Fortsätt till huvudinnehåll

Forum Poesi och Prosa

Dags för höstens första Forum Poesi och Prosa i Skövde. Den hyllade norske författaren Karl Ove Knausgård kommer, tillsammans med bla Robert Kangas, till stadsbiblioteket den 30:e augusti och temat är "Verklighetens folk". Jag anmälde mig via medborgarskolans hemsida, men man kan även boka biljett på biblioteket.

För er som inte känner till Knausgård så har han skrivit en självbiografisk romansvit vid namn Min kamp. Den finns i fem delar på norska, den första delen kommer ut på svenska i slutet av september. Jag har tidigare läst böcker på norska, bland annat Kärlek av Hanne Örstavik, och det går faktiskt ganska bra när man vant sig vid det. Är lite sugen på att läsa Min kamp på orginalspråk, men kan inte bestämma mig ifall jag ska försöka mig på det eller satsa på den svenska. Jag kanske får vänta till efter hans föreläsning för att se om jag förstår vad han säger eller inte. Den är dock vansinnigt dyr, 277kr per del, så jag hoppas att den kommer i pocket på norska.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här

Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott. 

Litteraturvetarskola del 7 - "Karaktärer och miljö"

Händelseförloppen i romaner brukar utföras eller bäras upp av karaktärer o form av människor, djur, robotar, alver osv. Vissa karaktärer är komplexa medan andra kan vara rätt färglösa och enbart framstå som stereotyper.

När en karaktär är platt, en karikatyr eller typ formad enbart kring en idé, brukar man säga att denne är statisk. Ett exempel på en statisk karaktär kan vara Ian Flemmings James Bond. Han utvecklas inte utan är likadan genom alla böckerna (eller filmerna om man så vill). 
Motsatsen till en statisk karaktär är en dynamisk. De förändras och utvecklas med handlingens gång. Ett klassiskt exempel på en dynamisk karaktär är Dostojevskijs Raskolnikov från Brott och straff. Han genomgår flera olika faser och känslotillstånd genom romanen. 
Som vi flera gånger tidigare gått igenom, är läsaren med och skapar texten med sin tolkning, så även i sammansättningen av karaktärer. Läsaren konstruerar karaktärerna med hjälp av de ledtrådar som finns i texten. Detta kallas karaktäriseri…