Fortsätt till huvudinnehåll

Inlägg

Visar inlägg från februari, 2013

Liftarens Guide till Galaxen.

För ett litet tag sedan läste jag första delen av Liftarens Guide till Galaxen. Det är ju en såndär bok som man hört allt möjligt bra om och som är mer eller mindre kultförklarad, så jag kände att jag borde ge den en chans.
Boken handlar om Arthur Dents, som en morgon inser att hans hus är i färd med att rivas. Det ska nämligen byggas en genomfartsled rakt igenom platsen där huset ligger. Arthur vill självklart inte gå med på detta, och protesterar genom att lägga sig raklång framför bulldozern. Då dyker hans vän Ford Prefect (som egentligen är en utomjording) upp och övertalar Arthur att följa med till puben och ta ett glas (efter att ha fått byggarbetarnas chef att lägga sig framför bulldozern i Arthurs ställe, med löftet att byggarbetarna får gå till puben så fort Arthur är tillbaka). När så Arthur och Ford sitter på puben dyker en flotta av rymdskepp upp. De vill spränga jorden eftersom den ligger i vägen för en genomfartsled som skall byggas. Ford och Arthur lyckas lifta med ett a…

Ro utan åror - Ulla-Carin Lindqvist

Ulla-Carin Lindqvist arbetade på Rapportredaktionen fram tills att hon fick diagnosen ALS (amyotrofisk lateralskleros). Det är den värsta av alla neurologiska sjukdomar. Det finns ingen bot och man avlider oftast inom ett par år.

Ulla-Carin skriver om sin sjukdomstid, från första symptomet som visar sig som svaghet och ryckningar i ena handen och snabbt sätter hela hennes kropp ur spel. Det är en oerhört gripande och sorglig bok, men även en hyllning till livet och kärleken. En bok om att ta vara på den tid man har med de människor man älskar.

Jag blir väldigt imponerad av Ulla-Carins mod och av hennes sätt att acceptera och hantera den svåra sjukdomen och det hastigt annalkande slutet på hennes liv. Jag tycker att det finns mycket att lära sig även för oss som har turen att vara friska och starka. Det är så otroligt lätt att man uppslukas av vardagen, av stressen och av alla måsten.Jag rekommenderar denna bok starkt - se dock till att ha en och annan näsduk inom räckhåll när du läser d…

#väljvarasnäll

Den första mars kommer äntligen R. J. Palacios Undret ut på svenska och det privilegierade förlaget är Brombergs. I samband med detta har se skapat kampanjen #väljvarasnäll, den svenska varianten av den amerikanska #choosekind, som helt enkelt går ut på att förlänga bokens budskap om att vara snäll och göra det rätta. I dessa näthatardagar så är kampanjen verkligen behövd. 

Jag är mitt uppe i den fina boken och kommer att publicera en recension på recensionsdagen 20/3. Den handlar kort om en pojke med ett grovt missbildat ansikte som ska börja på mellanstadiet med allt vad det innebär. Den borde läsas av alla, speciellt skolelever, hör ni det lärare?

Så, har ni några trevliga levnadsregler som ni följer eller ha ni gjort något snällt idag? Eller har ni kanske haft turen att någon gjort något snällt för er?

Länkar till hashtagen på Twitter hittar ni ovan och evenemangets Facebooksida hittar ni här.

Äntligen dags förr nytt surftåg

Nu är det hög tid för nytt surftåg tillsammans med nätbokhanlden Fritz & Ståhl, den här gången kommer det att bli mer av en direktsänd bokcirkel. Tillsammans med Gunilla och Suzanne från bokhandeln kommer även en medlem ur deras bokklubb, Gabriel Nilsson, delta i bokdiskussionen. Du som lyssnare kan aktivt vara med och ställa frågor eller diskutera i chatten. 

Boken som kommer att diskuteras är Vi kom över havet av Julie Otsuka. Den handlar om japanskor som under 1920-talet kom till USA som så kallade postorderbrudar men som sedan pekas ut som förrädare 1941. 
Den 5 mars kl 20:00 startar det och pågår i cirka en halvtimme. Du anmäler dig enkelt här. Om du vill läsa boken före cirkeln sätter igång (inget krav) så kan den köpas här för guldmedlemmar kostar den endast 129 kr. Alla deltagare kommer dessutom att få exklusiva erbjudanden från Fritz & Ståhl.   
Vi ses där!

Insekten och hunden

Förvandlingen, Den sanningssökande hunden - Franz Kafka
När Gregor Samsa vaknade en morgon ur sina oroliga drömmar fann han sig liggande i sängen förvandlad till en jättelik insekt. 
Ja den meningen kan vara en av de mest kända inledningarna till en berättelse någonsin. I riktigt Kafka-manér hamnar läsaren, och huvudpersonen, mitt i något som inte riktigt kan förklaras. Det sätter Gregors familj på prov och visar någon slags mänsklig likgiltighet. Det intressanta här, tycker jag, är vad det är han förvandlas till för "varför" går inte att ta reda på. Han kryper runt, både på golv och i tak, han talar om sina taniga ben och hur stor är han egentligen? Kafka ger en såpass vag beskrivning att varje läsare tvingas skapa sin egen bild av ohyran och det är inte helt lätt att lyckas med, speciellt inte på så få sidor. 
I Den sanningssökande hunden däremot är det ett faktiskt djur som är berättaren, det är en hund som beskriver sin värld utifrån hur man skulle tänka sig att en hund s…

Bokrea 2013

Då var äntligen årets förbokning här, nätbokhandlarna har lagt upp sina virtuella kataloger och de fysiska handlarna lär väl snart presentera sitt utbud. Att köpa romaner är oftast inte så intressant, så till vida att de inte finns i pocket. Det jag satsar på i år är faktiskt poesi där jag hittade oväntat mycket av intresse:

Samlade dikter - Karin Boye  Då nu är jag - Elsie Johansson Samlade dikter - Paul Auster Blänk av ametist - James Joyce
Och så några tips som jag redan har:
Dikter och prosa 1954-2004 - Tomas Tranströmer Här - Wislawa Szymborska
Och mycket mer (hela poesirean hos Adlibris hittar ni här).

Så hittade jag två islänningar också, dels Sjóns senaste på svenska, Skymningsinferno, dels Kvinnor av Steinar Bragi som länge stått på min önskelista.

Jag ska väl också erkänna att det snart bör vara dags för mig att ta tag i den där Knausgård. Ettan har jag hemma, tvåan och trean beställde jag nu på rean så att det ska se snyggt ut i bokhyllan. Man kan ju inte ha en inbunden och så re…

Lika som bär

Jag har tänkt på det här ganska länge och nu måste jag bara säga nåt. Jag tycker att dessa två omslag är väldigt lika och de påminner mig alltid om varandra när jag ser dem:



Eller vad tycker ni? Det kanske bara är jag som är knäpp...

Ximen Nao och hans sju liv - Tjurens styrka

I den andra delen av 2012 års nobelpristagare Mo Yans Ximen Nao och hans sju liv så har det hunnit bli 1960-tal och kulturrevolutionen ligger runt hörnet. Ximen Åsna som så snöpligt blev dödad och uppäten har nu reinkarnerats som en tjur. Lan Lian, som ju tagit över gården efter Ximen Nao, och hans son går på marknad för att ersätta sin åsna och faller pladask för Ximen Tjur.

Den här gången är det dock inte den återfödde Ximen Tjur som berättar historien utan det är Lan Lians son Lan Jiefang som återberättar för ett barn med stort huvud. Den framtida Lan Jiefang är fullt medveten om att den här tjuren var Ximen Nao och han berättar i du-form så jag misstänker att det här barnet med det stora huvudet kommer att återkomma längre fram. 
I och med ändringen av berättare så blir berättelsen en helt annan. Den är inte längre riktigt lika surrealistisk och komisk utan nu är det den kinesiska landsbygden som står i centrum. Allt fler går över i kommunens styre och Lan Lian står ensam kvar so…

På spaning efter den vecka som gått - 6

Läsningen går just nu ganska långsamt och det är frustrerande. Jag har snart läst klart andra delen i MoYans bok om Ximen Nao men det betyder bara 250 sidor på nära två veckor. Tur att jag har tillåtelse att läsa en annan bok mellan varje del, annars skulle jag nog dö långsamhetsläsardöden ganska fort. I början av veckan förundrades jag helt av första boken jag läst av Sjón, Skugga-Baldur, som gav mersmak. Jag har inte riktigt bestämd vad jag ska läsa nu efter del två men det kommer nog inte bli ett problem att välja. För er som väntar på andra delen i min Ximen Nao-serie så kommer den i början av nästa vecka.

I helgen var det en hel del författare på TV. Skavlan (som jag verkligen inte tycker om) hade besök av superförfattarparet Siri Hustvedt och Paul Auster men jag vet inte riktigt hur mycket det gav. Siri pratade lite Bergennorsk, Paul pratade lite franska och sen diskuterade de hur deras relation såg ut och hur de arbetade. Hade gärna sett att hela programmet handlade om dem. Ett…

Sara-Sofias läsrapport januari 2013

Vi är ju redan en bit in i februari (tiden går verkligen fortare och fortare), men här kommer ändå en liten sammanfattning över januari månads läsande:

I de lugnaste vatten - Viveca Sten
Maken - Gun-Britt Sundström
Pojken som överlevde förintelsen - Thomas Buergenthal
Änglalik - Veronica von Schenck
För evigt dömd - Harlan Coben
A feast for crows - George R.R. Martin
Dömd till fängelse - Jeffrey Archer
Torka aldrig tårar utan handskar, del 1: Kärleken - Jonas Gardell
The perks of being a wallflower - Steven Chbosky
Kretsen - Veronica von Schenck

10 böcker på sammanlagt 3927 sidor. De böcker som utmärkt sig särskilt har varit Pojken som överlevde förintelsen (- otroligt gripande om en liten pojke som tack vare en hel del tur klarar sig genom förintelsen och idag är domare i internationella domstolen för mänskliga rättigheter), A feast for crows (ytterligare en bok i Game of Thrones-serien) samt Torka aldrig tårar utan handskar.

Just nu läser jag Murakamis Fågeln som vrider upp världen,…

The perks of being a wallflower - Stephen Chbosky

I helgen träffades vi tjejer i bokcirkeln och diskuterade boken The perks of being a wallflower. Boken handlar om Charlie, en tonårskille, som skriver brev till en anonym mottagare som han själv inte känner särskilt väl. Man får aldrig veta vem denna person är, det hintas dock någonstans att Charlie "hört att hon är en tjej som är lätt att prata med" och därför väljer att skriva till just henne.

Av det Charlie skriver så förstår man snart att han är något av en enstöring, som inte riktigt får det sociala samspelet med andra i hans ålder att fungera. Han är tillbakadragen men mycket intelligent. Av en lärare får han rådet att interagera mer med sin omgivning istället för att bara stå vid sidan och iaktta, och tack vare detta blir han snart vän med Patrick och Sam, ett syskonpar som går i en klass över honom. Charlie följer med dem på fester, han testar droger, blir av med oskulden och skaffar en flickvän trots att han egentligen är olyckligt förälskad i Sam. Det är ganska uppe…

Den blå räven är väldigt lik en sten

Skugga-Baldur - Sjón 

Året är 1883 och i det karga isländska landskapet är pastor Baldur Skuggasson ute på rävjakt. Han följer en rävhona i ett dygn innan han lyckas skjuta henne. Samtidigt har den mystiska kvinnan Abba avlidit. På 1860-talet anlände hon till byn efter att ha hittats på ett holländskt skeppsvrak. Hon har Downs syndrom och kan knappt prata men hon vet allt om fåglar och samlar på deras fjädrar. Hon ger upphov till blandade känslor inom kyrkan men hon lyckas charma flera invånare och blir ett föremål för villkorslös kärlek. 
Ja, vad ska jag säga, det här är helt fantastiskt! Sättet Sjón använder språket till att beskriva det kalla och mytiska landskapet på den isländska landsbygden är helt fenomenalt. Han gör det inte bara rättvisa med sina precisa beskrivningar utan han lyfter upp det ännu ett snäpp. Man riktigt känner hur den kalla vinden susar i öronen och kryper in ända in under huden. Han har helt enkelt moderniserat den isländska sagan till något som känns helt rä…

På spaning efter den vecka som gått - 5

Det stora som hänt i bloggisfären i veckan är så klart att vinnaren av Bokbloggarnas litteraturpris 2012 tillkännagavs och det blev inte helt oväntat Jonas Gardells hyllade Torka aldrig tårar utan handskar 1: Kärleken, en värdig vinnare som även jag lade en av mina tre röster på. Tvåa kom Eld av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren som jag också röstade på. Trea kom Jellicoe road av Melina Marchetta, som jag nominerade men min tredje röst la jag på Sara Stridsberg, om jag inte minns helt fel nu. Tre riktigt bra böcker så grattis till er!

I veckan har jag också påbörjat ett riktigt tungt läsprojekt, både fysiskt och innehållsmässigt, då jag gett mig på att läsa tegelstenen Ximen Nao och hans sju liv av 2012 års Nobelpristagare Mo Yan. Eftersom den är såpass lång och fullspäckad av fantastisk läsning bestämde jag mig för att läsa en del åt gången och således skriva om var och en av de fem delarna för sig. Det är alldeles för mycket för att en enda recension ska göra den rättvisa s…

Ximen Nao och hans sju liv - Åsnans prövningar

Så var det äntligen dags för mig att ta tag i 2012 års nobelpristagare i litteratur, Mo Yen. Den bok jag valt att läsa av den kinesiske författaren är Ximen Nao och hans sju liv som är en riktig tegelsten som kommer att ta mig många timmar att läsa så därav tänkte jag skriva om den något mer än bara en gång i en recension. Jag tänkte skriva om den efter varje avslutad del, det vill säga fem gånger. Det kommer väl att bli en del spoilers så för er som vill läsa boken helt utan förutfattade meningar ska kanske inte hänga med i min lilla serie men ni som kanske mest är nyfikna på vad den där Mo Yen är för författare borde gladeligen hänga på. 

Ximen Nao har hamnat i dödsriket. Han är alltså död, hans sköts i huvudet av kooperativets män men han hävdar bestämt att han är oskyldig. När dödsrikets härskare, kung Yama, väl bestämmer sig för att returnera Ximen Nao till jordelivet blir det inte riktigt som den före detta bonden hade tänkt sig, han återföds som en åsna.  
I den första delen a…

Mettas Läsrapport januari 2013

Maken - Gun-Britt Sundström (Hyllvärmare, Klassiker, Bokcirkelbok)
Torka aldrig tårar utan handskar 2. Sjukdomen - Jonas Gardell (E-bok)
Lolita - Vladimir Nabokov (Klassiker, Hyllvärmare)
Översten får inga brev - Gabriel Garcia Marquez (Hyllvärmare, Nobelpristagare)
Den allvarsamma leken - Hjalmar Söderberg (Hyllvärmare, Klassiker)
Jag, en - David Levithan (Recensionsbok)
Perks of being a wallflower - Stephen Chbosky (Bokcirkelbok, E-bok)

Noveller:
Spår i snön - Jonas Karlsson (Ljudbok)
Stamtavla - Karin Ström (Ljudbok)

E-bok: 2 Ljudbok: 2 Hyllvärmare: 4 Klassiker:  3
Nobelpristagare: 1
Recensionsbok: 1
Månadens bästa:  Svårt val men får nog faktiskt säga Lolita och det faktum att jag äntligen läst den.  Månadens sämsta: Inget dåligt den här månaden, men blev väl lite besviken på Wallflower som jag inte riktigt förstår storheten med.  Månadens överraskning: Att jag läst 4 hyllvärmare.Tack posten för att ni stängde mitt utlämningsställe.