Fortsätt till huvudinnehåll

Inlägg

Visar inlägg från augusti, 2016

Sprudlande ångest och ett författarskap som är här för att stanna

Välkommen till Amerika - Linda Boström Knausgård

En flicka som slutar prata för att hon tror inte att hon mäktar med det samtidigt som hon växer. En bror som spikar igen sin dörr, som har varit snäll men som inte längre är samma person. En mamma som är skådespelerska och vill vara i fred. En pappa som ligger orörlig på soffan. Någonstans långt där nere finns en familjesammanhållning men de är på väg mot katastrofen.

I och med sin tredje prosabok, sin andra roman, har Linda Boström Knausgård verkligen satt sin stil. Det här fantastiskt precisa och samtidigt utelämnande språket är lika slående som förut. Teman som moderskap och familjerelationer är återkommande och det handlar mycket om ensamhet, känslor, ångest, minnen och den lilla människans plats i världen. Familjerelationerna kan mer läsas mellan raderna, genom madrassen som pappan ständigt ligger på och springan under dörren till broderns stängda rum, snarare än i själva orden. Jag tycker att den frånvarande mamman är en oerhört k…

Boken med den väldigt långa titeln

If I knew you were going to be this beautiful, I never would have let you go - Judy Chicurel

Katie bor i en sovande kuststad i östra USA, inte långt i från New York. Det är 70-tal och vietnamkriget är i full gång. Katie hänger gärna i hotellbaren eller med sina vänner, hon trivs med sin tillvaro men väntar ändå på något annat. Hon är adopterad och känner sig inte helt hemmahörande där hon befinner sig, men finns det något annat? Eller är det bara en del i att växa upp? Droger, alkohol, sex, fester, graviditeter, krigsveteraner blandas med en fantastisk miljö i den här crossoverromanen. 
Det tar ett tag innan en inser att den här boken inte handlar om något alls, på ett bra sätt. Berättelserna runt Katie bara flödar fram, det finns ingen röd tråd utan det är som livet i stort. Vissa människor kommer och går, andra bestå och vissa förändras. Någon lämnar bort ett barn, någon blir religiös och någon dör. Det är bara livets gång. Och jag har alltid varit svag för USAs östkust, det lummiga…

Den magiske pojken blev man, eller J. K Rowlings svek!

J. K. Rowling, Jack Thorne, John Tiffany - Harry Potter and the cursed child
Egentligen hatar jag det här. När Rowling gick ut och sa "det blir sju böcker, jag vet hur det ska sluta, sen blir det inget mer" kände jag sådan enorm respekt och tillfredställelse. Jag kände att här har vi en kvinna med integritet som inte tänker vattna ur sitt verk som så många gör. Och så kommer det här, en pjäs som utspelar sig då Harry och hans vänner är vuxna. Jag är så enormt besviken på detta svek, men jag läser ändå. 
Harry och Ginnys son Albus revolterar mot sin superkändispappa genom att hamna i Slytherin samt umgås med Scorpius Malfoy som ryktas vara son till självaste Voldemort. Mörkret är för länge sedan borta och alla lever normala liv, till Albus bestämmer sig för att revoltera ännu mer och drar med sig Scorpius på en tidsresa för att rädda livet på Cedric Diggory, som mördades av Voldemort under en trollkarlstävling som även Harry Potter deltog i. Nutiden blir inte riktigt sig lik …