posten kan leverera bokpaket. Idag anlände Ingen fara av Selma Mahlknecht som jag vann i en tävling hos Breakfast book club.







En välkommen present då jag varit hos farbror doktorn idag där domen blev 14 dagars sjukskrivning då jag har en fraktur på svanskotan.

Grattis till Uppbokad

Det är inte alltid lätt att höras och synas på nätet bland alla sidor och bloggar, men Uppbokad har nu lyckats komma upp i 1000 vilket slänger ur mitt ett stort HURRA för. 

För att fira det hela lottas det ut en julklapp till en lycklig läsare. Gå in här för att delta.

Litteraturvetarskola del 9 - "Fokalisering"

Det här avsnittet är lite av en fortsättning på det förra som handlade om berättare och berättelsenivåer. Berättaren var ju den som"talar" till läsaren och kan vara mer eller mindre synlig, vara en del av berätterlsen eller stå utanför och vara en jagberättare eller en tredje personberättare. 

Vissa berättare återger enbart sin egen syn på saker och ting, medan andra berättare återger andras upplevelser av en händelse. Här behöver vi alltså införa ett nytt begrepp nämligen fokalisering. Detta får inte blandas ihop med berättaren, vi kan skilja på de båda med följande definitioner:
Berättande - den som berättar Fokalisering - den som ser
Även om de båda bör skiljas åt kan de även givetvis sammanfalla. 
Det finns olika typer av fokalisering. En berättare kan redogöra för samtliga karaktärers tankar och känslor utan att karaktärerna själva får komma till tals. Berättaren kan då säga saker som att "hon var lyckligast i rummet" eller "hon var attraherande" dvs…

Nu har det hänt

En halv meter snö, tio minusgrader och fredagkväll.

Och då ligger det en avi på hallgolvet när jag kommer hem som kommer att leda mig till ett bokpaket. Grrrr!





Tävla och vinn hos Eli

Om ni, som jag, gillar skräck som kryper in under huden och ger er mardrömmar ska ni passa på att vara med och tävla om Svenska kulter hos Eli. 

Länka till tävlingen, skriv en kommentar och berätta vad som är bra skräck för dig senast i morgon då tävlingen avgörs.

Drottningen vänder blad - Alan Bennett

Jag fullkomligt älskar att få bokpresenter, särskilt när det dessutom är en bok man själv inte känner till. Så gissa om jag blev överlycklig när Holly Hock skickar mig Drottningen vänder blad

Den här tunna lilla boken är fantastiskt rolig och samtidigt en filosofisk bok enligt mig. Läser man den från pärm till pärm på en kväll får man följa med drottningen av Storbritannien från det att hon av en ren tillfällighet till de att hon på ålderns höst blir en riktigt flitig läsare och även författare. Vi får följa med drottningen på möten med premiärministrar och tråkiga resor där hon egentligen vill läsa. 
Om man läser den ur ett lite mer filosofiskt perspektiv får vi följa läsprocessen. Drottningen är en ovan läsare som i början läser enkla böcker. Hon går sedan på allt svårare böcker så som Proust. Dessa funderingar kring om man kan träna upp sitt läsesinne väcker en del tankar. Böcker kräver mer eller mindre av sina läsare, men kan vem som helst ta sig an vad som helst? Vi får även känn…

Cherry on top

Böckerx3 har idag fått den fantastiska utmärkelsen Cherry on top blog award från Holly Hock. Hon har i sin tur gjort sig väl förtjänt av detta pris med sitt ambitiösa projekt med att placera ut böcker i olika delar av vår gemensamma hemstad. 

En award värmer givetvis det lilla blogghjärtat. Man kan givetvis se hur många besökare man har per dag, men det är sällan folk lämnar ett avtryck i form av kommentarer så ibland undrar man om någon ens läser det man sitter och kämpar ihop. Tack Holly!
Enligt reglerna ska man berätta om 3 favoritförfattare och en bok av denne. 
En stor favoritförfattare är Pär Lagerkvist, som med sina ångestfyllda noveller och dikter träffat mig rakt in i själen. En av hans böcker som jag tycker mycket om är Barabbas som skildrar fången som frigavs i stället för Jesus från korsfästelsen. Jag fullkomligt älskar såna här "den andres syn på saken"-berättelser så även Gregorius av Bengt Ohlsson. 
Eftersom jag tycker mycket om den ryska realismen får jag nog ta …

Litteraturvetarskola del 8 - "Berättare och berättelsenivåer"

När man läser en bok kan känslan av att man lyssnar på en röst infinna sig. En text kan berättas på många olika sätt och just berättaren kan vara bland det mest intressanta att analysera i en roman, enligt mig. 

Vi kan börja med att två olika typer av berättares hållning: telling och showing. Telling innebär att framställningen är indirekt förmedlad, återberättad eller summerad av en påtagligt närvarande berättare. Showing däremot är mer av en dramatisk framställning av händelser och repliker där berättaren tycks försvinna. 
Precis som att en berättelse kan ha en mer eller mindre närvarande berättare kan den även ha en mer eller mindre synlig lyssnare. Och då menar man inte läsaren utan karaktären som berättarens ord är riktade till. 
Det finns ingen berättarlös berättelse. Det som dock kan skilja berättare åt är de mängden och arten av spår som de lämnar efter sig. Det kan röra sig om en relation plus kommentar, eller bara relation. 
Här är det viktigt att inte blanda ihop berättare …

Kulturnatt i Skövde

Ikväll är det alltså åter dags för kulturnatt i Skövde. Utöver all musik, teater, konst och diverse trevligheter ser bokprogrammet på biblioteket ut som följer:

18.00-21.00 Släktforskarföreningen har öppet hus i forskarrummet
18.00-22.00 Singasten: Kulturum visar upp sin verksamhet. Ta del av clown, akrobatik, boktips, dans och elevproduktioner inom film och fotografi. Kultur som metod inom grundskolan.
19.00-21.00 Barnavdelngen: Fantasyteckning med Laila Bulduk 18.05 Direkt efter invigningen: barnföreställning med Susanne Lind och Jon Sirén
19.00 ABF:s skrivarklubb
20.00 Författarsamtal med Barbara Voors
21.00 Afghansk kultur genom en ung kvinnas ögon, Azadi Najafi/Svenska Afghanistankommittén i Skaraborg
22.00 Författarsamtal med Kristina Appelqvist
23.30 Flemming Mouritsen avslutar Kulturnatten med en ny ruskig berättelse…
Jag hoppas kunna ta mig in och delta i detta spännande program.

Önskelista till tomten

Då jag före min födelsedag skrev en bokönskelista får jag nog även ta och skriva en till tomten också. Här kommer det utan inbördes ordning:

Spill: En damroman av Sigrid Combüchen lånad på biblioteket 2666  av Roberto Bolano Något av Siri Hustvedt tex Vad jag älskade Corpus delicti av Juli Zeh  Att föda ett barn av Kristina Sandberg Den motvillige monarken av Thomas Sjöberg Utrensningen av Sofi Oksanen Julklapp till mig själv Cap Esterel av Tanja Langer Ingen fara av Selma MahlknechtVunnen i en bloggtävling hos Breakfast book club
Fågeln som vrider upp världen av Haruki Murakami (eller någon annan utom Norwegian wood eller Kafka på stranden) Den godhjärtade Jesus och Kristus bedragaren av Philip Pullman Hetta av Ian McEwan I skuggan av min bror av Uwe Timm En dag av David Nicholls julklapp till mig själv
Något av Alice Munro, ex Kärlek, vänskap, hat
Svenska Kulter av Anders Fager
Niceville av Kathryn Stockett Julklapp till mig själv Ilustrado av Miguel Syjuco

Litteraturvetarskola del 7 - "Karaktärer och miljö"

Händelseförloppen i romaner brukar utföras eller bäras upp av karaktärer o form av människor, djur, robotar, alver osv. Vissa karaktärer är komplexa medan andra kan vara rätt färglösa och enbart framstå som stereotyper.

När en karaktär är platt, en karikatyr eller typ formad enbart kring en idé, brukar man säga att denne är statisk. Ett exempel på en statisk karaktär kan vara Ian Flemmings James Bond. Han utvecklas inte utan är likadan genom alla böckerna (eller filmerna om man så vill). 
Motsatsen till en statisk karaktär är en dynamisk. De förändras och utvecklas med handlingens gång. Ett klassiskt exempel på en dynamisk karaktär är Dostojevskijs Raskolnikov från Brott och straff. Han genomgår flera olika faser och känslotillstånd genom romanen. 
Som vi flera gånger tidigare gått igenom, är läsaren med och skapar texten med sin tolkning, så även i sammansättningen av karaktärer. Läsaren konstruerar karaktärerna med hjälp av de ledtrådar som finns i texten. Detta kallas karaktäriseri…

Bokträff med Holly Hock

Ni har väl inte missat Holly Hocks fantastiska initiativ till bokträff? Hon har placerat ut böcker i några affärer för shoppare att hitta med en text i där man uppmanas till att träffas och prata om boken.

Då Holly vet att vi bor i samma stad har hon skickat ett exemplar av boken till mig, och jag är inte sen att haka på detta fantastiska projekt! Hoppas nu bara att fler tänker likadant för det vore fantastiskt roligt.



Förändringar - Ama Ata Aidoo

Esi är en modern afrikansk kvinna som är utbildad och har en karriär. Hon lever ihop med sin man Oko och deras dotter Ogyaanowa. En dag tycker Esi att hon blivit utsatt för en äktenskaplig våldtäkt och lämnar sin man, något som inte är vanligt i Ghana. Släktingarna blir förfärade men det bryr Esi sig inte om. Visst förtjänar hon bättre?
Esi träffar ganska snabbt Ali som hon förälskar sig i, problemet är bara att han redan har en fru. Men i Ghana är månggifte inte främmande och Esi ger sig in i en situation som inte bara är invecklad utan kanske än mer gammalmodig än den där hon blev utsatt för vad hon tyckte var äktenskaplig våldtäkt? 
I förändringar beskriver Ama Ata Aiddo en kärlekshistoria som till stora delar skulle kunna utspela sig var som helst i världen. Vi möter vanliga äktenskapliga problem, vänskap, förälskelser, skillnader i värderingar mellan generationer och manligt/kvinnligt-problematik. Samtidigt får vi möta en helt annan värld i och med månggifte, muslimska värderingar,…

Lyrans tysktips

God morgon!

Missa inte Lyrans tysktips i dubbel bemärkelse. Här hittar ni både tips på tysk litteratur samt en tävling i form av en tipsrad. 
Skynda at delta då tävlingen enbart pågår idag 19/11!

Litteraturvetarskola del 6: "Myter, arketyper, symbol och allegori"

Många författare skriver gärna in en myt i sitt verk för att ge tidlöshet åt sin text. För att göra begreppet myt lite mindre flummigt kan vi definiera det som ursprunglig, anonym berättelse från människans urtid som försöker förklara grundläggande existentiella villkor, motivera riter, kulthandlingar och sociala ordningar. Med det sagt kan vi konstatera att myten kan ge en berättelse tydlighet och visa konsekvenserna av ett visst handlande utan att trovärdigheten eller allmängiltigheten blir lidande. Den kan även ge mer trovärdighet åt en berättelse då läsaren associerar med originalmyten. 
Arketyper är ett begrepp kraftigt inspirerat av den analytiska psykologin. Exempel på arketypiska gestalter är rebell, lantis, brat, förrädare, skurk och hjälte.  Man kan även tala om arketypiska teman så som sökandet, hämnden och resan ner i underjorden. Både arketyp- och mytorienterade analyser kräver en syn på litteraturen som vi sett en del av förut i litteraturskolan, det vill säga att en te…

Lilla litteraturvetarskolan - nu i en snabblänk nära dig

Efter önskemål från läsarna samt logiskt tänkande från min sida har jag nu lagt upp en länk under "boklänkar" i högerspalten där ni får upp alla delar i litteraturvetarskolan. En mer permanent sammanfattning och länkning kommer då skolan är avslutad. 

Och glöm inte bli ett fan av Böckerx3 på Facebook, länk finns til höger under "Kontakt"


litteraturvetarskola del 5: "Intermediala studier"

För att återknyta lite till den förra delen om intertextualitet, så är det inte enbart andra texter som en text kan relatera till utan även andra medier. Det man studerar inom intermediala studier är alltså hur olika medier samverkar, utnyttjar varandras karakteristiska egenskaper eller på annat sätt integrerar. 

En roman kan tematisera teatern som konstform. Händelseförloppet i boken kan utspela sig till exempel på operan. Vidare kan en dans eller en bild beskrivas i ord i en roman, vilket kallas ekfras. Man kan även tala om närhet till teater i romaner där texten liknar en dramatisk dialog. Man kan även tala om att romaner är "filmiserade" eller "musikaliserade". 


Något som är väldigt vanligt i dagens nöjes- och kulturindustri är just filmmediet. Därav kan det ofta vara av intresse att studera hur film blir bok eller hur bok blir film. Det sker ju trots allt en tolkning i själva överföringen. Filmen är både episk och dramatisk. På ett sätt är den mer lik dramat…

Kura Skymning

Ni har väl inte missat Kura Skymning? Det är en del i den nordiska biblioteksveckan som startar just idag. Årets tema är "Det magiska Norden" och programmet på mitt lokala bibliotek ser ut så här:

Måndag 8/11 kl. 19.00. Stadsbiblioteket, Skövde kulturhus.
Uppläsning för vuxna: Poetiska Eddan, Völuspá/Valans spådom och John Ajvide Lindqvist Låt den rätte komma in. 
För små barn: Andri Snaer Magnasons Berättelsen om den blå planeten
För större barn: Lene Kaaberbols Skämmerskans dotter
Hur ser programmet ut där du bor?

Bokmässa 2011 - Tyskspråkiga böcker av intresse

Då har även jag kollat igenom en del tyskspråkigt och hittat en hel del av intresse. Dock är det mycket från Tyskland, bara ett fåtal från Österrike och Schweiz.

Uwe Timm - I skuggan av min bror och Upptäckten av currywursten Selma Mahlknecht - Ingen fara Tanja Langer - Cap Esterel Juli Zeh - Corpus Delicti och Fritt fall Ingo Schulze - Adam och Evelyn och Mobilen : 13 historier på gammalt manér Ralf Rothmann - Mjölk och kol Siegfried Lenz - En tyst minut Tamara Bach - Nuet är nu Vladimir Kaminer - Ryssdisco Daniel Kehlmann - Världens mått W.G. Sebald - Svindel. Känslor Michael Degen - Alla var inte mördare : en barndom i Berlin Marcel Beyer - Kaltenburg Andrea MariaSchenkel - Bunker FelicitasHoppe - Pigafetta Wolfgang Borchert - Utanför dörren Theodor Fontane - Effi Briest Thomas Brussig - På den kortare sidan av Sonnenallé Heinrich Böll - Ungdomens bröd Max Frisch - Jag föreställer mig : roman Peter Handke - Don Juan : hans egen berättelse Ernst Jünger -

Om icke vetekornet - Ngugi Wa Thiong'o

Från slutet av 1800-talet och fram till början av 1960-talet var Kenya kolonialiserat av britterna. De vita använde sig av urinvånarna för sina kaffeodlingar och indier kom dit för att bygga järnvägar. Men under 50-talet började det hända något.


I Om icke vetekornet får vi möta ett flertal individer som bor i Kenya på 50-talet, både vita och svarta. Undantagstillståndet är upphävt, Partiet, bestående av afrikaner, har tagit över riksdagen och de vita börjar röra sig hem mot England. Men finns det infödda kenyaner som kan ta över makten som de vita byggt upp?


Ramberättelsen i boken utspelar sig inte under lång tid. Vi får möta Mugo som tidigare suttit i olika interneringsläger och blev av med sitt land före undantagstillståndet. Nu vill han enbart leva sitt liv i fred, odla sin lilla shamba och glömma allt som hände under de svåra åren. Han blir ombedd att hålla tal på Uhurufesten till förmån för Partiet och kenyanernas frihet. Vi får möta Gikonyo som är kort mot sin fru Mumbi och vi f…

Bokmässa 2011 med bokbloggsambassadörer

Som ni säkert vet hade Karin på enbokcirkelföralla ett bokbloggscafé på bokmässan 2010 i höstas. Det skapade en del uppmärksamhet i bland annat sydsvenskan. 

Nästa års bokmässa kommer helt tas över av en armé av bokbloggare. Ja vi är i alla fall 15 entusiastiska bloggare från hela Sverige som kommer att göra vårt bästa för att hålla bokmässans community levande hela året fram till mässan och förhoppningsvis kommer vi även ha en hel del aktiviteter under själva mässan. Möjligen kanske ett bloggcafé i år igen? Med IRL-bokcirkel, bloggdiskussioner, bloggskola, läsutmaningar osv? 
Då årets tema är tyskspråkig litteratur, tre länder - ett språk, har en del ambassadörer redan börja fundera över läslistor, utmaningar och bokcirklar. (Lyran, enligtO, enbokcirkelföralla, Hellre barfota än boklös, Breakfast Bookclub, Bokmania ). 
JAg rotar därav själv igenom bokyllan och kan inte påstå att jag känner mig uppdaterad inom det tyskspråkiga. Här är vad jag har:
Thomas Mann - Döden i Venedig  Herman Hess…

Enkät i sista stund

Jag hakar på Bokbabbels söndagsenkät från förra veckan, precis i sista stund innan del 2 kommer ut.
1. Favoritbok i barndomen?
Svårt val. Katten i hatten av Dr. Seuss kanske? Tyckte även mycket om en bok med bröderna grimm-berättelser och Barbapappas skola
2. Vad läser du just nu?
Om icke vetekornet av Ngugi WaThiong'o
3. Vilka böcker har du reserverade på biblioteket?
Inga för tillfället.
4. Dålig bokvana?
Köper alla böcker jag kommer över, både nya som begagnade.
5. Vad har du för tillfället hemlånat från biblioteket?
Boken jag läser just nu, samt tre andra afrikanska böcker för Lyrans Jorden runt.
6. Har du en läsplatta?
Nej men har en iPhone
7. Föredrar du att läsa en bok åt gången eller flera på en gång (slalomläsning)?
Beror på, när jag pluggade litteratur ville jag gärna läsa något lättsamt mellan varven,nu vill jag mer fokusera på en åt gången.
8. Har dina läsvanor ändrats sedan du började blogga?
Jag läser nog något mer och mer fokuserat.
9. Sämsta boken du läst i år?
Varför skulle jag …