måndag 30 augusti 2010

Forum Poesi och Prosa del 1

Ikväll var det så dags för höstens första forum för Poesi och Prosa på stadsbiblioteket i Skövde. Som jag tidigare skrev här så var Knausgård tyvärr inte med på grund av sjukdom i familjen. Robert Kangas Fick i ställer sällskap av Elisabeth Rynell.

Elisabeth inleder det hela med att prata om en artikel av Göran Hägglund vid namn Verklighetesn folk, som även är kvällens tema. Hon tycker mest att han missar hela poängen då han talar om enskilda människor som förstör verklighetens folk medan han borde prata om til exempel reklamjättarnas påverkan på den vanliga människan.


Därefter stiger Robert upp ur sin stol för att berätta om sin senaste bok De där somrarna som kommer ut i slutet av september. Den utspelar sig på obestämd ort i Värmland och utspelar sig på 60-talet. Han beskrev den själv som "Den hittills mest självbiografiska bok jag skrivit samtidigt som den är den mest fiktiva" med förklaringen att han blandat verkliga händelser såpass mycket med varandra så man vet inte vad som handlar om honom och vad som inte gör det.


Han är en mysig man som ödmjukt berättar om sin nya bok och sedan läser ett avsnitt ur den. Mitt i läsandet tittar han upp och säger "Hörs jag?" lite lagom tankspritt.Därefter är det Elisabeths tur igen. Hon talar något hackigt och verkar lite osäker men när hon väl sätter igång och läser två avsnitt ur sin bok Hitta hem så lever hon sig in så hon ser gråtfärdig ut och nästan spottar i mikrofonen. Hennes bok utspelar sig från mitten av 50-talet och genom 60-talet i en förort till Stockholm. Hon beskriver sig själv som en rotlös person då båda hennes föräldrar flyttade till Stockholm och berättade om ett liv de tidigare levt på landet som inte existerar i storstaden. Hon berättar även att detta drev henne till att flytta till norrland i vuxen ålder, där hon blevkvar i många år innan hon nyligen flyttade tillbaka till Stockholmsförorten.


Tvåför mig tidigare helt okända författare gav mig en trevlig litteraturupplevelse. Båda två var otroligt sympatiska och jag blev intresserad av att läsa deras böcker på en gång. Jag är dock fortfarande lite skeptisk till att dessa båda skulle ha skrivit böcker, då jag har någon surrealistisk syn på författare som magiska varelser som bara trollar fram böcker med sinenorma medfödda talang. Menjag ser fram emot nästa del som kommer gå av stapeln 4/10.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar