Fortsätt till huvudinnehåll

Inlägg

Visar inlägg från maj, 2011

Läsrapport maj 2011

The tiny wife - Andrew Kaufman
Jag tror jag älskar dig - Allison Pearson Hundraåringen som klev ut genom ett fönster och försvann - Jonas Jonasson Vargsläkte - Caroline L Jensen Till mamma på mors dag - Doris Dahlin Fågeln som vrider upp världen - Haruki Murakami Häxmästaren - Peter Bergting 
7 böcker, 2227 sidor och 14,5 timmar ljudbok. 
En ganska dålig månad, tyvärr kommer livet emellan ibland. 
Utfallet gällande boknyårslöften:
-Jag har redan i år kommit upp i 12 nya författare, har läst Haruki Murakami tidigare.  -Ingen bok läst på isländska  - Läsa hundra böcker - Uppe i  51 i år. Minimumgränsen 50 är alltså uppnådd.  -Kontinenter: Europa, Nordamerika, och Aien har fortfarande inte läst något från Afrika eller Oceanien.  -Nordiska författare: enbart svenskt. Danmark saknas alltså än.  -Lyrik/dramatik:  nix -Olika genre: ungdomsbok, skräck och så lite fantasy.


Glöm inte vara med i tävlingen

Ni har väl inte glömt att delta i tävlingen där ni kan vinna Mor gifter sig av Moa Martinson? Skriv ner varför du vill läsa Moas böcker och maila det, tillsammans med adressuppgifter, till [email protected] och skriv ett inlägg om tävlingen i din blogg. 

Läs mer om tävlingen här. Ni har till och med 5/6 på er att delta. 


Fågeln som vrider upp världen - Haruki Murakami

Äntligen! Jag har efter två månader läst sista sidan i Murakamis nyckelfågelbok. Jag tycker om den och den är inte svår att läsa, den har bara hamnat i skymundan för måsteläsningen. 

Den händer egentligen inte så mycket i boken, samtidigt som det händer massor. Toru Okada lever i Tokyo och hans katt är försvunnen. Sedan försvinner även hans fru. Han möter en mängd konstiga karaktärer så som folk som tagit namn från medelhavsöar eller kryddor. Han sitter på tunnelbanan och stirrar på folk, sitter i en brunn, läser brev, besöker kaféer och en hel del annat. Mellan varven kommer även historiska skildringar från andra världskriget och det japansk-inesiska kriget som berör. Folk blir flådda och zoodjur mördas. 
Jag kan inte riktigt sätta fingret på varför jag tycker så mycket om Murakamis böcker. Kanske är det hans sätt att få småsaker att verka viktiga, kanske är det de otroligt konstiga saker som händer, kanske är det de grymma scenerna från kriget eller kanske en kombination av allt. Det …

Forma Book blog awards - de tre kandidaterna

Ingen i bobkloggsvärlden har väl missat att förlaget Forma books infört ett pris för bästa bokblogg (läs mitt inlägg om det här i så fall). Igår annonserades de tre kandidater som man nu kan rösta på fram till 25 juni kl 17:00. Kandidaterna är:

Bokhora med motiveringen: Bokbloggarnas Grande Dame. Mycket väl genomarbetad blogg med hög nivå på texter, recensioner och layout. Bloggen har visat att den håller över tid och lyckas vara ständigt hyperaktuell, superintressant och genomrelevant!

En bokcirkel för alla med motiveringen: Knyter ihop bloggen med den fysiska världen och bjuder in alla som vill vara med till samtal om högt och lågt i litteraturens namn. Sprider passion för bokcirklandet i hela Sverige. Härligt folklig blogg med en bredd som imponerar!

Kafka på jobbet med motiveringen: Skarp, snygg, välformulerad och underhållande blogg med en alldeles egen röst och finfina boktips. Läser man Kafka på jobbet vet man aldrig riktigt vad man får - vilket är en del av skönhetsupplevelsen!

S…

Keep on running

Ni som följer mig på Twitter är väl medvetna om min löparsatsning då jag fått för mig att ja gska se om jag kan tycka om det. Jag läste för länge sedan ett reportage om springande författare i Vi Läser och kände att jag verkligen vill gilla det. Jag minsn inte alla som var med i reportaget men augustprisvinnaren Bengt Ohlsson var en av dem och framförallt så var en av mina favoritförfattare, Haruki Murakami, med.

Jag tänker naturligtvis ta hjälp av litteraturen för att finna inspiration. En självklar kandidat är Murakamis Vad jag pratar om när jag pratar om löpningoch jag är även nyfiken på Born to run av Christopher McDougall som ska besvara frågan "Varför springer jag?" som alla löpare ställer sig förr eller senare. 

Har ni fler tips på böcker som handlar om löpning, eller där löpning spelar en viktig roll?

Till mamma på mors dag - Doris Dahlin

Reseda har vuxna barn och är gift med en läkare som varit henne otrogen. När hennes mamma dör börjar hon fundera på sitt liv och sina relationer. Alla gamla minnet kommer till henne, hur hennes pappa lämnade dem, hur hon alltid var städerskans dotter, hur det var att vara gravid. 

Elisabeth är psykolog med egen mottagning, men kanske är det så att hon behöver leva som hon lär? Hon har aldrig haft ett längre förhållande utan blir skrämd och flyr. Hennes mamma lever än men de har ett komplicerat förhållande som inte blir enklare när mamman blir dement och helt beroende av Elisabeths stöd. 
Till mamma på mors dag handlar om relationer av alla slag, relationen till sin mamma, till sin man, till sin dotter, till sin älskare, till sina patienter, ja till alla. Dahlin gestaltar samtliga relationer på ett komplext sätt, det är aldrig enkelt att leva med andra, vare sig det är någon man valt, som sin man, eller som man tvingas leva med, som sin mamma. Hon för även fram svåra känslomässiga aspekt…

TÄVLING: Moa Martinson - Mor gifter sig

Ni har väl inte missat att nätbokhandeln Fritz Ståhl har en porträttserie om starka kvinnor? Först ut är Moa Martinson, fru till nobelpristagaren Harry Martinson, men även själv en fantastisk författarinna. Hon var en fattig flicka som med stort mod och hårt arbete blev en hyllad författarinna och hennes böcker ges ständigt ut på nytt. 

Serien till ära lottar jag, i samarbete med Fritz Ståhl, ut Moa Martinsons första bok Mor gifter sig som hos Frits Ståhl beskrivs så här:
Mor gifter sig är första delen i trilogin om proletärflickan Mia, en berättelse som har hämtat delar av sitt stoff ur Moa Martinsons eget liv. Serien skrevs som en motvikt till de ”pojkbiografier” som var vanliga under 1930-talet.  I de tre böckerna får vi läsa om arbetarkvinnornas och barnens tillvaro i  sekelskiftets klassamhälle. Här ges också ett mycket fint, trovärdigt porträtt  av den inte alltid så enkla relationen mellan en mor och hennes dotter. Boken  har ett nyskrivet förord av Ebba Witt-Brattström
Vill du vinna de…

Bokbyte på biblioteket

Efter morgonens radiosändning var det bara till att ta nya tag och ge sig till jobbet och på kvällen var det bokbyte på biblioteket som gällde. Jag och Therese radade upp några medhavda böcker och så här såg det ut:


En strid ström av folk kom förbi med böcker de ville byta och roffade snabbt åt sig titlar de kände igen eller böcker som vi rekommenderat. Vissa ville inte ta lika många böcker som de kom dit med, andra tog fler än de bytt in. I princip hela utbudet var utbytt i slutet och vi hade minst det dubbla antal böcker där vi tog vara på ett par titlar var och resten lämnade vi in på Myrorna.

Det var otroligt roligt att träffa nytt folk och prata om böcker och allt däromkring. Det kom även en trevlig kille från lokaltidningen och fotograferade och intervjuade så håll utkik i SLA under morgondagen.


Jag fick med mig Kära Ingen av Berlie Doherty, Glennkill av Leonie Swann och Efter alla år av saknad av Peter Robinson.


Bokbyte i P4 Skaraborg

Vid 8-snåret i morse gästade jag och Holly Hock Sveriges Radio P4 Skaraborg för att berätta om stora bokbytardagen, lite om våra bloggar och framför allt byta böcker med programledarna. Holly Hock hade med sig Drottningen vänder blad av Alan Bennet (som jag recenserat här) och fick tegelstenen Blone av Joyce Carol Oates av proramledaren Pernilla. Jag hade med mig kultklassikern Tärningsspelaren av Luke Rhinehart och fick Äkta Vara, skriven av hemlige kocken Mats-Eric Nilsson i bytet med programledaren Torbjörn. Nu är det bara att samla på sig nya bokbytarkrafter och invänta bytet på stadsbiblioteket mellan 17 och 19 ikväll.

Mer om inslaget kan ni läsa här och ni kan även lyssna på inspelningen här, ungefär klockan 08:15 (Precis efter Dire Straits Money for nothing)


Bilden är tagen från SR P4 Skaraborgs hemsida

Stora bokbytardagen

I morgon är det så dags för den tredje Stora bokbytardagen och självklart är jag med och ordnar bokbyte i Skövde. Lokaltidningen hade idag en notis om bokbyte på Skövde stadsbibliotek i morgon, där jag och Holly Hock kommer att ordna med bokbytarbord. Vi kommer även att byta böcker i direktsänd radio vid 8-snåret i morgon bitti i P4 Skaraborg. 
Jag tar med mig en kasse med böcker, vad för böcker kommer du att byta och var kommer du gå för att byta?

Pocket och Prassel 5.0

Nu ser det ut som att de flesta faktiskt har fått sina hemliga bokpaket i bytet som En bok om dagen så fint ordnat, tack för det! Detta var mitt första byte och utvärderingen blir så klart att det var så roligt som jag föreställt mig och lite till! Jag tänker definitivt vara med på framtida byten.

Jag vill rikta ett speciellt tack till min hemlige bokvän, Boktagen (innehållet i paketet hittar ni här). Återigen, vilket fantastiskt paket!

Jag vill också passa på att skryta lite om mitt paket som jag i all hemlighet skickade till Bokfavoriter. Det var otroligt svårt att knåpa ihop ett perfekt paket, både vad gäller att komma på innehållet och att sedan få ner allt i den lilla gröna påsen. Men det var fantastiskt roligt, och allt kändes så självklart när man väl fått ihop allt. Jag var lite nervös ett tag då Bokus tog en 1,5 veckor på sig att skicka boken till mig, men den kom fram i sista sekund. Hon älskade paketet och klurade ut vem jag var med hjälp av mina ledtrådar.

Till alla er s…

Sammanfattning Norgeutmaning

Det var många som under gårdagens norska nationaldagsfirande lade ut inlägg gällande norska boktips, både sådana som var med i utmaningen och andra som lade upp inlägg på egen hand. Här är de jag hittat, hojta till om ni vet fler!


Bokomaten

enligt O

Bokbabbel

Hyllan

Böcker, böcker böcker...

Ingrids boktankar

Bläcklilja

Butter tar ordet

De nio

Bokhora

Holly Hock

Dantes bibliotek

Bokblomma

Lyrans noblesser

Massor av ord

Erikas bokprat

Ord och inga visor

Psicharpax

Hanneles bokparadis

Bokmania

Lite av varje men kanske mest böcker

Stort tack till alla deltagare, hoppas ni själva hittat lika många nya boktips som vad jag har!

Hejja Norge

Här kommer mitt inlägg i utmaningen om att hylla norsk litteratur på Norges nationaldag. 

Mannen som älskade Yngve - Tore Renberg
Nostalgi, kärlek, satir och humor. Jarle spelar i band, super och har en flickvän men när Yngve börjar i skolan får Jarle helt plötsligt känslor för honom. Den är både rolig och allvarlig på en gång. En spännande ung författare som tyvärr inte slagit allt för stort i Sverige, den här boken finns inte längre att köpa på svenska men borde finnas på ett bra bibliotek. Den finns också filmatiserad, en bra film även om några av aspekterna från boken saknas. 

Kärlek - Hanne Örstavik
Vibeke och sonen Jon bor i en by i Nordnorge. Det är kallt och det är vinter. Det är en obehaglig och spännande historia om en mor och en son som går om varandra, både fysiskt och känslomässigt. Örstavik har skrivit ett flertal fantastiska romaner och borde få mycket mer uppmärksamhet i Sverige. 

Homo Falsus eller det perfekta mordet - Jan Kjærstad
Den här boken från 1984 har kallats Norges…

Hylla norsk litteratur på 17 maj.

Jag vet att jag är sent ute, men jag vill gärna utmana ALLA bokbloggare att skrapa ihop sina bästa norska boktips och publicera dessa under morgondagen för att fira Norges nationaldag. 

Knåpa ihop ett inlägg, utmana alla ni känner, det finns mycket bra att hämta i Norge som är värt svenskarnas uppmärksamhet. Lämna gärna en kommentar med ert inlägg under morgondagen så ska jag göra en sammanställning.

Nyårslöften?

Nu har snart fem månader gått av år 2011 och de boknyårslöften jag så fint satte upp för mig själv har gått alldeles utmärkt, för det mesta. Det är dock några som ännu inte är klara så jag tänkte be om lite tips.

4. Läsa minst en bok från varje kontinent

Jag har klarat av alla utom Afrika och Australien/Oceaninen. Afrika har jag flera böcker ifrån, men det är sämre med Australien och Oceanien. Era bästa tips tack!

5. Läsa nordiska författare, minst en från varje land. 

Jag har lyckats läsa en eller flera från alla utom Danmark. Jag vet inte ritkigt varför. Tips emottages!

7. Läsa så många olika genre som möjligt. 

Jag har testat på dystopi, skräck, deckare, barn- och ungdomsböcker och även någon biografi men jag behöver vidga mina vyer mer. Tips på genre + en boktitel inom genren vill jag gärna ha.

Vargsläkte - Caroline L Jensen

Vera är bara fyra år när hennes pappa försvinner. Hennes mamma blir allt mer frånvarande och Vera får klara sig själv. Som tur är har hon en mormor som hon tycker om som bor på semesterorten Jämnviken. När Vera åker till sin mormor för att spendera en sommar med att renovera hennes hotell börjar konstiga saker att hända. Vad är hennes farmor och hennes väninnor? Och vad är hon själv?

Vargsläkte liknar inte något som jag tidigare läst. Det tog mig ett tag att bli sams med det vardagliga språket men därefter kommer det strandvaskare, magi, skinnvändare, häxor, och framtidsskådare. Hur mycket jag än tycker om vampyrer så tycker jag att det är fantastiskt kul att det kommer en sådan här bok med ockultism som inte är representerad i den moderna litteraturen. Jämnvikens invånare är en salig blandning av skrockfulla, magiska och osympatiska karaktärer, jag tror faktiskt inte att någon av dem är riktigt normal. 
Är det här då skräck? Jag är till viss del beredd att hålla med Eli läser och skriv…

Ett grönt kuvert kommer lastat...

...med vadå? Trevligheter från min hemlige bokvän så klart!






Boken är Den hemliga historien av Donna Tartt, som jag varken läst eller läst något om så det ska bli fantastiskt roligt att läsa så klart. Ett Oolongte som, enligt bifogat kort, är direktimporterat från Vietnam och jag som älskar te! I paketet fanns även en grön tvål med en fantastisk doft av magnolia. Nu till det läskigaste, godiset. Det är Opal, en tablettask från Island, och var är jag ifrån? Ja just Island. Antingen vet min hemlige bokvän att jag är därifrån eller så är det ett sjukt läskigt sammanträffande!

Men vilket perfekt paket, tack snälla bokvän!

Och nu undrar ju jag så klart vem du är. Ledtrådarna på kortet är att din favoritfärg också är grön och att boken jag fick finns bland dina "älsklingar". Jag får snoka runt lite och se vad jag kan hitta. Hm...

Jag tror jag älskar dig - Allison Pearson

År 1974 är Petra 13 år, spelar cello och älskar David Cassidy. Hon läser tidningar om honom, pratar med sina kompisar om honom och har rummet tapetserat med bilder på honom. Bill är en nyexaminerad journalist som vill skriva om rockstjärnor men blir fast med att låtsas vara David Cassidy genom att skriva brev till fansen. 25 år senare korsas deras vägar efter att Petra upptäckt ett för henne oläst brev efter hennes mammas bortgång.

Jag tror jag älsar dig är en mysig och smart berättelse. De två huvudpersonernas berättelser vävs ihop på ett smart sätt, när Bill har skrivit ihop en Cassidy-tävling så börjar nästa kapitel med att Petra läser samma tävling. Den består också av många härliga liknelser där Pearson till exempel gärna använder sig av matrelaterade referenser vad gäller färgbeskrivningar. Trots att boken berör charmiga ämnen så som idoldyrkan och tonårsförälskelse så berör den även mer seriösa ämnen som död, skillsmässa och otrohet.

Mitt problem är dock att jag inte är gammal…

Nischning och En gammal gubbe.

Breakfast Bookclub har kört en lagom avancerad bokbloggskola men jag blev, som några andra, något förvånad över inlägget om att nischa sig.  Om man enbart är intresserad av rysk realism eller Astrid Lindgren, så fine by me (jag kommer dock kanske inte följa en sådan blogg) men jag säger som enligt O och Bokbabbel: gör vad fan du vill! Skriv om alla böcker du gillar eller inte gillar, skriv om tantsnusk eller om deckare eller båda på en gång, ta bilder på din katt med en designerskål på huvudet men gör det på ett konsekvent och personligt sätt. Man ska veta vad man kan förvänta sig när man besöker din sida och de bästa bloggarna, tycker jag, är de där man vet att man alltid kan lita på ett bra boktips. 

visst tycker jag att det är tråkigt när alla recenserar John Ajvide Lindqvists senaste bok på en och samma gång, men är han populär så är han. Därav tänker jag smyga in en recension här av en bok som alla läst, som alla recenserat och som ingen vill läsa mer om. 
Hundraåringen som klev ut…

The tiny wife - Andrew Kaufman

En dag kommer en tjuv in på en bank. Han är dock inte där för pengarnas skull utan han ber samtliga i kassakön att ge honom den sak de värdesätter högst av allt de har på sig. En nyckel, en miniräknare, en förlovningsring och flera andra saker byter ägare. Rånaren säger att han nu tagit 51% av deras själ och sedan börjar konstiga saker hända samtliga som var med om rånet. En tatuering blir levande, en kvinna krymper, en man förvandlas till en snögubbe...

Vilken fantastisk liten bok! Jag kan inte säga annat än att jag älskar den. Den är berättad på ett fantastiskt sätt genom ett av offrens man och det känns som att läsa en saga av H.C Andersen så som Elddonet eller Tummelisa blandat med djävulsgestalten i Mästaren och Margerita. Den borde genast filmatiseras med Tim Burton bakom rodret. 
Boken finns än så länge enbart att köpa på Pocketshop. Jag har sådan tur att jag lever ihop med världens bästa indiespeldesigner/spelbolags-VD som jämt blir inbjuden till de häftigaste tillställningarna …

Var är Alaska? - John Green

Miles lämnar Florida och high school för internat i Alabama. Han samlar på citat av berömda personers sista ord i livet, vilka han kan citera på kommando. Han blir snabbt vän med rumskamraten Översten och faller direkt för tjejen Alaska. 

Var är Alaska? Handlar till stor del om att vara tonåring och att växa upp. Det är mobbing, kärlek, sexualitet, skoltrötthet, hyss, kompisar, alkohol och så vidare. Green gestaltar detta på ett närvarande sätt, jag känner direkt hur det är att åter vara tonåring, på gott och ont. Green är själv inte särskilt gammal, född -77 och således endast 28 år när den skrevs. Han har själv gått på internat i Alabama och har en fallenhet för sista ord, som han skrivit om i sista kapitlet som han lite fyndigt kallas "några sista ord om sista ord". 
Något som är värt ett helt kapitel i sig i den här boken är den spänning Green bygger upp. Först har vi titeln så klart, Var är Alaska?, med ett frågetecken. Varför heter den så? Boken är uppdelad i två delar, …

Vårpresent

En får tacke, som man säger här i Skaraborg.




"Här kommer en vårpresent till Dig, engagerade och aktiva bokbloggare"

Piratförlaget har alltså belönat mitt engagemang med en bok av en av förlagets grundare, Liza Marklund. Jag läste faktiskt Studio sex, Sprängaren och Gömda när dessa kom men har inte läst något sedan dess. Ska jag vara helt ärlig så tröttnade jag en hel del på Marklund i och med hela medieuppbådet med Gömda, men 2011 är året då jag lägger ner fördomar och vidgar vyerna så det kan ju passa att ta tag i hennes krönikesamling från åren 1985 - 2010.

Jag läste faktiskt en recension av just den här boken, Nya röster sjunger samma sånger, hos En bok om dagen och tänkte efter. Hon har ju rätt, visst har man helt glömt bort Liza Marklund som annat än kvinnan med det yviga håret som skriver om Annika Bengtzon? Jag ska i alla fall ge den här boken ett ärligt försök så småningom.

Hej Bullen (Det är inte killen i filmen som skrivit brevet) Uppföljningen

Hej Bullen, jag hade tidigare ett problem, minns ni det? Det finns att läsa här. 

Jag skriver nu till er för att uppdatera er på hur det gick för mig efter att jag varit med i programmet. Min hopplösa besatthet av att äga alla böcker i hela världen (gärna två exemplar av varje ifall det ena skulle gå sönder) fortsatte och nådde nya höjder. En ny second hand-butik öppnade i stan och det resulterade i ett 40-tal inhandlade böcker, på en vecka. Mina bokhyllors hyllplan börjar ge vika av de dubbla och trippla rader böcker de håller upp och jag har fortfarande inte hittat min bärbara dator utan fick köpa en ny, men den dör när som helst eftersom laddaren ligger klämd under några bokhögar. 
Jag har bjudit hem folk på besök, men har då stängt alla dörrar och lovat att den gigantiska bokhyllan i vardagsrummet är den enda jag äger. Folk kan inte längre tro att jag huserar Usama bin Laden, för han dödades av amerikaner i veckan, men de kan fortfarande tro att jag knarkar eller att jag gömmer unda…

Bokpaket

Finns det något härligare än bokpaket? Hämtade just ut Fallet med de försvunna böckerna av en för mig helt okänd författare vid namn Ian Sansom från Massolit förlag.







Den utlovar en känslig bibliotekarie som motvilligt dras in i ett försvinnande av 15 000 biblioteksböcker. Jag älskar omslaget! Kanske att det här kan vara något i stil med Ffordes bokdetektiv? Det ska så småningom resultera i en trilogi och jag är oerhört nyfiken på den här boken måste jag säga.

Dagens dikt

21 maj 1968

Jag älskar inte de bohuslänska klipporna där man får kasta sig ner i en gröt av maneter och en svensk jagare glider bort i gattet. 
Men jag älskar de ljusa backarna med kort, glest gräs där plötsligt en lund av blommor träder fram,  styvmorsvioler, sedum och mandelblom.
En liten samling av bleka och färgade stjärnor som solen lyser på och en vindfläkt kommer att skälva. Stjärnor av blom som gungar och vänder sig i blåsten
med sina streckar och märkvärdiga tecken.  Det skuggas och glänser i dem. Ådror av klar kristall. En blåvinge fladdrar förbi. Vad sörjde du för?
När man lägger sig ner och ser noga på dem kan man tro att livet bara är kärlek. Vinden är varm och de blånande, gråa musselskalen
vittnar om att döden inte heller är farlig. Inget att bry sig om. Den kommer och går. Men det onda finns inte och ingen plåga.
Bengt Andersson

Dagens dikt

Du går icke ensam

Om bland tusen stjärnor
någon enda ser på dig,
tro på den stjärnans mening,
tro hennes ögas glans.
Du går icke ensam.
Stjärnan har tusen vänner,
alla på dig de skåda,
skåda för hennes skull.

Lycklig du är och säll.
Himlen dig har i kväll.

Carl Jonas Love Almqvist

Litteraturvetarskola Lyrik del 3: Rytm

Nu kommer vi in på det här med melodi, tonvikt, accent. Är man språkvetare kan man tala om det här med tonvikt och tonstyrka i all evighet (så som vad är de för skillnad på landet Japan och invånaren japan) men det är ju något som alla modersmålstalare har i ryggmärgen så vi kan väl bara komma överens om att det är viktigt för vad vi vill säga och hur vi vill att det ska betonas. Inom lyriken gäller det att välja ord med starka ljud för betonandets skull och det är inte helt enkelt, allra minst vad gäller översättning av lyrik. 

Den vetenskap som sysslar med verslära kallas metrik som i högsta grad intresserar sig av rytm. De gamla grekerna skrev gärna på en vers som var beroende av stavelsens längd, för det passade gammelgrekiskan. Ser man på nutida svensk lyrik är stavelsernas längd en sekundär fråga. Förstår ni översättarens problematik? 
Nu över till lite termer. Rytmen är den faktiska växlingen mellan starkt, svagt eller icke betonade stavelser medan regelbundenheten i versen som…

Läsrapport april 2011

En dåre fri - Beate Grimsrud
Harens år - Arto Paasilinna Smitning - Dominique Dyens Han önskade att hans älskade vore död - William Butler Yeats Bron till Terabitia - Katherine Paterson Aldrig två gånger - Wislawa Szymborka Raseri - Stephen King Hemligt filmmanus Fältarbete - Seamus Heaney Tio små negerpojkar Agatha Christie De som går igen - Marcus Sedgwick Var är Alaska? - John Green
12 böcker 2222 sidor
Bättre än mars, men jag har fortfarande Fågeln som vrider upp världen, Tornet och en ljudbok som jag inte är klar med. 
Utfallet gällande boknyårslöften:
-Jag har redan i år kommit upp i 12 nya författare, har läst Agatha Christie, Stephen King och Arto Paasilinna tidigare.  -Ingen bok läst på isländska men har påbörjat en novellsamling.  - Läsa hundra böcker - Uppe i 44 i år. minimumgränsen 50 lär ju inte bli ett problem att nå före halvårsskiftet.  -Kontinenter: Europa, Nordamerika, har fortfarande inte läst något från Afrika eller Oceanien.  -Nordiska författare: Svenskt Finskt. Någon dansk ska jag…