Fortsätt till huvudinnehåll

Inlägg

Visar inlägg från november, 2014

11 månader med köpstopp

Ja nu har jag snart klarat mig utan att köpa eller låna en enda bok på ett helt år och det har verkligen fungerat hur bra som helst. Men nu när julhandeln satt igång på allvar så börjar ju önskelistor dyka upp och som den listnörd en bokmal av naturen är kan jag inte låta bli att börja fundera över vad jag missat i litteraturväg 2014. 

Storfavoriten Sara Stridsberg släppte nytt i höst och jag kan inte vänta med att slänga mig över hennes Beckomberga, även om jag fortfarande har Darling River sparad i hyllan. 
Landsmannen Sjón utkom med en bok om tidigt 1900-tal i Reykjavik där både spanska sjukan och homosexualitet får stort utrymme. Jag kan bara inte bestämma mig för om jag vågar läsa den på isländska eller fega ur med den svenska översättningen som heter Máni Steinn: Pojken som inte fanns
Årets Nobelpristagare i litteratur Patrick Modiano kände jag inte till tidigare men det kanske vore på sin plats att testa. "Vemodiga Parisskildringar" borde passa mig perfekt, som älskar…

En ny operastjärna på uppgång

Madama Butterfly
Musik: Giacomo Puccini Text: Luigi Illica och Giuseppe Giacosa Regi: Kirsten Harms
Dirigent: Lawrence Renes I Rollerna: Asmik Grigorian (Madame Butterfly), Daniel Johansson (B. F. Pinkerton) m.fl. Direktsändning från Kungliga Operan i Stockholm på Odeon, Kulturhuset i Skövde 21/11 2014. 
Marinofficeren B. F. Pinkerton befinner sig i Japan och är sugen på kärleken. Genom en bröllopsmäklare hittar an både boende och en ung brud att förlusta sig med. Den unga Butterfly tvekar, men hon förälskar sig i Pinkerton och vill inte gå tillbaka till livet som geisha. Butterfly förskjuts för alltid av sin släkt för att ha förrått sin religion och sitt ursprung. När Butterfly sedan överges av sin amerikanske officer blir hon förkrossad och väntar år ut och år in på hans återkomst. Det han inte vet är att han har en son. När Pinkerton till slut återvänder med sitt dåliga samvete är det redan för sent, han har gift om sig med en amerikanska och de vill ta med Butterflys sn tillbaka t…

Hägring 38 - Kjell Westö

Helsingfors 1938. I Tyskland förbereder sig Hitler och hans gelikar för att erövra världen med sitt tredje rike men ingen kan ännu ana konsekvenserna av det. Claes Thune driver en advokatbyrå där han just anställt en mystisk assistent vid namn Matilda Wiik och hans fru har lämnat honom för en av hans kamrater i herrklubben som han träffar ibland för att diskutera politik och dricka sprit. I takt med att läget blir allt mer osäkert ute i Europa splittras medlemmarna i Thunes herrklubb, som kallas Onsdagsklubben, då hälften är för nazisterna och hälften emot. Samtidigt lär Thune känna Matilda allt mer och börjar så klart fundera kring varför hon slutade hos sin förre arbetsgivare. Matilda känner igen en av männen i Thunes onsdagsklubb som "Kaptenen", en man som våldförde sig på henne då hon satt i svältläger, men vem av dem är det?

Kjell Westös Nordiska Rådet-prisvinnare är väl väldig utmärkelsen. På ett lågmält, långsamt och thrillerartat sätt beskriver han hur situationen s…

#bobhundskövde

Jag har aldrig varit något fan av Bob Hund men bor man på landet så får man ta vad man kan få. Jag tror trots allt att detta kan bli ganska ballt. 


Det arrangeras alltså inte mindre än tre evenemang i lilla Skövde 4-5 december. Jag har bokat biljetter till Konsert 4/12 där Bob Hund alltså ska spela livemusik till den gamla stumfilmen Man with a Moviecamera vilket jag tror kan bli hur coolt som helst. p'På fredagen den 5:e december kommer även en konsertfilm förhandsvisas samt på kvällen blir det en vanlig konsert på Kulturhuset. 
Biljetterna släpptes idag så in och boka med er, hoppas vi ses där!
Läs mer på Skövde Kulturhus eller på Facebook

Den fria kärlekens förbannelser

Carmen
Musik: Georges Bizet Regi: Richard Eyre Koreografi: Christopher Wheedon Dirigent: Pablo Heras-Casado I rollerna: Anita Hartig (Micaëla), Anita Rachvelishvil (Carmen), Aleksandrs Antonenko (Don José), Ildar Abdrazakov (Escamillo) m.fl. Direktsändning från The Metropolitan Opera i New York på Odeon, Kulturhuset i Skövde 1:e november 2014. 
I en cigarettfabrik i Sevilla arbetar kvinnor som är lätta på foten, i alla fall om man får tro militärerna stationerade i staden. När det är rast i fabriken står männen och ser på med längtan i blicken. Den mest åtråvärda av kvinnorna är den eldiga Carmen som förtrollar män och kastar bort älskare så fort hon tröttnat. 
När militären arresterar Carmen för bråk förför hon korpralen José som inte kan motstå Carmens hetta utan han släpper henne fri och får sitta fängslad i två månader som straff. Josés kärlek till Carmen är så stark att han blir desertör och ansluter sig till ett gäng banditer för hennes skull. Den rara Micaëla försöker få tillba…