Fortsätt till huvudinnehåll

Inlägg

Visar inlägg från januari, 2012

Skumtimmen - Johan Theorin

I början av sjuttiotalet klättrar en liten pojke över stenmuren som avgränsar morföräldrarnas trädgård från världen utanför. Han försvinner spårlöst i dimman - i veckor letar familjen, polis och frivilliga öbor efter honom, utan resultat. Till slut tvingas de ge upp. Över tjugo år senare har hans mor Julia fortfarande inte lyckats gå vidare. Hon är sjukskriven från jobbet och tillbringar dagarna med att tänka på sin son Jens, att fundera på om han lever eller är död, vad som egentligen hände dendär dagen då han försvann. En dag får hon ett samtal från sin far, den pensionerade gamle sjökaptenen Gerlof Davidsson. Han har fått ett paket på posten - ett paket innehållande en liten pojksandal. Julia återvänder till ön, och hon känner igen sandalen som en av det par Jens bar den sommaren han försvann. Julia får nu höra talas om en man som en gång i tiden satte skräck i hela bygden, en man vid namn Nils Kant. Han skall dock ha varit både död och begraven när Jens försvann - men det finns de…

Reselitteratur del 1

Så, nu är flyg tur och retur till San Francisco bokat och betalt, så även sju nätter på Hotel Union Square samt alla tåg och flygbussar. Sambon ska på jobbgrejer och jag ska öva på min kommande svenska hollywoodfru-roll genom att shoppa, fotografera och dricka kaffe. 
Sambon hävdar att man inte kan läsa på flygplan för det låter för mycket men jag håller inte riktigt med. Vad ska man göra annat än läsa? 
Nu måste jag dock bena ut lite hur jag ska tänka. Jag tar inte med några fysiska böcker utan det blir bara Kindle, helt plötsligt är jag alltså begränsad till e-böcker. Jag vill ogärna (men är övertalningsbar) köpa e-böcker som jag redan har i bokhyllan. Jag hamnar gärna i prettoträsket och läser svår litteratur som tar lång tid och som kräver pauser, men det går helt bort. Jag vill ha något lättläst som biter sig fast så att man inte kan sluta läsa. 
Så, vad tänker ni utifrån dessa premisser? Det är så klart inte lätt för er att veta vadjag redan har men jag är som sagt öppen för för…

Tigern i Galina - Téa Obreht

Natalia åker till ett barnhem i efterdyningarna av ett krig på balkan för att vaccinera barn. Mitt i allting får hon beskedet att hennes morfar dött i en konstig by där man inte haft respekt nog att skicka tillbaka hans tillhörigheter. Natalia bestämmer sig för att åka och hämta hans saker och under sin resa minns hon morfaderns alla berättelser. Vi får möta den dödslöse mannen, en kvinna som verkar ha ett speciellt band till en förrymd tiger och så klart tigern själv. 

Jag får någonstans en känsla som även kom över mig när jag såg Tim Burtons film Big Fish, det är den här gamle mannen som har massor av berättelser som är magiska och man vill tro på det trots att det är orealistiskt. Med den dödslöse mannen, som alltså blir skjuten i huvudet och dränkt utan att dö, så får jag mer en känsla av den fantastiska Jonathan Strange och Mr Norrell av Susanna Clarke. Han är en sådan där mystisk djävulsgestalt som jag älskar. 
Man får en fantastisk upplevelse av en gammal Jugoslavisk kultur i bla…

Händer i Bok-Skövde våren 2012

Nu börjar bokevenemangen äntligen komma igång här efter jul- och nyårsledighet och vi har en del att se fram emot även utan för storstaden, eller vad säger ni om det här schemat:
30/1 kl 19:15 Forum för Prosa och Poesi på stadsbiblioteket, Helena Von Zweigbergk och Jörgen Gassilewski pratar om sina böcker. Entré 50 kr.

11/2 kl 13:00 Skövde bokcirkel diskuterar Den stulna romanen av Nawal El Saadawi på kulturcaféet. 
13/2 kl 19:15 Öppen bokcirkel på stadsbiblioteket med Skövde Bokcirkel där vi pratar om förra årets Augustpristagare Korparna av Tomas Bannerhed
27/2 kl 19:15 Forum för Prosa och Poesi på stadsbiblioteket, Torbjörn Flygt och Hanna Wikman pratar om sin litteratur. Entré 50 kr. 
12/3 kl 19:15 Skövde bokcirkel firar Strindbergåret med en öppen bokcirkel på stadsbiblioteket där vi läser En dåres försvarstal
Nå, inte illa för oss lantisar va?






Hörde jag något om en enkät?

enligt O, Pocketlover, Bokbabbel med flera delar med sig av sin läsning just nu, och jag är så klar inte sen att haka på:

Vid sängen: Jag har alltid en huvudbok, som just nu är Förlorade ord av OyaBaydar. Annars har jag lite tidningar om litteratur och fotografering på sängbordet. 
På toaletten: Jag har sagt det förr, jag spedenrar gärna så lite tid som möjligt på toaletten så där sker ingen läsning alls. 
På iPaden: Sambon läser Murakamis Fågeln som vrider upp världen på iPad, jag läser min huvudbok på Kindle. Jag har även läst halva 11/22/63 av Stephen King som ligger och lurar på Kindle. 
För att jag är nörd: Klickar jag just hem de nya delarna i Bonniers klassikerserie för att de är snygga. 
På jobbet: Jag gick till jobbet idag bara för att kunna lyssna på Mästaren och Margarita på vägen. 
På is: Ja som sagt Kingens senaste. 
Utmaningsbok: Jag är inte så suger på Augustprisvinnaren Korparna men måste läsa den till en bokcirkel. Har dessutom kvar Nora Roberts från vår julutmaning. 
Längtar…

Pojken som slutade gråta - Ninni Schulman

Det är augusti och solen steker på invånarna i Hagfors. En sen kväll brinner en villa ner. Kvinnan i villan hinner aldrig ut, utan avlider i branden. Först tror man att det handlar om ett blixtnedslag, men snart inser polisen att branden var anlagd. Någon har tänt på flaskor med bensin och kastat in genom fönstren i huset. Innan någon hinner förstå vad det är som händer har ytterligare ett hus brunnit ned. Och sedan ännu ett.

Detta är den andra boken om journalisten Magdalena Hansson och poliserna Petra Wilander och Christer Berglund. Den första boken, Flickan med snö i håret, läste jag för ett tag sedan och recensionen finns här. Återigen har Ninni Schulman lyckats skriva en grymt bra bok! Det är lätt att fastna för karaktärerna, handlingen är trovärdig och spännande, och slutet är totalt oförutsägbart. Dessutom belyser den på ett bra sätt de många ensamma och deprimerade människor som finns i vårt samhälle idag.
Boken finns att köpa här och här.
Recensionsbok från Forum Bokförlag.


By nightfall - Michael Cunningham

Peter är några år över fyrtio, han är i konstbranschen och lever med sin fru i Soho. Han är en man i sina bästa år med ett perfekt liv. Eller? Hans frus drygt 20-årige lillebror, som varvar drogmissbruk med behandlingshem, kommer för att bo hos dem efter en resa till Japan och livet blir sig aldrig riktigt likt igen. Peter ser en ung version av sin fru blandat med sin egen avlidne brors egenskaper i sin svåger Mizzy och blir förälskad. Inbillar han sig? Är det besvarat? Vad håller han på med?

Jag blir enormt fascinerad över Cunninghams karaktärer, de äcklar mig och intresserar mig på samma gång. Peter är en smått pervers typ som berättar om då han precis mött sin fru och ber henne berätta om en sexuell upplevelse i ungdomen. Han tänker också på sin avlidne bror och en tjej de var kära i samtidigt och Peter har på sig hennes bikinitrosor på huvudet. Och vem blir kär i sin frus lillebror? 
Men känslorna är intressanta och komplexa. De är inte sexuella men är definitivt erotiska. Dels ser …

Sankta Psyko - Johan Theorin

Jan Hauger flyttar till västkusten då han får ett vikariat på en förskola vid namn Gläntan. Gläntan ligger alldeles invid en klinik för psykiskt störda brottslingar; kliniken heter S:ta Patricia men har fått öknamnet Sankta Psyko. På förskolan vistas barn till patienter intagna på kliniken, detta för att barnen och föräldrarna skall ha en chans att träffas regelbundet under bevakning. Personalen eskorterar barnen genom underjordiska gångar från förskolan till kliniken.Jan har bra hand med barn och blir snabbt omtyckt på förskolan. Dock bär han på endel mörka hemligheter; t.ex vad som hände för 9 år sedan då ett barn försvann i samband med en utflykt som Jan var ansvarig för. Eller att han i själva verket sökt jobbet på Gläntan för att komma nära Sankta Psyko.
Jag lyssnade på denna som ljudbok, mestadels när jag åkte till/från stallet och när jag jobbade i stallet. Det var inte helt utan att jag drog ut på tiden lite extra eller hittade på extragrejor att göra som jag egentligen inte be…

Dig ska jag älska - Kristina Sundström

Karin lever ett tryggt och välordnat liv tillsammans med sin make Pierre och deras dotter i Paris. Dock känner sig inte Karin helt tillfreds med livet. Hon bestämmer sig för att ensam åka till familjens stuga i en by vid namn Les Cloches. Hon tänker tillbringa sommaren där med att försöka skriva en roman. När den unge och vackre Lucien en dag kliver in i stugan förändras allt. Karin får, trots att Lucien är hela 15 år yngre, starka känslor för honom och hon börjar fundera över sitt liv och sitt äktenskap med Pierre. Hur bra har dem det egentligen? Är hon verkligen lycklig med Pierre?
När Pierre får nys om att Karin och Lucien har börjat umgås dumpar han allt han har för händer och åker till Les Cloches för att stanna med Karin resten av sommaren. Hon känner sig bevakad och instängd, men det visar sig att det ligger mer bakom Pierres uppdykande än enbart svartsjuka. Det finns uppenbarligen en hel del som Pierre vill dölja för sin hustru...

Dig ska jag älska är Kristina Sundströms debutro…

Medealand och andra pjäser - Sara Stridsberg

Medealand handlar om kvinnan som i frustration och sorg över att bli lämnad dödar sina barn. Dissekering av ett snöfall handlar om konungaflickan som varken vill bara kung eller drottning, som inte vill gifta sig, som pratar med sin döde far och har en fransk filosof i sitt hov. Valerie Jean Solanas ska bli president handlar om kvinnan som hatar män, säljer sin kropp och som skjuter Andy Warhol. 

Tre kvinnor, tre öden, tre tidsåldrar. Det är enormt svårt att skriva om Stridsbergs karaktärer, de är komplexa, egna, oförutsägbara. Man kan känna medlidande och hat i samma stund. De är smått galna allihop. Men de representerar vad det är att vara människa, om så i extrema former. Det handlar om kärlek, svartsjuka, svek, sorg, ensamhet, hopp, ånger och alla andra känslor. 
Jag älskar intertextualitet och Stridsberg är en mästare inom området. Det första dramat, Medealand, relaterar naturligtvis till det grekiska dramat Medea av Euripedes. Stridsberg har dock moderniserat berättelsen med psy…

Snusk - Två osedliga berättelser - Alan Bennett

Mrs Donaldson är änka och spenderar allt mer tid på att arbeta på sjukhuset, som låtsaspatient på läkarprogrammet, för att få extra pengar. Det räcker dock inte utan hon bestämmer sig för att, helt emot den surmulna dotterns önskemål, ta sig an ett inneboende par. Paret har dock lite problem med att betala sina räkningar och frågar mrs Donaldson om hon kan tänka sig någon annan betalning, och rätt som det är blir hon  inbjuden att åskåda vad som pågår i parets sängkammare. Hon är skeptisk till en början men börjar sedan gilla det. Men vad ska hon ta sig till när paret flyttar ut?

Graham Forbes är en snygg och narcissistisk ung man. Hans mor förstår inte varför han vill gifta sig med medelmåttiga Betty, men kanske är det kärlek? Nej, Graham har andra böjelser, han gillar män. Det heterosexuella äktenskapet är dock bekvämt, han får komma till två gånger per dag och hans karriär skjuter i höjden på banken då han inte längre kan misstänkas vara annat än straight. Graham spelar dock ett far…

Dracula - Bram Stoker

Namnet Dracula betyder djävul, och greve Dracula bygger på en historisk person vid namn Vlad Tepes Dracula. Han var en grym valakisk furste som på 1400-talet hade som vana att spetsa personer han inte uppskattade på pålar. Vissa rykten fanns även om att fursten skulle ha varit vampyr.
Boken börjar med att en ung advokat, Jonathan Harker, reser till Transsylvanien för att bistå greve Dracula i hans uppköp av en egendom i London. Under Jonathans färd händer det ofta att folk han möter försöker få honom att vända om, och människor gör korstecknet när de får veta vart han är på väg. Dock blir han inte avskräckt, utan reser vidare (självklart). Greven visar sig vara en artig äldre man, men ganska snart upptäcker Jonathan att det under dendär artigheten finns ganska så obehagliga och underliga sidor. Efter ett tag förstår Jonathan att han i själva verket inte är gäst på slottet, utan fånge - och att greven inte har några som helst planer på att släppa ut honom. Någonsin.
Denna bok är en del i…

Grattis Adlibris - 10 år!

Idag jubilerar jag och nätbokhandeln Adlibris, det är nämligen exakt 10 år sedan jag gjorde min allra första beställning. 3/1 2002 såg min beställning ut så här:


Jag hade fått hela Ramsesserien i julklapp, utom just del ett då den var slutsåld i den lokala bokhandeln så jag tog mig till mig och beställde på nätet. Jag läste samtliga böcker under våren, då jag på den tiden faktiskt läste det jag köpte i stället för att köpa sju gånger fler böcker än vad jag kan läsa. Liftarens guide läste jag till och från jobbet så att så fort jag hör talas om den tänker jag direkt på att sitta och huttra i en kall bil med min pappa bakom ratten. Ramsesserien läste jag och tyckte mycket om, då jag alltid gillat Egypten. Jag vet dock inte om jag skulle våga läsa om den, men den står kvar i hyllan. Tolkienboken är en kortis som jag tyckte mycket om också, det var trots allt Tolkien som fick fart på min läskarriär då hans verk fick mig att bli intresserad av litteraturhistoria.

I januari 2002 var jag 19 …

Läsrapport December 2011

Catcher in the rye - J. D. Salinger
Revolt - Lisa Rodebrand Vi i villa - Hans Koppel Fjärilen i glaskupan - Jean-Dominique Bauby Medicinen - Hans Koppel Christmas is murder - C.S. Challinor Snusk - Alan Bennett
7 böcker, 1246 sidor. Helt okej med tanke på att den första boken lästes ut 12/12. 
Alla nyårslöften utom ett är uppfyllt, jag läste totalt 101 böcker under 2011. Det som blev kvar är en bok av en afrikansk författare, jag får försöka få med det 2012 i stället. 
Nyårsboklöften inför 2012 har ni redan tagit del av i och med den boktolva som presenterats i julkalendern, det vill säga läsa böcker av 12 författare som jag tidigare bara läst en bok av men älskat. 2012 blir alltså, till skillnad från 2011 som var året då jag vidgade mina vyer, året då jag hittar tillbaka till mina favoriter. Jag kommer att fortsätta med månadsrapporteringen så klart, där jag tänker lägga till kategorier så som "månadens bästa" och "månadens besvikelse" och följa upp boktolvan. Har…