Fortsätt till huvudinnehåll

Inlägg

Visar inlägg från juni, 2015

Kulturloggen goes Kulturresa i Sydostasien

Jag har länge drömt om att resa till ganska många olika destinationer och jag har de senaste åren försökt bocka av dessa allt eftersom. Vissa, som storstäderna, är enklare än andra. När det kommer till de lite svårare destinationerna finns Abu Simbel i Egypten, Petratemplet i Jordanien, Machu Pichu i Peru och så vidare. Och så har vi så klart Angkor, världens största religiösa byggnadskomplex med templet Angkor Wat från början tillägnat den hinduiske guden Vishnu. Angkor ligger i norra Kambodja och känns lite halvt omöjligt att inta för en storstadsturist som mig och det känns mest som en avlägsen dröm men inte länge till. Om exakt en månad, 19 juli, börjar jag min rundresa i ett av Sydostasiens länder.

Efter en alldeles för lång flygresa (ser inte fram emot det, förtränger den så länge) till Siem Reap och därefter ska jag göra följande:
* Besöka Angkorområdet med bland annat Angkor Wat, Angkor Thom, Prasat Chrung, Bayotemplet, Elefantterassen, Phimeankas och Ta Prohm. En solnedgång …

It's gonna be a long fucking night!

Foo Fighters
Ullevi 12/6 2015 Publik: drygt 50 000 Bäst: My Hero med Grohl på kryckor samtidigt som han hyllar läkarna. Sämst: Klart att karln trillade av scen och bröt benet. 
Efter förbandet Ghost, som hade gjort sig bättre med mindre dagsljus, hade kört klart steg spänningen inför kvällens stora akt, äntligen är Foo Fighters tillbaka i Sverige. Solen strålade och Göteborg visade sig från sin bästa sida. 
När bandet så kommer ut på scen skriker Dave Grohl "It's gonna be a long fucking night!" och så kör de direkt igång med Everlong tätt följd av Monkey wrench, men vad händer? Mitt i låten snubblar Grohl och faller handlöst ner från scenen. Efter en stund ser man Dave Grohl på en bår på storbildsskärmen, han har en mikrofon i handen och ber om ursäkt för han har nog brutit sitt ben. Jag måste erkänna att jag inte hängde med alls, jag trodde att det var något slags skämt, ett jippo för att trummisen Taylor Hawkins skulle få sjunga några låtar. När de så är inne på tredje…

Sänk momsen på digitala böcker!

Jag har länge varit en förespråkare för digitala böcker, det är smidigt, det tar mindre plats i hyllan och framför allt behöver böcker inte gå ur tryck och bli omöjliga att få tag i. Tyvärr är det fortfarande väldigt dyrt till exempel för biblioteken att låna ut e-böcker, vilket är helt befängt. Ett annat problem är att en digital bok inte räknas som en bok med 6% moms utan de är belagda med 25% moms, vilket så klart inte gör e-bokens eller ljudbokens framfart enklare. 

Idag startar en kampanj som går under hashtagen #bokvalet där författare, läsare och andra engagerar sig i att å ner momsen på digital litteratur till 6%. Mer information om kampanjen hittar du här. Där kan man även visa sitt stöd för sänkt moms till exempel genom att dela material i sina sociala medier. 
Vi lever i en tid som blir allt mer digital, varenda människa har tillgång till någon form av smart enhet som har internet och som man kan läsa/lyssna med. Vi reser mer än någonsin, flyttar runt mer än någonsin och vi…

Bokbingo - uppdatering

Nu har bokbingon varit igång ett tag och det är febril kryssverksamhet i alla led!

Jag har kryssat följande:


A girl is a half formed thing av Eimear McBride står för "About a disease" då den genomsyras av berättarens brors hjärntumör och "A prize-winner" då den vann Baileys Women's prize for fiction 2014. 
Stoner av John Williams kammade hem hela tre kryss eftersom jag lyssnade på den som ljudbok, prickade in "An academic/campus novel" samt "Set during a war or a conflict"
Mettes värld av Kirsten Hammann passade inte in i någon ruta, så den fick kryssa mittenrutan som är en helt valfri. 
Det är långt ifrån bingo och jag har någon konstig idé om att lyckas få full bricka, därav kryssar jag flera rutor per bok. Jag känner att jag nog kommer kunna kryssa vissa rutor flera gånger också, vilket jag kommer ge mig själv en liten guldstjärna för. 
Hur går det med era brickor?

Bättre bästsäljare sent än aldrig

Stoner - John Williams

Under tidigt 1900-tal beger sig bondsonen William Stoner iväg till universitetet för att få en utbildning inom jordbruk så att han kan ta över faderns gård. Efter ett tag inser dock Stoner att det inte är jordbruk han brinner för utan det är litteraturen. Han byter inriktning och blir sedan kvar på universitetet hela sitt liv. 
Vid sidan av studierna och lärarjobbet flyter Stoners liv på. Han träffar Edith som han gifter sig med och får sin fantastiska dotter Grace med. Han blir passionerat förälskad i en annan kvinna. han skriver en avhandling som inte får något genomslag. Och så hinner två världskrig passera med mycket död och förskräckelse. Romanen sträcker sig nästan över hela Stoners liv och ett vemod lägger sig genast över läsaren med tanke på stora frågor som vad meningen med livet är och vad som egentligen är livet och gör det värt att leva. Livet blir helt enkelt aldrig som man tänkt sig eller har planerat, antigen genom beslut man själv fattar eller ge…

Världen ur Mettes perspektiv

Mettes värld - Kirsten Hammann

Det här är Sören och Mette. Sören är en berömd författare, Mette sköter hemmet. De är så lyckliga. Men så är det någon som målar deras fönsterrutor svarta, ett obehag kryper in i deras liv. Fem år senare lever Mette ensam i lägenheten, hon får underhåll som hon klarar sig på och Sören finns inte längre i hennes liv. 
Det börjar som en relationsroman med vardaglig dialog och upprepningar men efter tidshoppet byter boken helt karaktär. Det handlar då om världen, Mettes värld, som hon ser den. Det handlar om hennes tankar kring att de hittat vatten på mars och om ifall man någon gång i livet ska ha smakat på bajs. Det handlar om stora saker och små saker. Om saker som alla pratar om och om sådant som man knappt vågar tänka, ännu mindre uttala. 
Den är skriven som en dagbok, där vi får följa Mette i två år, men den är inte skriven i jagform utan Mette nämns i tredje person, vilket blir ganska speciellt med tanke på hur personlig handlingen ändå är. Det blir …