Fortsätt till huvudinnehåll

Hejja Norge

Här kommer mitt inlägg i utmaningen om att hylla norsk litteratur på Norges nationaldag. 


Nostalgi, kärlek, satir och humor. Jarle spelar i band, super och har en flickvän men när Yngve börjar i skolan får Jarle helt plötsligt känslor för honom. Den är både rolig och allvarlig på en gång. En spännande ung författare som tyvärr inte slagit allt för stort i Sverige, den här boken finns inte längre att köpa på svenska men borde finnas på ett bra bibliotek. Den finns också filmatiserad, en bra film även om några av aspekterna från boken saknas. Vibeke och sonen Jon bor i en by i Nordnorge. Det är kallt och det är vinter. Det är en obehaglig och spännande historia om en mor och en son som går om varandra, både fysiskt och känslomässigt. Örstavik har skrivit ett flertal fantastiska romaner och borde få mycket mer uppmärksamhet i Sverige. Den här boken från 1984 har kallats Norges bästa postmodernistiska roman. En författare skriver en bok om en ung kvinna som kallar sig Greta sover om dagarna och raggar män på kvällarna. De män hon har ihop det med försvinner och författaren själv blir indragen i historien. 80-tal och mord ger en känsla av en kvinnlig Patrick Bateman. Även den här boken är svår att få tag på men finns på biblioteken. 


Ibsen är en av mina favoritdramatiker. Hedda Gabler från 1890 kan ses som tidig feminism där huvudpersonen Hedda slåss mot samhället som en kvinnlig hjälte. Vissa tolkningar leder dock till att hon anses vara en ond figur. Finns självklart i ett otal teateruppsättningar och även inspelade sådana.

Kommentarer

 1. "Kärlek" har jag läst men det var längesen, men minns den som gripande och bra.

  SvaraRadera
 2. Tess: Ja, den är väldigt bra. Kort och snabbläst :)

  SvaraRadera
 3. Har läst Örstavik, men inte kärlek.Yngve älskade jag! Ibsen är en favorit, men den här jag jag inte läst. Tack för bra tips!

  Fler böcker att lägga till min lista alltså.

  SvaraRadera
 4. enligt O: Varsågod och tack själv =)

  SvaraRadera
 5. Syttende Mai er Norges nasjonaldag,
  kul idé, har nog många (?) när jag tänker efter, Hanne Ørstavik är bra, läst ett par.

  SvaraRadera
 6. Hannele: Lägg då upp ett inlägg vettja! :D

  SvaraRadera
 7. Spännande urval du gjort, bra tips!

  SvaraRadera
 8. Bättre sent än aldrig, här kommer mina bidrag till utmaningen norska boktips. Kanske inget nytt under solen men gillar man deckare så gör man :)och norrmännen är fenomenala på att skriva just deckare.

  http://erikasbokprat.blogspot.com/2011/05/norska-boktips-pa-17e-maj.html

  SvaraRadera
 9. Erika: Helt klart bättre sent än aldrig, tackar!

  SvaraRadera
 10. Intressanta tips verkligen.......tack för det.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig? Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in . Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig? Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder de

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag: - Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen) - Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig) - Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok) - John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?) - Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman) - Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare) Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen! UPPDATERING: Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människo

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här .  Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott.