Fortsätt till huvudinnehåll

Inlägg

Visar inlägg från mars, 2011

När kommer bussen? - Ryoji Arai

Nu har jag läst den första boken i min utmaning angående ALMA-pristagare som jag skrev om tidigare i veckan. Jag började lite lätt med en bilderbok av japanen Ryoju Arai som delade priset 2005 med Philip Pullman.

Den här fantastiska boken handlar om en man som ska ut och åka buss. Han väntar och väntar medan både det ena och det andra åker förbi hållplatsen, men ingen buss. När han väntat hela dagen och hela natten kommer bussen men då är den helt fullsatt och mannen har väntat i onödan. En riktig Becketthistoria som Lotta Olsson uttryckte sig i förra söndagens DN där mannen väntar och väntar på Godotbussen som aldrig kommer.

Bilderna är fantastiska, färgglada men inte det minsa gulliga. Historien ser i och för sig ut att utspela sig i ett ökenlandskap men det dyker upp alla möjliga typer, en gubbe med sombrerohatt på häst, en apa som åker med en lastbil, ett helt gäng som har fest. Jag älskar hur sidorna byter färg efter tiden på dygnet, mörkblått på kvällen, svart på natten, vitt …

Bokfrossa på Myrorna

Idag öppnade Myrorna i stan och som en trogen bokmal måste man ju kolla in boksortimentet. Och vilket sortiment sen! Sorterat efter färg! Här är min skörd:









Jag gick in i nån trans så jag minns inte ens vad jag köpte. Uppdatering på det kommer senare. Under tiden kan ni ju roa er med att gissa vilka det är, nio stycken allt som allt.


*UPPDATERING*

Listan ser ut som följer:

New York-trilogin - Paul Auster
Orakelnatten - Paul Auster
Vad jag älskade - Siri Hustvedt
Girlfriend in a coma - Douglas Coupland
Microslavar - Douglas Coupland
Kärlekens historia - Nicole Krauss
Invasion! - Jonas Hassen Khemiri
Naiv.Super - Erland Loe
Upptäckten av currywursten - Uwe Timm

15kr styck....

Priset man betalar - Lionel Shiver

Shep tycker sig ha gjort sitt i USA. Han säljer sitt företag, sparar ihop sina pengar och tänker flytta till Afrika vare sig frun och sonen vill följa med eller inte. När han slutligen lyckas köpa biljetter och ta mod till sig för att berätta för sin fru går det inte riktigt som han tänkt sig. Hans fru Glynis kontrar med att hon drabbats av en svårartad cancer; Shep lägger sina planer på is och tar hand om frun. 

Shiver bjuder på intensiva och detaljerade samtal och tankegångar som väcker både känslor och den filosofiska genen hos sin läsare. Det kan emellanåt kännas ganska trögt att ta sig igenom, men samtidigt kan det inte vara på ett annat sätt eftersom mindre detaljrikedom skulle göra handlingarna mindre trovärdiga och göra tankegångarna och samtalen mindre känslosamma. I ett avsnitt berättar Glynis på ca tre sidor om varför hon tycker så illa om allt besök hon fått sedan sjukdomen tillkännagavs och därefter måste jag lägga ner boken för att tänka igenom hur jag själv skulle reager…

ALMA-priset 2011

På tisdag är det åter dags för utdelning av barn- och ungdomspriset ALMA som delas ut till Astrid Lindgrens minne. Det är ett relativt nytt pris då det började delas ut 2002 efter att Astrid Lindgren gått bort, men jag vågar påstå att det snabbt fått hög status inom litteraturvärlden. DN:s Lotta Olsson skriver i dagens söndagsbilaga om tidigare vinnare. 

Hon som jag anser att Philip Pullman, som var en av två pristagare år 2005, är den bäste hittills. Fast det kan, från min sida, bero på att jag inte läst något från de andra. Tre av pristagarna faller mig genast i smaken:
Ryoji Arai, Japan, 2005 Den här japanske illustratören, som delade priset med ovan nämnde Pullman, lyckades stjäla hela showen vid prisutdelningen 2005 genom att komma 20 minuter för sent iklädd rosa skjorta och röd kavaj. Bilderboken När kommer bussen? beskrivs av Lotta Olsson som en sprallig Becketthistoria och jag bara måste få bläddra i den. 
Katherine Paterson, USA, 2006 Den mest kända av Patersons böcker, Bron till …

Lyrans bästa-lista

Idag uppmanar Lyran alla att lista sina favoriter i olika kategorier. Jag tycker det är lite svårt att välja all-time favorite så jag gör som min yogainstruktör alltid säger och "Gör vad som känns bäst för just mig just idag"

Bästa bilderboken - Gittan och gråvargarna - Pija Lindenbaum
Bästa kapitelboken - Mio min Mio - Astrid Lindgren
Bästa ungdomsboken - Guldkompassen Philip Pullman
Bästa deckaren - har inte läst någon bra deckare den senaste tiden. 
Bästa skräck/spänningsromanen - Låt den rätte komma in - John Ajvide Lindqvist
Bästa dystopin - Kallocain - Karin Boye
Bästa självbiografin - Long hard road out of hell - Marilyn Manson
Bästa kärleksromanen - Den vidunderliga kärlekens historia - Carl-Johan Vallgren
Bästa arbetarskildringen - Utvandrarna - Vilhelm Moberg
Bästa uppväxtskildringen - Mannen som älskade Yngve - Tore Renberg
Bästa svenska samtida - Drömfakulteten - Sara Stridsberg
Bästa svenska klassikern - Doktor Glas - Hjalmar Söderberg
Bästa klassikern - Brott och straff - F…

Törst - Adam Zagajewski

Stadsbiblioteket där jag bor är rätt litet och trångt. På de olika avdelningarna står det vagnar med böcker som helt enkelt inte får plats i sin hylla för tillfället. I en sådan vagn hittar jag Törst av Adam Zagajewski. 

Zagajewski är en polsk poet och författare, Törst är den tredje diktsamlingen av honom som kommit ut på svenska. Som vanligt tycker jag att det är svårt att läsa översatt lyrik så jag låter Agneta Pleijels baksidestext i kombination med omslagsbilden tala för samlingen:
"Han skapar världen medan han skriver den. Han skapar mig som läsare så att jag finns till. I stillheten under ett löv. I tystnaden på en tom gata. I filosofins oavslutade och långsamma andning. I sprittningen från en bortkastad tidning. I vinden som drar genom gräset på ett bortglömt slagfält.
Det är dikter av stor klarhet. Tankens och sinnenas, musiken och levandets. Förvandlingar. Historia. Kärlek. Allt närvarande i ett nu. Med ett lugn som tycks kunna härbärgera tillvarons alla rastlösa förvandli…

Varning bokmalar!

Eftersom jag klagade på att ingen skrev om Murakamis nya så får jag väl göra det själv. Resten av inlägget läses på egen risk.





Och jag vill med det utfärda en shoppingvarning på högsta nivå eftersom Akademibokhandeln från idag säljer IQ84 del ett OCH två för ett paketpris om 349 riksdaler.

Och för er som inte tagit på er skorna och redan sprungit iväg till närmaste AB för att köpa Murakami kan jag även tipsa om att de även har tre pocket för 169kr.

Böckerx3 tar inget ansvar för eventuella impulsinköp relaterade till detta inlägg.

Nu är det fan vår

Jag gör en Bokbabbel:






Nu är det fan vår, vita skor och Murakami får följa med till jobbet då jag hoppas kunna sitta ute och läsa på lunchen.

Maj-Britt, Mars-Britt och husvagnen - Anne Holt och (hennes syssling) Anne Holt

Maj-Britt är 8 år och bor ihop med sina knasiga föräldrar och lite smått knäppa lillasyster Juni. Hon har inte så många kompisar och tycker inte att någon förstår henne. När hon en dag stöter på pojkflickan som flyttat in i grannhuset och kallar sig Mars-Britt blir tillvaron sig aldrig lik igen. Mars-Britts mamma är jättesnäll och de har en stor hund som skrämmer bort elaka pojkar. De blir genast bästisar och en del galna äventyr, som leder till både sjukhusbesök och polisbesök, sätter igång. 

Holtarnas barnboksdebut är en fantastisk liten historia som ger utlopp för allt det där som busiga barn så gärna vill göra. Maj-Britts mamma tillverkar leksaker som ger kompisen en stöt och sedan fastnar hon i en linbana som pappan hängt från ett fönster på övervåningen och ut i ett träd. Vilken 8-åring gillar inte sånt? Situationerna löser sig alltid på bästa sätt utan att bli moraliserande. 
Illustrationerna är fantastiskt fina, dock kan jag känna att de ibland är lite felplacerade. Ibland komme…

Tyskspråkigt på bokmässan 2011

I torsdags annonserades de författare som kommer att gästa bokmässan gällande det tyskspråkiga temat. Som bokbloggsambassadör fick jag ta del av pressmeddelndet redan innan annonserandet skedde på bokmässan i Leipzig men har inte hunnit ta mig igenom det förrän nu. Många av mina ambassadörskolleger har redan publicerat pressemddelandet i sin helthet så jag gör inte det. Däremot tänkte jag se över vad jag kan tänkas vara intresserad av att läsa av respektive författare. 

TYSKLAND
Cornelia Funke - Tjuvarnas Herre, Reckless, Bläck-serien Felicitas Hoppe - Pigafetta, Paradis Clemens Meyer Benedict Wells - En vecka i Berlin (utkommer i höst) Terézia Moras Silke Scheuerman - Timmen mellan hund och varg,  Nadia Budde Nora Gomringer Arne Bellstorf Uwe Timm - I skuggan av min bror (redan läst), Upptäckten av currywursten Markus Heitz - Dwarves Nina Hagen - Bekännelser (utkommer i höst) Kristina Maidt-Zinke  Thomas Steinfeld - En stor man
ÖSTERRIKE
Anna Mitgutsch - Upptucktelsen, Utanför Bettina Baláka Angelika R…

Forma Books Blog Award 2011

Det har väl knappast undgått någon bokbloggare att Forma Anordnar ett bokbloggpris, men har någon av er vanliga dödliga lyckats få nys om detta? Här har ni lite information angående priset:




Vi uppmärksammar bokbloggarna och instiftar ett pris för bästa bokblogg -
Forma Books Blog Award!
Priset är årligen återkommande och ges till den bokblogg som på bästa sätt uppmärksammar litteraturen och skapar ett alldeles eget rum för den bokintresserade att vistas i. Prisutdelningen sker i Forma Books monter på Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg. Prissumman består av 25.000:- samt en digital logga - ”Årets bokblogg 2011”. Du kan nominera fram till den 15 maj.   Tävlingen är öppen för alla och som bokbloggare får man givetvis nominera sin egen blogg. Efter nomineringstidens slut sammanträder en jury som utser tre kandidater till priset. Därefter vidtar en allmän omröstning där tävlingen avgörs. Juryn består av följande personer: Sophie Bråland, marknadschef och innehållsansvarig på Blogg.se
Cecilia Gust…

Jag vann, jag vann!

Jag vann precis boken Fallet Vincent Franke i en tävling hos Enbokcirkelföralla.se

Jippie yay, jag som varit sugen på den boken! Och stort tack till Karin som ordnat tävlingen.

Murakami x3

När annonserandet om att Murakamis IQ84 kommer på svenska slog bloggvärlden i höstas var det en enad kår som skrek "ÄNTLIGEN!" men vad händer nu då? Del ett och två är nu ute, inte en enda bloggare har skrivit om att de köpt dem eller recenserat dem. Är det helt plötsligt ingen som är intresserad längre eller har ni glömt? Jag tänker läsa i alla fall Fågel som vrider upp världen och gärna även Kafka på stranden innan jag går på det senaste, det är min ursäkt och vad är er?

Det som bloggvärlden dock verkar hålla fast vid är engagemanget gällande just Fågeln som vrider upp världen inför P1:s bokcirkel. Folk har från alla håll och kanter börjat blogga om detta. Själv började jag igår och 50 sidor in i boken är jag beroende. Jag har längtat efter boken hela dagen. Nu återstår det att se hur många som hänger kvar till slutet, första 149 sidorna kommer att diskuteras på måndag 21/3. 
Sedan finns det några som observerat att filmatiseringen av Norwegian Wood har premiär imorgon 18/3.…

Dagens I-landsproblem

När jag äter min frukost på morgonen gillar jag att sitta och läsa en stund, både när jag äter och efteråt. Nu när våren närmar sig har solen börjat titta fram allt tidigare och nu har jag den rakt i ansiktet vid frukostätandet. Tidigare i veckan har jag läst en inbunden bok vilket gjort att jag kunnat hålla den framför ansiktet och täcka för solen. Men nu började jag läsa en pocket, och den täcker inte alls bra utan jag får solen i ögonen! Jag vill inte dra ner persiennerna eller flytta på mig, vad tusan ska jag göra? Pocketförbud vid frukostbordet?

I havet finns så många stora fiskar - Sara Lövestam

Malte är fem år gammal och går på dagis. Hans mamma orkar inte med honom och hennes kille Ove är elak, gapar och skriker. En blond man står utanför dagisets stängsel och observerar Malte när han leker. Han blir snabbt vän med Maltes mamma och mannen, Roger, börjar mer och mer ta sig an Malte. Till en början tycker Malte det är skönt att slippa Ove, men när han måste sitta utan kläder i Rogers knä tycker han att det börjar kännas konstigt.

Nozat praoar på Maltes dagis. Han vill egentligen hålla på med datorer och IT, men blir allt mer förtjust i barnen. Nozat hackar sig in på en dator och kommer över en maillista vid namn Love a little. Rubriken i ett av mailen är "Idag fyller min älskarinna 5 år" och Nozat vet inte hur han ska kunna förklara detta för någon då han själv inte vill åka dit för dataintrång. 
Parallellt med Maltes historia finns en berättelse om Cecilia och Iakttagaren som har sin början 1984. Cecilia har haft en hård uppväxt och hon dör tidigt. Men vad är det som…

De magiska 12, Uppdraget - Michael Grant

Mack är 12 år gammal och allt annat än en hjälte. Han är till och med en omöjlig hjälte. Han har nämligen över 20 fobier, däribland fobi för just fobier. En dag dyker en svartklädd, gammal och illaluktande gubbe upp på skolan och sedan är ingenting sig likt. Mack ska ingå i en grupp av 12 personer som ska rädda världen från ondskan.

För flera tusen år sedan levde Grimluk ett stillsamt liv med fru, en namnlös son och två kor, tills den bleka drottningen driver dem på flykt. Även han blev indragen i en grupp av 12 personer.

Den första delen i De magiska 12 är en roligt skriven roman för barn mellan 9 år och 12 år. Grant skriver på ett lite smått satiriskt sätt som gör att man skrattar till flera gången under läsningen. Det absolut roligaste är en golem i lera, som ska låtsas vara Mack medan han är borta, som skriver en dagbok som man får ta del av i slutet av kapitlen. Det är alltså en lerklump som försöker agera människa, han gröper ur lera ur magen för att kunna äta som folk men när…

Bokpaket

Härligt bokpaket från Massolit Förlag





Ska bli otroligt roligt att läsa Fay Weldon, både en gammal klassiker och en nyligen utgiven självbiografi.

Kärlek i kolerans tid - Gabriel Garcia Marquez

Doktor Juvenal Urbino är fortfarande en framstående läkare på ålderns höst. Han är även en av de viktigaste medborgaran i den latinamerikanska samhället där historien utspelar sig. Han har studerat i Paris och var känd för sin kamp mot koleran. När Juvenal ska jaga ner en papegoja från ett träd trillar han ner och dör. Efter hans begravning kommer en man fram till fru Urbino och säger att han älskat henne de senaste 51 åren och fortfarande står vid sitt löfte att älska henne för alltid. 

Vi får följa Ferminas och Florentinos livslånga kärlekshistoria, som inleds av ett intensivt brevväxlande i flera år. När Fermina bestämmer sig för att i stället gifta sig med läkaren Urbino kan Floretino bara följa hennes liv på avstånd. Han fyller tomrummet med lösa förbindelser och har ett händelserikt liv fram tills de återser varandra över 50 år senare. 
Garcia Marquez sätt att skriva är detaljerat och väldigt bildrikt och så kallas han ju den magiska realismens främste företrädare. Man måste vara …

Artemis Fowl får en make-over

Lagom till att den sjunde boken i Eoin Colfers bokserie om det kriminella geniet Artemis Fowl kommer ut kommer alla tidigare böcker i serien i nytryck. Det är naturligtvis inte roligt för de som redan har böckerna i den gamla serien att behöva köpa sjuan i helt nytt format, men för de som inte är bekanta med den här ungdomsserien så ska ni ta chansen! 

Artemis Fowl är 12 år gammal och som sagt ett kriminellt geni. Han anser sig vara smartast i hela världshistorien men när han i den första delen i serien kidnappar en vätte ställs hans intelligens på sin spets. Dessutom är böckerna fulla av hemliga koder, som leder till ett hemligt budskap om läsaren lyckas knäcka koden. 
Colfers sätt att skriva är otroligt underhållande, både för vuxna och barn. Då böckerna tillhör genrer som fantasy och science fiction kan jag tänka mig att de som tycker om Harry Potter nog kan gilla Artemis Fowl. Jag tror även att de som gillar Terry Pratchetts Discworld-böcker och hans samarbete med Neil Gaiman i Goda…

Bokmässa och bokpriser

Nu känns det som att det händer mycket i bokvärlden och i verkliga livet så jag hänger inte riktigt med. 

Jag hängde med bra när kandidaterna för Sveriges Radios Romanpris men kom av mig någonstans strax före tillkännagivandet. Och vinnaren är visst Beate Grimsrud för En dåre fri. Jag har varit intresserad av boken redan i höstas när hon var med i Babel. Och jag måste säga att jag älskar hennes uttalande om äran till dessa priser som hon vunnit:
"Jag tänker att det är huvudpersonerna i mina böcker som får priserna, det behöver de".
Sedan har även författare som kommer att besöka årets bokmässa börjat annonseras. Jag har sedan tidigare hört att Cornelia Funke, som skriver fantastiska barn- och ungdomsböcker, kommer. Hon har skrivit ett 40-tal titlar och är oerhört populär världen över.  Och nu har även Nina Hagen annonserats på bokmässans hemsida. Hon är aktuell med en bok om sitt liv som kommer att släppas under hösten på svenska. Där kanske man ska satsa på ett signerat exempl…

Regn och Åska - Håkan Lindquist

Oscar åker med sin mamma till Tallin på sommarlovet. Där träffar han en annan pojke vid namn Rein och de blir genast förälskade. Efter ett par dagar (och nätter) ihop vet de att de hör ihop. 

Här tänker jag genast "men va, man träffas inte bara sådär och hör ihop" och tycker det är lite smått osannolikt. Men i nästa stund tänker jag att varför inte? Varför måste alla böcker alltid handla om hur svår kärleken är och att det bara krånglar hela tiden?Då går det genast mycket bättre.
När Oscar måste tillbaks till Sverige berättar han om sin nya kille för sina vänner. Den där extrema längtan efter något som är för långt bort infinner sig, där Oscar bara måste göra allt i sin makt för att få vara med sin kärlek.
Däremot tycker jag att slutet faller rätt platt, det hände liksom inget. Kommer det komma en fortsättning på berättelsen kanske? När de två killarna blir anfallna i Tallin får jag för mig att det kommer sluta på ett hemskt sätt. När Reins kompis frågar ifall de inte ska vänst…

Stiltje i blogglivet?

Nu känns det som att jag inte läser alls, eftersom jag inte skriver några recensioner. Men så är inte fallet!

Jag har det senaste läst recensionsböcker vars recensionsdatum ännu inte varit och så har jag läst en bokcirkelbok som recenseras efter träffen.  Så här kommer en lista på inlägg som redan är klara:
Regn och Åska - Håkan Lindquist (9/3) Maj-Britt, Mars-Britt och husvagnen - Anne Holt & Anne Holt (23/3) Kärlek i kolerans tid - Gabriel Garcia Marquez (13/3)
Och så har jag en pågående:
I havet finns så många stora fiskar - Sara Lövestam (16/3)
Håll ut!

Dyngkåt och hur helig som helst - Mia Skäringer

Jag har aldrig sett något avsnitt av "Mia och Klara" och jag har heller inte hört dem på radion. Det är inte min typ av humor och jag blir bara irriterad när folk ska härma deras karaktärer för att vara roliga. Men folk har hyllat boken till tusen och vem är jag är inte den som inte är öppen för förändring. 
Så blev det någon omvälvande upplevelse? Skrattade jag halvt ihjäl mig? Nej inte det minsta. Visst känner jag med Mia när hennes pappa går bort och hennes livmoder krånglar. Hon målar ut sig själv på ett intimt sätt men jag känner ändå inte att jag vet  vad vi skulle prata om ifall vi skulle sitta jämte varandra på en lång tågresa. För inte skulle det handla om hennes mens, anorexi, uteblivna kåthet eller hennes förlossningar. Hon verkar dock vara en bra mamma och sambo, inte perfekt men det är ju ingen, precis som hon skriver. 
Jag har dragit mig för att läsa den här boken, just för att jag trodde att jag inte skulle gilla den, men jag kände mig i alla fall rätt träffad a…

Läsrapport Februari 2011

Även årets andra och kortaste månad blev ganska bra:

Haiku- red. David Cobb Drömfakulteten - Sara Stridsberg Månen och den eviga kon - Jilad Mossaed Vredens tid - Stefan Tegenfalk Cap Esterel - Tanja Langer Den röda grevinnan - Yvonne Hirdman Hetta - Ian McEwan Riddarar Hringstigans - Einar Már Gudmundsson I skuggan av min bror - Uwe Timm Regn och åska - Håkan Lindquist Dyngkåt och hur helig som helst - Mia Skäringer Totalt 11 böcker, 2250 sidor och 12 timmar ljudbok
Utfallet gällande boknyårslöften: -Jag har redan i år kommit upp i 12 nya författare, enbart en den här månaden som är känd sedan tidigare (Gudmundsson) -En bok läst på isländska, Riddarar hringstigans av Gudmundsson  - Läsa hundra böcker - redan uppe i 25 efter två månader. Helt klart över förväntan.  -Kontinenter: Europa, Asien,  -Nordiska författare: Svenskt Isländskt -Lyrik/dramatik: några diktsamlingar, ingen dramatik alls.  -Olika genre: Facklitteratur, ungdomsbok, deckare, biografisk roman