Fortsätt till huvudinnehåll

Inlägg

Visar inlägg från augusti, 2012

Vattenänglar - Mons Kallentoft

Mons Kallentoft har tidigare skrivit en serie böcker om kriminalinspektören Malin Fors. Vattenänglar är första boken i en ny serie om henne. Jag har faktiskt bara läst en av Kallentofts tidigare böcker, Midvinterblod.

I Vattenänglar utreder Malin Fors och hennes kollegor ett dubbelmord av ett gift par. Deras femåriga dotter, adopterad från Vietnam, är spårlöst försvunnen. Har hon också blivit mördad, eller har hon flytt från brottsplatsen och förolyckats? Finns hon vid liv därute någonstans, kidnappad?

Jag gillar verkligen själva storyn i boken, det är ett spännande och intressant kriminalfall. Jag tycker även mycket om Kallentofts sätt att låta alla karaktärer få komma till liv - inte bara Malin Fors beskrivs utan man får ta del av samtliga hennes kollegors tankar och känslor och får en inblick i deras privatliv. Det gör att interaktionerna mellan personerna i boken blir mer intressanta; eftersom man sitter på endel info om karaktärerna får man en högre förståelse för deras reaktioner.…

Steinunn Sigurðardóttir

Årets tema på bokmässan i Göteborg är, som ni säkert redan vet, "Norden" och jag blir lite nyfiken på den isländska författarinnan Steinunn Sigurðardóttir och vill således gärna dela med mig av det till er. 

Steinunn är en på Island välkänd författarinna sedan debuten på 80-talet. Hon har studerat och arbetat på flera olika platser i världen. Hon började skriva poesi och noveller men hennes stora genombrott kom 1995 då hon vann Islands litteraturpris för bästa isländska roman för boken Hjärttrakten. Den handlar om en ensamstående mors komplicerade förhållande till sin tonårsdotter och som bestämmer sig för att flytta till östra Island för att rädda dottern från knark, sprit och brottslighet. Det blir något av en roadmovie-berättelse då de tar sig från Reykjavik österut till mammans släktingar. 
En annan intressant roman är Tidstjuven från 1997 där två lärare, med helt olika liv, förälskar sig i varandra och Steinunn har varvat poesi med prosa. Den romanen har dessutom filma…

Boksläpp i Skövde!

Den 11/9 klockan 17:30 kommer något så sällsynt som ett boksläpp äga rum på Rådhuscaféet i Skövde

Boken det gäller är Helenas hämnd av Maria Gustavsdotter som ges ut av Historiska Media. Anledningen till att det är boksläpp i Skövde är just att den handlar om den mäktiga 1100-talsänkan Helana av Skövde. Så här skriver förlaget om boken:
Boken kommer att finnas till försäljning och författarinnan är så klart på plats.

Om ni vill delta så vill Historiska media gärna ha ert svar senast 10:e september till [email protected] eller telefon 046-333450

Hoppas vi ses där!


Några udda människor slår följe på livets snåriga stig

Rosengädda, nästa! - Emma Hamberg

Bror är 13 år, han har på sig stiliga kostymer köpta på second hand och han älskar Frankrike. Han är dock väldigt orolig på kvällarna, det är då hans föräldrar bråkar som värst. Han är rädd för att bli ensammare än vad han redan är så han smider en plan om att rädda deras äktenskap. Han hittar på ett seglarläger så att hans föräldrar ska få vara ensamma och han beger sig iväg till Stockholm för ett eget äventyr. 
Tessan steker hamburgare i ett gatukök i staden där hon växte upp. Hon lever ihop med samma kille som var mest populär i skolan, den ständigt otrogne Flatan och Tessans mamma uppmuntrar henne aldrig. Hon vill laga mat, riktig mat och inte gatuköksmat. Hon flyr utan att ens ta med sin plånbok. 
Tessan och bror möts som av en slump hemma hos den excentriska kvinnan Jane som verkar ha ett hus fullt av djur och som verkar ha ett enormt behov av att ta hand om både dessa och bortkomna människor. 
Det här är en ljuvlig historia. Den är lättläst, ro…

Brott - Karin Fossum

Jag blir hooked ganska så omgående när jag börjar lyssna på Brott av Karin Fossum. Boken börjar med att författarinnan ser en kö av människor utanför sitt hus - det är människor som väntar på sin tur att få sin historia berättad. Först i kön står en ung kvinna med ett spädbarn i famnen, men mannen som står näst på tur pockar på författarinnans uppmärksamhet och ber att få kliva före i kön. Han måste få bli berättad omgående, han kan inte vänta.

Mannens namn är Alvar Eide. Han är en medelålders ganska så tystlåten och tillbakadragen man, som arbetar på ett konstgalleri och lever ensam. Han har inga ambitioner i livet, han är nöjd med att låta vardagen gå sin gilla gång, trivs i sin ensamhet och vill helst inte ha andra människor nära inpå. En dag dyker dock en ung kvinna upp på galleriet, hon tränger sig in i Alvars liv och vänder allting på ända. Plötsligt vet Alvar inte hur han har det med något, eller ens vem han är. Är han god och generös eller elak och småsint? Kan han vara stark e…

Sigtuna littetaturfestival 5

Sara Lövestam får avsluta min dag i Sigtuna. Hon pratar om sin bok "Tillbaka till henne" om två parallella historier, en i nutid och en som utspelar sig i början av 1900-talet. Hon tar upp det enorma arbete som krävs för att skriva en historisk roman. För vad gör egentligen en tjej i början av 1900-talet när hon ska gå och lägga sig, borstar hon tänderna? I så fall med vad?





Sigtuna litteraturfestival 2

Just nu pratar Christina Stielli om att skriva romaner. Vad ska man tänka på om man vill fånga läsaren? Vad vill man berätta? Måste man känna till platsen man skriver om eller kan man hitta på en? Vad ska man tänka på innan man hänger ut verkliga personer?





Sigtuna litteraturfestival 1

Just nu på Café Valvet i Sigtuna har Magdalena Graaf precis pratat om sin blogg och jag har just satt mig ner för att äta en sallad. Om drygt en halvtimme ska Christina Stielli prata om temat "Att skriva sitt liv" och i väntan på det sitter hon vid ett bord en bit bort.

Jag har dock inte lyssnat på Magdalena Graaf utan jag har lyssnat på Ebba Annell från dito.se prata om e-boken. Det var faktiskt en riktigt bra föreläsning om hur e-boken fungerar, dess historia, hur den amerikanska respektive svenska marknaden ser ut och vad hon tror att framtiden har att erbjuda. Många bra frågor om kostnader, piratkopiering och tekniken i sig kommer upp och Ebba svarar.

Och jag har även hunnit med ett kort litet besök på Sigtuna bokhandel som i likhet med hela stadskärnan är en bedårande liten butik.





En bok där det egentligen inte händer något alls?

Miss Jean Brodies bästa år - Muriel Spark

På en skola i Skottland jobbar ungmön Jean Brodie som lärare. Hennes kollegor tycker inte om henne alls, de gör precis allt för att hitta något sätt att bli av med henne. Men än så länge är hon kvar, för att hennes elever tycker oerhört mycket om henne.

Miss Jean Brodie har sitt eget sätt att undervisa på, hon berättar de delar av historia som hon anser vara intressanta, hon tar med sina elever på konstutställningar, hon spelar golf med dem och hon berättar om sitt kärleksliv. Men en dag blir hon förrådd.

Den här moderna klassikern från 60-talet är en bitvis mycket rolig bok, och då tänker jag främst på framställningen av Brodieflickorna i unga år. Jag skrattar högt åt när flickorna diskuterar könet på en manlig grekisk staty som de sett och jag tycker att skildringen av det unga oskyldiga fastän nyfikna synsättet de har är fantastiskt. Flickorna förstår sig inte alls på det här med passion och befruktning, för hur kan det finnas någon passion…

Om att läsa på iPad

Jag var länge en motståndare till e-böcker, mest för att jag nog inte riktigt visste hur bra det kan vara. Jag såg framför mig att man hade en dyr surfplatta att läsa på som lyser och blänker i solen och som så klart innehåller störande moment så som spel och internet. Och så måste man ladda den, jämt. 

Sedan upptäckte jag läsplattan, det vill säga e-ink, och mer specifikt så blev jag presenterad för Kindle. Den har ingen belysning, den håller en laddning i en månad och den är ultralätt. Den har en liten internetfunktion, nog för att man ska kunna ta emot sin bok när man klickat hem den hos Amazon. Den är helt fantastisk när man reser, man kan ta med sig tusentals böcker och således aldrig känna att man ska få slut på böcker att läsa. 
Men den har så klart sina begränsningar. Det går att lägga över böcker som inte är från Amazon, det går alldeles utmärkt att konvertera till exempel ePub men jag har lite svårigheter med PDF. Antingen så hamnar en massa sidhuvuden mitt i texten och num…

Böckerx3 åker på nördkonvent

Som om det inte vore nog med fyra dagars bokmässa så har jag nu bokat in mig på Swecon helgen efter. Jag hoppas att boksmällan lagt sig och att jag är riktigt sugen på nya nördigheter, för det låter hur kul som helst.

Jag har aldrig varit i Uppsala så bara det kommer bli riktigt spännande. Jag kommer att bo på hotellet som konventet hålls på, alltså Gillet, och jag kommer att vara där 6-7 oktober. Jag vet inte riktigt vad jag gett mig in på eller vad jag ska förvänta mig, men jag tror att det blir hur bra, och nördigt, som helst.

Vad händer där då? Kikar man på hedersgästlistan hittar vi:

Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren som skrivit Cirkeln (som jag skrivit om här) och Eld (som jag skrivit om här).

Joe Abercrombie som skrivit The first Law-böckerna som var bland det första som jag la in på min Kindle men som jag inte läst än, fy på mig! men bland andra Feuerzeug och Bokstävlarna har läst och gillat.

Peter Watts från kanada som skrivit Rifters-trilogin som jag faktiskt inte alls…

Unboxing....eh saturday!

Jag vann en tävling för ett tag sedan hos enligt O och idag har jag hämtat ut paketet!


Te, choklad och så Artighetsreglerna, som jag ju velat läsa sedan den kom ut för ganska exakt ett år sedan. Tack så hemskt mycket Linda för det fina och pricksäkra paketet!

När språket gör all skillnad

A Clockwork Orange av Anthony Burgess

Alex är en bråkstake och ledare för ett gäng likasinnade. De rånar, de misshandlar, de bryter sig in hos intet ont anande människor och de våldtar. Relationerna i Alex gäng börjar dock rämna och han åker fast. I fängelset blir han försökskanin för en ny metod för att bota våldsbenägna, kan en person som bara vill förstöra och slåss botas? 
Vi befinner oss i en nära framtid i England, en framtid som är mörk, där invånarna inte vågar sig ut efter mörkrets fall på grund av våldsamma gäng och deras ultravåld. 
Det tarm in inte många rader in i A Clockwok Orange innan jag inser att det här inte kan ha varit helt enkelt att översätta den här boken. Översättaren Caj Lundgren skriver i ett litet efterord att han fått stor hjälp av en ordlista skapad för någon nyutgåva av verket, det är nämligen så att Burgess hittat på ett eget engelsk-ryskt slang med ord som "ruka" för "hand", "råtta" för "mun" och "drogis&quo…

Det blir nog inte äckligare än så här

Getingfabriken - Iain Banks

Frank är 17 år gammal, nästan vuxen men på många sätt fortfarande ett barn. Hans storebror Eric sitter på en vårdanstalt men har lyckats rymma. Frank finns inte på pappret, han existerar inte i några databaser hos staten. Han bor med sin pappa på en skotsk ö, en liten ö som de äger. På fritiden är han gära ute och super med sin vän, dvärgen Jimmy, och sysslar med en del makabra saker ute på ön.  Frank har dödat tre personer, vilket ingen vet om, redan innan han var tio år gammal men det är inget han sysslar med längre, nu sysslar han med djuroffer. 
Och det här är äckligt. Det är i stil med American Psycho fast utan prestigen och sexet, kvar är bara våld och äckel. Vi pratar alltså om någon som lurar sin lillebror att slå på en bomb så att han sprängs och en 5-6-årig pojke som lägger en giftorm i ett annats barns benprotes så att barnet blir biten till döds. Den ena makabra saken efter den andra avslöjas från Franks barndom i takt med att hans bror Eric rym…

Den vita frun - Frida Skybäck

Den vita frun utspelar sig i Sverige i slutet av 1700-talet. Maria är kammarjungfru åt fröken Juliana, så när Juliana och hennes mor blir inbjudna till det vackra Borgeby slott är det självklart att Maria följer med. På Borgeby slott residerar familjen Rosenhielm, som gör allt för att utåt sett verka välbärgade medan de i själva verket är på väg att bli helt ruinerade. Besöket blir inte riktigt som Juliana och Maria tänkt sig - det visar sig att familjen Rosenhielm haft dolda avsikter med att bjuda dem att besöka slottet. Maria tycker sig dessutom känna en oförklarlig närvaro, och någon besöker hennes kammare om natten när hon sover. Saker och ting blir inte mindre komplicerade när Maria börjar inse att hon fått känslor för unge herr Rosenhielm.

Detta är en spännande historia. Särskilt spännande är de avsnitt med dagboksanteckningar skrivna av en ung kvinna ett par decennium innan Juliana och Marias besök på Borgeby slott. Vem är hon egentligen, och vad har hon för koppling till de hän…

Följ med på litteraturfestival i Sigtuna!

Idag fick jag ett mycket trevligt mail från fina Brombergs förlag om att de, tillsammans med Destination Sigtuna, för första gången anordnar Sigtuna litteraturfestival den 18/8. 

Min första tanke är: "Vart fan ligger Sigtuna?" och "Vad kan de ha att komma med?" Men det räcker med att jag går in på deras sida för att jag ska börja fundera över att boka tågbiljetter. Kolla bara in dessa programpunkter:
Författarmöten med bland andra Ulf Stark, Christina Stielli, Sara Lövestam, Bengt Ohlsson, Emma Hamberg, och många fler. 
De har workshops för att ge ut egna böcker med ingen mindre än Dorotea Bromberg, hur man får läsare till sin blogg, och Malin the Writer kommer och pratar om att starta eget förlag. 
Sedan ska det tilläggas lite prat om e-boken, man kan binda sin egen bok och man kan gå på stadsvandring i ordets tecken. 
För de som vill går det en båt från Stockholm på morgonen och kvällen avslutas med konsert med Wille Crafoord. 
Det kostar mindre än en dagens lunc…

TRE på TRE - mina böcker

Igår utlovade jag en trio i isländsk litteratur och det var riktigt svårt att välja enbart tre för jag har betydligt fler än så på läslistan. Men jag följde magkänslan och kom fram till att följande lockar mig just nu: 

The Greenhouse -  Audur Ava Olafsdottir

Lobbi bestämmer sig för att lämna allt och åka ut på landet när hans mamma dör. Han vill fortsätta med hennes intresse för rosor. När han restaurerar en trädgård i ett kloster kommer en kvinna på besök, som han tydligen har ett barn med, och han börjar fundera på faderskap och livet i allmänhet. Det handlar helt enkelt om att inse att det är det vardagliga som gör livet extraordinärt. 

The Hitman's guide to housecleaning - Hallgrímur Helgason

Författaren till 101 Reykjavík har skrivit en bok om en man som kallas Toxic som är yrkesmördare. Han dödar fel kille och tvingas fly från den kroatiska maffian i New York och hamnar i Reykjavik förklädd till en sådan där amerikan som predikar den kristna tron på TV. Han får helt enkelt acce…

Rösta mig vidare till Bokmässan, tack!

Forma books anordnar en lustig tävling där man ska recensera en bok utan att man har läst den. Jag har gett det ett försök och hoppas att ni läsare vill rösta på mig, i potten finns nämligen en betald resa till bokmässan, vilket jag verkligen skulle behöva! Just nu ligger jag delad etta så sprid till alla ni känner fram till 17/8 så att jag ska få åka iväg!

Mitt tävlingsbidrag hittar ni här, det är bara till att klicka på hjärtat för att lämna er röst )dela gärna på Twitter eller Facebook också).

TRE på TRE - utmaning

Jag är lite sugen på att följa med på Pocketlovers utmaning om att läsa tre böcker på ett bestämt tema, som man väljer själv. Man kan läsa en trilogi, tre böcker av samma författare, tre böcker från samma land eller något annat som man kommer på. Det kommer att pågå från 1 september till 30 november. 

Jag funderar så klart på att läsa tre böcker från samma land och det är så klart Island men jag vet inte riktigt vad jag ska välja för jag har en hel del att välja på. Jag får klura lite på det och återkomma med mina tre val. 
Vad har ni för trio som ni är sugna på att läsa i TRE på TRE?

Höstens bokutgivning på svenska - del 7

Nina Hemmingsson är mest känd som en vass serietecknare men i höst kommer hon ut med sin debetbok på förlaget Atlas i september. den består av dikter i den skruvade värld som hennes läsare är vana vid och den heter Det var jag som kom hem till dig

Det sista förlaget ut i höstens utgivning är Modernista som ger ut massor av bra böcker.

Fantastiska Bodil Malmsten kommer ut med sin version av en författarhandbok, Så gör jag!, i oktober. Den handlar om skrivprocessen, vilka val man måste göra när man skriver och om att välja titel. Jag hoppas på rejält med inspiration!

Jag har blivit tipsad av Bokbabbel om att läsa Sharon J. Bolton, om man gillar Flynn och French, och som av en händelse ges Nu ser du mig ut i september. Brittiskans roman hyllas som ett gotiskt mästerverk och är pepp. Den handlar förvisso om en polis, och jag brukar föredra thrillers utan poliser i huvudrollen, men det finns även andra element så jag tror på den här. 
Nästa bok i Belinda Bauers serie om Jonas Holly komme…

Om att växa upp i en småstad och försöka komma därifrån

Vi som aldrig sa hora - Ronnie Sandahl

Fyra killar som har vuxit upp i Falköping umgås mest av gammal vana. Hannes lyckades ta sig till Stockholm men det höll inte så länge. Frippe går på volleybollgymnasiet och inleder ett förhållande med Hannes flickvän vilket gör saker och ting komplicerade. Kristian äter tills det gör ont och han kämpar med sin fars död. Stig syns knappt, han håller mest bara käften. 

Boken utspelar sig på två tidsplan, det finns ett före och ett efter, före och efter Hannes Stockholm. Före och efter Hannes flickvän Wilma. Det kan kännas lite rörigt med tiden till en början kan jag känna, men efter ett tag får man ordning på det. 
Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om de här karaktärerna. De super, de ligger runt och de är allmänt menlösa. Deras mentala nivå känns mer som 15 än 20, i alla fall om jag tänker tillbaka till när en annan betedde sig som dem. Jag känner inte direkt någon sympati med vare sig Hannes, Frippe eller Wilma, de känns lite korkade och os…

Höstens bokutgivning på svenska - del 6

Ni har väl inte missat det lilla förlaget Novellix som ger ut noveller i fickformat? Bland höstens novellförfattare finns bland andra Klas Östergren, Karin Ström, Malte Persson, Linda Olsson, Dogge Doggelito och Ulrika Kärnborg. Dessutom utlovas det en nordisk fyra lagom till bokmässan, förra årets tyska fyra var en riktig hit!

Ett annat favoritförlag är Sekwa som främst ger ut litteratur skriven av unga franskspråkiga kvinnor. Deras höst bjuder på:

Nathalie - en delikat historia av David Foenkinos, som visserligen är en man, men det handlar om vardaglig kärlek och sorg. Hanjämförs med Muriel Barbery och Nick Hornby, men jag får även en känsla av likheter med favoriter Anna Gavalda. Boken har även filmatiserats med den franska storstjärnan Audrey Tautou som Nathalie och grå i detta nu på biograferna. Boken kommer ut i augusti.

Drömmen om en bro av Maylis de Kerangal är en bok som jag spanat på ganska länge. Den utspelar sig i en fiktiv stad i Kalifornien där borgmästaren får en galen id…

Höstens bokutgivning på svenska - del 5

Thorén & Lindskog fortsätter på sin tyskspråkiga bana och ger under hösten ut tre intressanta titlar:

En irländsk dagbok av Markus Feldenkirchen utkommer i september, där huvudkaraktären minns tiden runt murens fall och en gammal kärlek. För mig som precis varit och klappat på resterna av muren i Berlin så känns det här högaktuellt.

Mira och Irma av Sabine Grumer handlar om en kvinna i Rom och en kvinna i Wien. Det handlar om relationer, njurtransplantatioer och om att ta vara på livet. Boken kommer ut i först i december.

En härligt komisk debutbok där läsaren får resa tillbaka till 30-talets Berlin och 40-talets Polen finner vi i Astrid Rosenfelds bok Adams arv. Den kommer ut i oktober.

Förlaget Kabusa har så klart den stora äran att ge ut den fantastiska Shaun Tan på svenska. I september släpper de Berättelser från yttre förorten som innehåller flera små berättelser där Tan med sitt fantastiska bildspråk där udda händelser överrumplar vanliga människor. 
Piratförlaget brukar alltid…

Höstens bokutgivning på svenska - del 4

Dagens höstspaning tillägnas helt och hållet giganten Norstedts som alltid ger ut en stabil samling med bra böcker. 

Jonas Gardell har alldeles i dagarna släppt den första delen i sin trilogi om AIDS och Stockholm under 80-talet. Jag har redan hört flera bokälskare hylla den redan och även om jag aldrig läst något av Gardell så tror jag att den här boken kommer att läsas under hösten. Den första delen heter Kärlekenoch serien heter Torka aldrig tårar utan handskar.

Jag har skamset nog fortfarande inte lyckats läsa Kristina SandbergsAtt föda ett barn trots att jag verkligen vill och nu kommer hon med en ny bok, Sörja för de sina, som är andra delen i hennes romansvit. Den utkommer i september.

Jag har hört mycket gott om Rachel Joyce och hennes debut Harold Fry och hans Osannolika pilgrimsfärd. Titeln i sig får mig av någon anledning att tänka på Hundraåringen, men jag hoppas att den inte har så mycket likheter. En vandring genom England med Harolds minnen, boken kommer ut i augusti. 
Ng…

Sara-Sofias läsrapport juli 2012

Då har ännu en månad svischat förbi och det är dags att se tillbaka på månadens läsning.

A clash of Kings - George R.R. Martin Änglamakerskan - Camilla Läckberg (ljudbok) Lady Chatterleys älskare - DH Lawrence (bokcirkelbok) Den vita frun - Frida Skybäck (recensionsbok) Pythians anvisningar - Eriksson&Axlander Sundqvist (ljudbok) Dit drömmar färdas för att dö - Mattias Edvardsson (recensionsbok) Parmiddag - Josefin Ahlström (recensionsbok) Vi som aldrig sa hora - Ronnie Sandahl (bokcirkelbok)
Sammanlagt kom jag upp i 2175 sidor läsning samt ca 25,5h ljudbok. Bäst denna månad blir Dit drömmar färdas för att dö samt A clash of Kings, fast Parmiddag är inte långt efter. Ingen av böckerna var dåliga, men Pythians anvisningar var lite av en besvikelse (tredje boken i trilogin om Victoria Bergman; Kråkflickan, Hungerelden och Pythians anvisningar), jag tyckte att trilogin successivt blev lite sämre - första boken var definitivt bäst. Just nu har jag återigen kommit på mig själv med att slalomläsa…

Höstens bokutgivning på svenska - del 3

Mix förlag är ett relativt nytt förlag som jag tycker har många spännande crossover-titlar. I september kommer Amatkaav debutanten Karin Tidbeck En utopi om en parallell värld.

En parallell värld hittar vi även i Karma boulevard av Anna Kerubi, en urban fantasy som sägs passa de som gillar Matrix och Neverwhere i smaken. Även den släpps på Mix i september. 
Om man gillar Katniss i Hungerspelen rekommenderar Mix I dödsskuggans landav Alden Bell, en bok där zombies är en del av vardagen. Den kommer ut under augusti. 
Ett av mina favoritförlag är Printz Publishing just för att man vet precis vad man får när man plockar upp en av Pias böcker. Jag vill gärna sätta läständerna i tre av höstens släpp:
Mannen som glömde sin fru av John O'Farell handlar om en man som inte bara glömmer bröllopsdagar och födelsedagar utan som helt glömmer att han har en fru. En romantisk komedi helt i min smak, den kommer ut i september.


En nypa salt av Maria Goodin är också en brittisk relationsroman men av e…

Mettas Läsrapport Juli 2012

Lady Chatterleys älskare - D. H. Lawrence (Bokcirkelbok, klassiker, hyllvärmare)
Sommarhuset - Anna Fredriksson  Sharp Objects - Gillian Flynn Mississippi - Hillary Jordan (Ljudbok) Haren med bärnstensögonen - Edmund de Waal Vi som aldrig sa hora - Ronnie Sandahl (Bokcirkelbok)

Recensionsbok: 0 st
E-bok: 0 st
Ljudbok: 1 st
Hyllvärmare: 1 st
Klassiker: 1 st
Boktolvan favoriter: 0 st

Månadens bästa: Måste nog säga Haren med bärnstensögonen
Månadens sämsta: Översättningen av Sharp Objects till svenska
Månadens överraskning: Måste åter säga Haren med bärnstensögonen, den var inte alls vad jag hade tänkt mig.

Dit drömmar färdas för att dö - Mattias Edvardsson

Något som jag tycker är så totalt och fullkomligt obegripligt, är när föräldrar skadar eller till och med dödar sina egna barn. Jag har inga egna barn, men det känns som att en sådan handling borde gå emot precis varenda instinkt man har som förälder. Det naturliga måste ju vara att till varje pris skydda sin avkomma, no matter what - även om det innebär att man riskerar sitt eget liv. Så är det dock uppenbarligen inte för alla. Minns ni fallet rörande pojken Bobby, från 2006? Den 11-åriga pojken blev under tortyrliknande förhållanden misshandlad till döds av sin mamma och styvfar. Fallet blev mycket uppmärksammat i media, och under rättegången skyllde de anklagade på varandra och båda vägrade att ta något ansvar för det helvete som Bobby genomlidit.
I Dit drömmar färdas för att dö har Mattias Edvardsson försökt få någon form av förståelse för hur det kunde gå så illa. Han har gått längre än att studera protokoll från rättegång och förhör, och försökt sätta sig in i vad som ledde fram …