Fortsätt till huvudinnehåll

Inlägg

Visar inlägg från februari, 2016

Mer antiromantisk dramakomedi åt folket!

Love I rollerna: Gillian Jacobs, Paul Rust, Claudia O'Doherty m.fl Hela säsong 1 finns att se på Netflix
Gus är lärare för barnskådisar i en Hollywoodstudio men drömmer om att bli manusförfattare. När flickvännen erkänner att hon varit otrogen flyttar han till ett lägenhetskomplex med ungkarlar, studenter och diverse löst folk. Mickey har en relation med en man som snortar kokain och fortfarande bor hos sina föräldrar. Hon dumpar honom, försöker sluta dricka och skaffar sig en australiensisk inneboende. När Gus och Mickey träffas är de båda på botten, passar inte alls ihop och är antagligen inte alls bra för varandra. 
Jag är inget fan av rena komediserier så tack och lov för att Netflix senaste produktion Love är mer av en dramakomedi. Det är inte Haha-funny utan lite mer intelligent humör även om det ibland är pinsamt så att skämskudden hägrar. Karaktärerna är intressanta, med intressant historia och lite udda liv. Jag älskar hur Gus och hans vänner spenderar kvällar på att hitt…

En hemsk skildring och Bob Marley blir skjuten

A brief history of seven killings - Marlon James

Den tredje december 1973 blir Bob Marley skjuten av sju tungs beväpnade män i Jamaicas huvudstad Kingston.  Han överlever och genomför den planerade fredskonserten den femte december men förövarna tillfångatas aldrig. Marlon James Man Booker-vinnare och tredje roman är ett ambitiöst tidsdokument som låter väldigt många röster visa oss Jamaicas brokiga historia. 
Jag blir faktiskt inte riktigt klok på den här boken. Den är någon slags blandning mellan en Quentin Tarantino-manus och Toni Morrissons Älskade. Språket är inget för den känsligt då det är rått och fullt av svordomar. Våld, droger och sexuella övergrepp är vardag. Dessutom är gängmedlemmarnas delar i berättelsen skrivna på någon slags jamaicansk gangsterslang som är oerhörd svår att förstå, man får till slut ge upp hoppet att förstå varenda ord och mening och i stället bara försöka få grepp om helheten. 
Jag brukar ha svårt för böcker där det inte finns trovärdiga och sympatisk…

Världens första könskorrigering

The Danish girl
Regi: Tom Hooper Manus: Lucinda Coxon, baserad på bok av David Ebershoff Medverkande: Eddie Redmayne, Alicia Vikander, Ben Wishaw m.fl Bioaktuell och nominerad till 4 Oscar.
Konstnärsparet Gerda Wegener och Einar Wegener lever ett behagligt liv i Köpenhamn. De målar, de går på galamiddagar. Einar är väl kanske något mer framgångsrik och känd men inom honom bubblar hans riktiga jag. En dag lånar han sin frus nattlinne och inom kort stiger Lili Elbe in i deras liv. En lång kamp mot inre demoner och tvångsvård drar igång, samtidigt som Gerdas fantastiska porträtt av sin före detta man, numera fru, gör stor succé i Paris, dit paret flyttar. Men kvinnokläder och peruk räcker inte för Lili, hon åker till Tyskland på1930-talet för ödesdigra könskorrigeringar, de första man känner till i historien. 
Eddie Redmayne gör återigen en fantastik roll baserad på en verklig person, han är faktiskt en ganska stilig kvinna. Han har redan fått en Oscar för sin fantastiska tolkning av Ste…

Januari 2016

Januari kanske inte gått i finkulturens tecken direkt men jag såg nyårskonserten från Wien och jag har läst mycket om konst genom tidningen Konstvärlden. Annars ser det ut som följer:

Filmer
Mad Max: Fury Road
Sicario
The Lorax
The Walk
The man from U.N.C.L.E
Spectre
12 Angry men
The Hateful Eight
The big short
The danish girl
Spotlight
Carol
Bridge of spies
Trumbo

Många bra filmer i Oscartider. The walk var väl okej, men jag tyckte dokumentären var bättre. Även om jag tror att The Revenant kommer ta hem storslam på galan så kan nog ändå Hateful eight, The big short, Danish girl, Spotlight, Carol, Bridge of spies samt Trumbo ge den en riktig match i flera kategorier. Leonardo di Caprio förtjänar väl att slutligen få en Oscar och Tom Hardy är fantastisk men tex Trumbo, spelad av Breaking bads Bryan Cranston, har en del karaktärer, Spotlight likaså.

TV-serier
The Shannara Chronicls S1E1-4
River Säsong 1
The 100 Säsong 1
Sense8 Säsong 1
X-files S10E1-2
Manhattan S1E1-9

Jag antar att det inte …